Museumkaart achterkant HQ

Museumkaart

Alle musea mogen weer open!

 • Heropening

  Je Museumkaart is langer geldig. De dagen dat de musea gesloten waren krijg je als extra looptijd. Je kunt deze extra looptijd ook doneren.

  Meer informatie

Koop een Museumkaart

Steun met jouw aankoop de musea in deze zware tijd: 90% van de inkomsten uit de Museumkaart gaan naar de musea. En dat hebben ze nu meer nodig dan ooit… koop nu een Museumkaart!

Bestel online

Registreer je tijdelijke Museumkaart

Personaliseer en geniet onbeperkt

Heb je een tijdelijke Museumkaart gekocht of gekregen? Registreer je tijdelijke kaart zo snel mogelijk en ontvang binnen 5 werkdagen je definitieve Museumkaart in huis. Zodat je weer onbeperkt musea kunt ontdekken. Je nieuwe Museumkaart is een jaar geldig vanaf het moment dat je de tijdelijke kaart kocht.

Registreer je Museumkaart

Wat is een Museumkaart?

Een Museumkaart biedt je toegang tot meer dan 400 musea in heel Nederland. Vanaf de aanschafdatum krijg je een jaar lang onbeperkt toegang tot 400 inspirerende musea. Met het aanschaffen van de kaart help je mee een enorm cultureel kapitaal te bewaren, onderzoeken en presenteren.

Meer informatie
Still uit Museumkaart verlengen video

Inloggen Mijn Museumkaart

Jouw gegevens

Welke musea heb je de afgelopen tijd bezocht? Tot wanneer is je Museumkaart nog geldig? Op Mijn Museumkaart vind je gegevens en kun je ook verlengen of kaarten toevoegen aan je account.

Inloggen

Is het tijd om de kaart te vernieuwen?

Bespaar € 4,95

Is je Museumkaart bijna verlopen? Wil je nog een jaar genieten van tentoonstellingen, musea en activiteiten? Verleng dan je Museumkaart. Je krijgt dan € 4,95 korting op de reguliere verkoopprijs

Log in en verleng je Museumkaart

Veelgestelde vragen over de Museumkaart

 • Je kunt bij ons op de site je Museumkaart kopen. Je krijgt dan je kaart binnen 5 werkdagen in de brievenbus. Pas daarna kun je met je Museumkaart naar een museum.

  In het museum

  Wil je liever meteen naar het museum? Koop je kaart dan daar. Bekijk bij welke musea je je Museumkaart aan de balie kunt kopen. Dan kun je er wél meteen gebruik van maken.

  Tijdelijke kaart

  Als je in het museum een Museumkaart koopt, is dat een tijdelijke kaart die 31 dagen geldig is. Het is héél belangrijk dat je deze tijdelijke kaart meteen registreert op onze site. Hiermee personaliseer je hem en krijg je je definitieve kaart thuisgestuurd met jouw gegevens erop.

  Je kunt maximaal 5 bezoeken afleggen met je tijdelijke kaart. Als je hem koopt, geldt dat meteen als het eerste bezoek, óók als je die eerste keer niet het museum ingaat. Je tijdelijke kaart is geldig totdat je je definitieve Museumkaart hebt gekregen. Daarna niet meer.

 • Nee, er is geen gezins-Museumkaart. De Museumkaart is strikt persoonlijk. Hij is uitsluitend bestemd voor gebruik door de persoon van wie de gegevens en de foto op de Museumkaart staan. Het is wel mogelijk om op Mijn Museumkaart meerdere kaarten aan te vragen, dus ook voor gezinsleden of vrienden. Je kunt ook via Mijn Museumkaart kaarten toevoegen aan je account.

 • Ja. Een tijdelijke kaart is direct geldig op het moment van aanschaf. Sterker: zodra je hem koopt geldt dat meteen als het eerste bezoek. Als je hem aan iemand geeft is dat eerste bezoek dus al opgebruikt.

  Met een tijdelijke kaart kun je 5 keer een museum bezoeken. Als je de kaart weggeeft en de degene aan wie je hem geeft is niet aanwezig bij de aankoop, dan gelden dus nog 4 bezoeken. Voor hem of haar. Hij of zij kan zich vervolgens binnen 31 dagen onder zijn of haar eigen naam op de site registreren. Hij of zij krijgt dan binnen 5 werkdagen de definitieve Museumkaart thuisgestuurd.

 • Heb je een Museumkaart besteld en je kreeg onterecht je Museumkaart niet, dan krijg je uiteraard kosteloos een nieuwe toegestuurd. Het is wel belangrijk dat je dit meldt binnen zes weken na de vervaldatum van je oude kaart, anders zien wij ons genoodzaakt je € 4,95 aan éénmalige inschrijfkosten te berekenen. Neem dus zo snel mogelijk contact op met de klantenservice als je je kaart niet hebt ontvangen. Dat kan telefonisch: 0900 - 40 40 910, op werkdagen van 9-17 uur, of per e-mail.

  • Aankoop Museumkaart via IDEAL - NL95ABNA0626918871
  • Verlengen via acceptgiro - NL41ABNA0455133425
  • Scannen QR-code verlengen - NL04 ADYB 2017400157
 • In de meeste gevallen komt dit doordat je als kaarthouder vorig jaar een donatie gedaan hebt, waardoor er een verschil zit in einddata.

 • Wil je geen Museumkaart meer ontvangen? Dan hoef je niks te doen. De Museumkaart loopt automatisch af.

  Wil je toch opzeggen zodat je geen brieven meer van ons ontvangt? Bel, mail of stuur een brief.

  Klantenservice Museumkaart
  Postbus 5020
  2900 EA Capelle a/d IJssel

  Vermeld duidelijk je naam en kaartnummer in je brief of e-mail. Wij annuleren dan je abonnement.

 • Bel 0900 - 40 40 910 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Wij blokkeren dan meteen je verloren of gestolen Museumkaart. Tegen betaling van € 4,95 aan éénmalige kosten sturen wij je nieuwe kaart binnen 5 werkdagen op.

 • Je Museumkaart staat op naam, is strikt persoonlijk en daarom uniek. Alleen degene waarvan de persoonsgegevens - en de pasfoto - op de Museumkaart staan heeft het recht op de voordelen die aan de Museumkaart zijn gekoppeld. Een foto van je Museumkaart op je telefoon is helaas niet geldig in de musea. Theoretisch zou iedereen een foto kunnen maken van jouw kaart. Controle hierop is - nu nog lang niet alle kaarten van een foto voorzien zijn - niet goed mogelijk, vandaar dat alleen de originele Museumkaarten gelden als toegangsbewijs.

 • Als je je kaart vergeet te registreren heb je helaas geen recht op vrije toegang. Registreer op de site direct alsnog je tijdelijke kaart. Met je definitieve Museumkaart, die je binnen 5 werkdagen thuisgestuurd krijgt, kun je weer musea bezoeken.

  Je kunt je tijdelijke kaart dus ook nog ná de noodzakelijke 31 dagen registreren. Je moet dan even wachten tot je je definitieve Museumkaart hebt voordat je weer naar een museum kan.

 • Je kunt de gebruiksvoorwaarden van de Museumkaart op de pagina 'Gebruiksvoorwaarden' teruglezen.

 • Je ontvangt automatisch extra looptijd. De extra looptijd wordt berekend door de dagen dat je kaart nog geldig was toen de musea gesloten waren. Alle kaarthouders krijgen persoonlijk een bericht met de nieuwe einddatum. De nieuwe einddatum kun je ook ieder moment bekijken in je Mijn Museumkaart omgeving. Heb je nog geen Mijn Museumkaart account? Maak er dan snel een aan!

 • De musea waren verplicht gesloten van 14 december 2020 t/m 4 juni 2021. Het is een lastig jaar voor velen van ons, ook financieel. Daarom is het ook mogelijk restitutie aan te vragen voor de dagen dat de musea dicht waren. Daarmee krijg je geen extra looptijd. Restitutie kun je aanvragen via Mijn Museumkaart.

 • Jouw (mail) adres gebruiken wij alleen om je namens de Museumkaart op de hoogte te houden. Bijvoorbeeld om je definitieve Museumkaart toe te sturen. Als je hebt ingevuld akkoord te gaan, krijg je maandelijks onze nieuwsbrief Museumtips, vol interessante, exclusieve aanbiedingen voor kaarthouders. Lees ons privacystatement voor een uitgebreide toelichting.

 • Gerechtshof oordeelt dat het individuele recht op privacy in één specifiek geval moet wijken voor het algemeen belang van correcte belastingheffing

  De rechter heeft op 5 november 2019 in hoger beroep geoordeeld dat de Belastingdienst terecht de bezoekgegevens van één Museumkaarthouder heeft opgevraagd. De Museumvereniging, uitgever van de Museumkaart, betreurt deze uitspraak en staat nog steeds pal achter het principe dat museumbezoek in ons land veilig en vrij dient te zijn. Voor de vereniging, en velen met haar, weegt het belang van het sociale grondrecht op onbelemmerde culturele ontplooiing zwaar. Door te benadrukken dat het hier ging om één individueel en specifiek geval, bevestigt het gerechtshof dat niet zomaar op grote schaal privacygevoelige gegevens zullen mogen worden opgevraagd en de Belastingdienst ‘op prudente wijze’ met haar bevoegdheden om dient te gaan.

  De uitspraak van het gerechtshof volgt op de beslissing van de voorzieningenrechter vorig najaar, waarbij de Museumvereniging bezoekgegevens van een Museumkaarthouder meteen moest overleggen aan de Belastingdienst. Weliswaar heeft de vereniging daaraan gehoor gegeven maar omdat de privacy van alle Museumkaarthouders een principezaak is, heeft de Museumvereniging hoger beroep ingesteld. Hierover heeft de rechter 5 november jl. geoordeeld. In haar uitspraak stelt het gerechtshof dat in dit ene, specifieke geval de Belastingdienst terecht gebruik maakt van haar opsporingsbevoegdheid. Maar hiermee plaatst het gerechtshof ook een slot op de deur die het op grote schaal opvragen van gegevens over kaarthouders bemoeilijkt. Dat betekent helderheid voor Museumkaarthouders: zij kunnen onbelemmerd en eindeloos musea blijven ontdekken.

  De Museumvereniging concludeert dat slechts in zeer uitzonderlijke situaties het algemeen belang op correcte belastingheffing boven het individuele recht op privacy zal kunnen gaan. De uitspraak kan richtinggevend zijn voor de wijze waarop wet- en regelgeving in een tijd waarin steeds meer digitale data beschikbaar komen, wordt toegepast. De Museumvereniging zet zich nu weer volledig in voor de uitdaging waar ruim 400 musea door het hele land voor staan: een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties.

 • Sinds de zomer 2020 hebben we een nieuwe website: museum.nl. Hierop vind je alle inspiratie voor een museumbezoek. Museumkaart heeft ook een plek op museum.nl en daarom verwijzen we nu direct door naar museum.nl. De oude museumkaart.nl website is dus vervangen door museum.nl.

 • Een nieuwe Museumkaart kost € 64,90. Als je de Museumkaart verlengt via onze brief, mail of via Mijn Museumkaart krijg je € 4,95 korting en betaal je automatisch € 59,95 in plaats van € 64,90.

  Voor de Museumkidskaart en de Jongerenkaart betaal je automatisch € 27,50 ipv € 32,45 en betaal je ook € 4,95 minder bij verlengen via onze brief, mail of via Mijn Museumkaart.

 • Je krijgt van ons automatisch bericht 6 tot 8 weken voordat je Museumkaart afloopt. Wil je meteen verlengen? Log in op Mijn Museumkaart en verleng je Museumkaart daar vandaag nog.

  Het stilzwijgend verlengen van jouw Museumkaart is niet meer toegestaan, daarom is automatische incasso niet meer mogelijk.

 • Als in jouw huishouden 2 of meer Museumkaarten zijn met verschillende vervaldata en die data liggen binnen 6 weken van elkaar, dan is dit bedrag voor de Museumkaarten samen. De start- en einddatum van de verschillende kaarten blijven zoals ze nu zijn.

 • Ook de Museumkaart moet zich natuurlijk houden aan de wet. En de Wet Van Dam geldt voor alle contracten die met consumenten worden gesloten. Of het nu gaat om het toezenden van producten of het leveren van diensten maakt niet uit. De enige echte uitzondering is het lidmaatschap van een vereniging. Verenigingen mogen in hun statuten zelf bepalen hoe lang men lid wordt en wat de opzegtermijn wordt. De exploitatie van de Museumkaart is ondergebracht in een stichting en valt niet onder deze uitzondering, helaas.

  Daarom is in geval van stilzwijgende verlenging bijvoorbeeld door automatische incasso de wettelijke opzegtermijn maximaal één maand en geldt een terugbetalingsverplichting voor de maanden waarvan geen gebruik gemaakt wordt van de dienst. Voor de Museumkaart is de opzegtermijn te kort omdat het speciale aanbod met toegang tot ruim 400 Nederlandse musea voor een vast bedrag uitgaat van twaalf maanden. Nu stilzwijgende verlenging niet is toegestaan, zijn we overgegaan naar bestellen van een nieuwe kaart met betaling per acceptgiro. In 2020 zetten we de stap naar snel en veilig digitaal betalen via iDeal of een QR-code.

 • Naast het betalen via de digitale bankieren app, kan je nu ook betalen door het scannen van de QR code. Scan de QR code met je camera. Je komt direct in het iDeal betaalproces van jouw Museumkaart. Heeft jouw camera nog geen QR scan, download dan een iDeal QR scan app in de App Store. Op deze wijze hoef je alleen nog akkoord te geven op de betaling voor de nieuwe Museumkaart.

 • Scan de QR code met je camera. Je komt direct in het iDeal betaalproces van jouw Museumkaart. Heeft jouw camera nog geen QR scan, download dan een iDeal QR scan app in de App Store. Op deze wijze hoef je alleen nog akkoord te geven op de betaling voor de nieuwe Museumkaart.

 • Ja, betalen met de QR code is veilig. Na het scannen van de QR code worden alle verlichte velden automatisch ingevuld. Zo voorkom je fouten in het rekeningnummer of het betalingskenmerk.

 • Ja, u betaalt eenmalig en alleen na bevestiging van de betaling in uw bankieren app

 • Je ontvangt de Museumkaart 5 werkdagen na betaling. Als je je nieuwe Museumkaart hebt ontvangen, kan je deze meteen gebruiken. Je oude kaart is vanaf dat moment niet meer geldig. Heb je de Museumkaart niet ontvangen? Neem dan contact op met de klantenservice. Het is wel belangrijk dat je dit meldt binnen 6 weken na de vervaldatum van je oude kaart. Neem dus zo snel mogelijk contact op met de klantenservice. Dat kan telefonisch: 0900 - 40 40 910, op werkdagen van 9-17 uur, of per e-mail: klantenservice@museumkaart.nl.

 • Wil je niet via acceptgiro betalen, dan kun je ook het bedrag overmaken. Maak het bedrag over tnv Stichting Museumkaart, NL41ABNA0455133425 en vermeld ALTIJD het betalingskenmerk. Zonder dit kenmerk kunnen we de betaling niet verwerken. Je kan ook inloggen op MijnMuseumkaart en daar op de knop verlengen klikken.

 • Sinds de zomer 2020 hebben we een nieuwe website: museum.nl. Hierop vind je alle inspiratie voor een museumbezoek. Museumkaart heeft ook een plek op museum.nl en daarom verwijzen we nu direct door naar museum.nl. De oude museumkaart.nl website is dus vervangen door museum.nl.

 • Als je de Museumkaart hebt verlengd tijdens de sluiting krijg je alle extra looptijd dagen waar je recht op hebt op de nieuwe Museumkaart erbij. In de MijnMuseumkaart omgeving kan je de juiste einddatum vinden.

 • Naast de buitenmusea mogen vanaf 5 juni alle musea open. Reserveer vooraf je tijdsslot ook als je een Museumkaart hebt. Je Museumkaart moet je ook fysiek meenemen naar het museum. Het museum dient die te scannen voor de geldigheid en de vergoeding.

 • Bij de heropening van de openluchtmusea is het museumprotocol van toepassing. Zo moet je vooraf een kaartje reserveren en je houden aan de richtlijnen van het RIVM, neem dus ook je mondkapje mee. Testen voor toegang is in deze stap niet aan de orde. De protocollen hebben zich het afgelopen jaar bewezen en er zijn geen besmettingen in musea bekend. De volgende stap van de heropening zal ook onder de voorwaarde van het protocol zijn en zonder sneltesten.

 • De musea zijn gesloten voor een een nog onbekend aantal weken sinds 15 december 2020. Voor Museumkaarten zal gelden dat er compensatie komt voor de dagen dat de kaart niet gebruikt kon worden. De opties extra looptijd/doneren en restitutie zullen alle drie (weer) tot de mogelijkheid behoren. Lees meer over de opties op museum.nl/heropening

 • In de meeste gevallen komt dit doordat je als kaarthouder vorig jaar een donatie gedaan hebt, waardoor er een verschil zit in einddata.