Barokke paleistuinen

Paleistuinen     De tuinen van Paleis Het Loo

Wonder op de ruige en droge Veluwe

In de tuinen ga je 335 jaar terug in de tijd. Stadhouder Willem III en prinses Mary lieten achter het paleis een grote tuin aanleggen. De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Het was immers een wonder: een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe.

Recreëren en pronken

De tuin was het decor voor het vorstelijke leven van Willem en Mary. In de koningstuin speelde de stadhouder samen met zijn gasten een spelletje bowling of kolf, de voorloper van golf. Mary wandelde met haar hofdames in haar koninginnetuin onder de loofgang, zodat ze uit zon bleef. De tuin was ook de ‘pronkzaal’ voor Willem en Mary’s verzameling bloemen en planten, die de stadhouder via zijn connecties met de VOC en de WIC uit Zuid-Amerika en Azië kreeg.

Baroktuin

De tuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa.

Locatie

Paleis Het Loo

Koninklijk Park 16
7315 JA Apeldoorn
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken