De Bontanische tuin in Utrecht

Tuinen

Lekker weer? Kom langs in één van de prachtige tuinen

Leer meer over bijzondere planten en bomen, bewonder de mooiste dalia's of koop een potje verse aardbeienjam.

Naar beneden scrollen
De tuinen in Utrecht

Botanische Tuinen Utrecht

9 hectaren natuur vind je in deze oudste nog bestaande Universiteitstuin van Nederland

Rotstuin Botanische Tuinen Utrecht

Op de remises van Fort Hoofddijk vind je een 10 meter hoge Rotstuin. Een van de grootste in Europa en uniek in Nederland. Je vindt hier duizenden (berg)planten zoals de bekende Edelweiss en diverse soorten Gentiaan en Primula.

Ontdektuin met paarse bloemen

In de Ontdektuin leer je op een speelse manier van alles over planten. Deze bijzondere tuin is speciaal ontworpen als leerzame tuin voor iedereen. Je vindt hier uiteenlopende plantenthema’s.

Quesnelia laternalis uit Botanische Tuinen Utrecht

Bromelia’s zijn relatief onbekend, op een aantal soorten na. Deze vind je in ieder tuincentrum. Het zijn meestal rozetvormige planten met felle kleuren. In Utrecht kun je een bijzondere collectie van deze plantenfamilie bekijken. Op de foto zie je de 'quesnelia laternalis'.

Buitenkant Historische Tuin Aalsmeer

Historische Tuin Aalsmeer

Maak een rondvaart, ontdek de kassen, de gewassen en de veiling

Dahlia's Historische Tuin Aalsmeer

Een knolgewas met zeer diverse en kleurrijke bloemvormen. Het kweken van Dahlia's was voor kwekers geen hoofd-, maar bijteelt. Dahlia's kunnen als snijbloem zeer kort zonder water, zijn kwetsbaar, verleppen snel... In augustus en september kun je de Dahlia's in bloei zien in de tuin.

Aardbeien Historische Tuin Aalsmeer

De aardbeienteelt had in Aalsmeer zijn hoogtepunt rond 1880. Jonge vruchtbomen werden vrij ver uit elkaar gepoot. Door gebruik te maken van een onderteelt kon het land meer opbrengen. Aardbeien leenden zich hier goed voor. In de zomermaanden kun je aardbeienjam kopen in de tuin.

De Hortus Botanicus in Leiden

Hortus Botanicus Leiden

Het groene hart van Leiden, aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna

Reuzenaronskelk

De reuze aronskelk of penisplant, wordt al decennia in Hortus Botanicus van Leiden gekweekt. De Amorphophallus titanum bloeit maar eens in de vijf à tien jaar, waarbij de bloeiwijze wel 3 meter hoog kan worden.

Ginkgo biloba - Japanse notenboom

Een van de opvallendste bomen in de Hortus is de Ginkgo biloba, de Japanse notenboom. In 1785 geplant en inmiddels uitgegroeid tot een enorme reus. De boom kan wel 40 meter hoog worden met een omtrek van 9 meter.

Bijenorchis in Hortus Leiden

Er zijn meer dan 4000 orchideeën (Orchidaceae) om te bestuderen en vermeerderen. Op de foto zie je de Bijenorchis (Ophrys apifera) die in de bollentuin staat.

De lommerrijke Trompenburg tuinen

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Een plantentuin met een grote museale collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen

Quercus pontica bloei in Trompenburg

Wat een pronkstuk: de Quercus pontica. De Pontische eik kun je op ooghoogte bewonderen. Het is een langzaam groeiende, meerstammige boom die tot 7 meter hoog wordt

Acer palmatum 'Trompenburg'

Rond 1950 werden er enkele zaailingen van een Japanse esdoorn geplant. Na een paar jaar opkweken in Rotterdam bleek één van deze zaailingen een opvallend afwijkend blad te hebben.

Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' groep BA35 Trompenburg

Een aantal beukennootjes van de Fagus sylvatica 'Dawyck' is gezaaid in Rotterdam. Uit het zaaisel kwam een variatie in zowel groeivorm als bladkleur tevoorschijn. Blijkbaar had er kruisbestuiving plaatsgevonden met andere beuken op Trompenburg.