Tuinen
Lekker weer? Kom langs in één van de prachtige tuinen
Leer meer over bijzondere planten en bomen, bewonder de mooiste dalia's of koop een potje verse aardbeienjam.
Embassy of the Free Mind
Een museumbibliotheek in een historisch pand uit 1622 met een prachtige tuin
Alchemisten zagen een sterke band tussen de kosmos en de aarde. De hemellichamen in ons zonnestelsel - zon, maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus - oefenden in hun visie invloed uit op metalen, mineralen en planten. In de tuin groeien verschillende planten die een geneeskrachtige werking hebben.
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
In de tuin van de Embassy of the Free Mind vind je alchemistische planten en in de lente meer dan 2000 tulpen in samenwerking met het Tulpenmuseum Amsterdam.
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
De paardenkastanje groeide oorspronkelijk in de Balkan en de streken rondom Constantinopel (Istanbul). Midden 16e eeuw voerde Ogier Gisleen van Busbeke (1520/21-1591) de boom in in Europa. Je kunt deze boom vinden in de tuin van Embassy of the Free Mind in Amsterdam.
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
Botanische Tuinen Utrecht
9 hectaren natuur vind je in deze oudste nog bestaande Universiteitstuin van Nederland
Op de remises van Fort Hoofddijk vind je een 10 meter hoge Rotstuin. Een van de grootste in Europa en uniek in Nederland. Je vindt hier duizenden (berg)planten zoals de bekende Edelweiss en diverse soorten Gentiaan en Primula.
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Utrecht
In de Ontdektuin leer je op een speelse manier van alles over planten. Deze bijzondere tuin is speciaal ontworpen als leerzame tuin voor iedereen. Je vindt hier uiteenlopende plantenthema’s.
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Utrecht
Bromelia’s zijn relatief onbekend, op een aantal soorten na. Deze vind je in ieder tuincentrum. Het zijn meestal rozetvormige planten met felle kleuren. In Utrecht kun je een bijzondere collectie van deze plantenfamilie bekijken. Op de foto zie je de 'quesnelia laternalis'.
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Utrecht
Historische Tuin Aalsmeer
Maak een rondvaart, ontdek de kassen, de gewassen en de veiling
Een knolgewas met zeer diverse en kleurrijke bloemvormen. Het kweken van Dahlia's was voor kwekers geen hoofd-, maar bijteelt. Dahlia's kunnen als snijbloem zeer kort zonder water, zijn kwetsbaar, verleppen snel... In augustus en september kun je de Dahlia's in bloei zien in de tuin.
Historische Tuin Aalsmeer, Aalsmeer
De aardbeienteelt had in Aalsmeer zijn hoogtepunt rond 1880. Jonge vruchtbomen werden vrij ver uit elkaar gepoot. Door gebruik te maken van een onderteelt kon het land meer opbrengen. Aardbeien leenden zich hier goed voor. In de zomermaanden kun je aardbeienjam kopen in de tuin.
Historische Tuin Aalsmeer, Aalsmeer
Hortus Botanicus Leiden
Het groene hart van Leiden, aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna
De reuze aronskelk of penisplant, wordt al decennia in Hortus Botanicus van Leiden gekweekt. De Amorphophallus titanum bloeit maar eens in de vijf à tien jaar, waarbij de bloeiwijze wel 3 meter hoog kan worden.
Hortus botanicus Leiden, Leiden
Een van de opvallendste bomen in de Hortus is de Ginkgo biloba, de Japanse notenboom. In 1785 geplant en inmiddels uitgegroeid tot een enorme reus. De boom kan wel 40 meter hoog worden met een omtrek van 9 meter.
Hortus botanicus Leiden, Leiden
Er zijn meer dan 4000 orchideeën (Orchidaceae) om te bestuderen en vermeerderen. Op de foto zie je de Bijenorchis (Ophrys apifera) die in de bollentuin staat.
Hortus botanicus Leiden, Leiden
Trompenburg Tuinen & Arboretum
Een plantentuin met een grote museale collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen
Wat een pronkstuk: de Quercus pontica. De Pontische eik kun je op ooghoogte bewonderen. Het is een langzaam groeiende, meerstammige boom die tot 7 meter hoog wordt
Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam
Rond 1950 werden er enkele zaailingen van een Japanse esdoorn geplant. Na een paar jaar opkweken in Rotterdam bleek één van deze zaailingen een opvallend afwijkend blad te hebben.
Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam
Een aantal beukennootjes van de Fagus sylvatica 'Dawyck' is gezaaid in Rotterdam. Uit het zaaisel kwam een variatie in zowel groeivorm als bladkleur tevoorschijn. Blijkbaar had er kruisbestuiving plaatsgevonden met andere beuken op Trompenburg.
Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam