Museumkaart achterkant HQ

Museumkaart

Bezoek onbeperkt meer dan 400 musea

 • Je eigen Museumkaart?

  Koop je eigen Museumkaart en bezoek een jaar lang onbeperkt meer dan 400 inspirerende musea in Nederland voor maar € 64,90.

  Meer informatie

Registreer je tijdelijke Museumkaart

Personaliseer en geniet onbeperkt

Heb je een tijdelijke Museumkaart gekocht of gekregen? Registreer je tijdelijke kaart zo snel mogelijk en ontvang binnen 5 werkdagen je definitieve Museumkaart in huis. Zodat je weer onbeperkt musea kunt ontdekken. Je nieuwe Museumkaart is een jaar geldig vanaf het moment dat je de tijdelijke kaart kocht.

Registreer je Museumkaart

Koop een Museumkaart

Steun met jouw aankoop de musea in deze zware tijd: 90% van de inkomsten uit de Museumkaart gaan naar de musea. En dat hebben ze nu meer nodig dan ooit… koop nu een Museumkaart dan heb je hem binnen 5 werkdagen in huis.

Bestel online

Wat is een Museumkaart?

Een Museumkaart biedt je toegang tot meer dan 400 musea in heel Nederland. Vanaf de aanschafdatum krijg je een jaar lang onbeperkt toegang tot 400 inspirerende musea. Met het aanschaffen van de kaart help je mee een enorm cultureel kapitaal te bewaren, onderzoeken en presenteren.

Meer informatie
Still uit Museumkaart verlengen video

Speciaal voor Museumkaarthouders

Voor Museumkaarthouders die soms naar moderne kunst willen kijken, af en toe met hun (klein)kinderen naar het museum gaan en altijd willen blijven ontdekken. Aangevuld met evenementen en sprankelende activiteiten in musea.

Inloggen Mijn Museumkaart

Jouw gegevens

Welke musea heb je de afgelopen tijd bezocht? Tot wanneer is je Museumkaart nog geldig? Op Mijn Museumkaart vind je gegevens en kun je ook verlengen of kaarten toevoegen aan je account.

Inloggen

Is het tijd om de kaart te vernieuwen?

Bespaar € 4,95

Is je Museumkaart bijna verlopen? Wil je nog een jaar genieten van tentoonstellingen, musea en activiteiten? Verleng dan je Museumkaart. Je krijgt dan € 4,95 korting op de reguliere verkoopprijs

Log in en verleng je Museumkaart

Veelgestelde vragen over de Museumkaart

 • Je kunt bij ons op de site je Museumkaart kopen. Je krijgt dan je kaart binnen 5 werkdagen in de brievenbus. Pas daarna kun je met je Museumkaart naar een museum.

  In het museum

  Wil je liever meteen naar het museum? Koop je kaart dan daar. Bekijk bij welke musea je je Museumkaart aan de balie kunt kopen. Dan kun je er wél meteen gebruik van maken.

  Tijdelijke kaart

  Als je in het museum een Museumkaart koopt, is dat een tijdelijke kaart die 31 dagen geldig is. Het is héél belangrijk dat je deze tijdelijke kaart meteen registreert op onze site. Hiermee personaliseer je hem en krijg je je definitieve kaart thuisgestuurd met jouw gegevens erop.

  Je kunt maximaal 5 bezoeken afleggen met je tijdelijke kaart. Als je hem koopt, geldt dat meteen als het eerste bezoek, óók als je die eerste keer niet het museum ingaat. Je tijdelijke kaart is geldig totdat je je definitieve Museumkaart hebt gekregen. Daarna niet meer.

 • Nee, er is geen gezins-Museumkaart. De Museumkaart is strikt persoonlijk. Hij is uitsluitend bestemd voor gebruik door de persoon van wie de gegevens en de foto op de Museumkaart staan. Het is wel mogelijk om op Mijn Museumkaart meerdere kaarten aan te vragen, dus ook voor gezinsleden of vrienden. Je kunt ook via Mijn Museumkaart kaarten toevoegen aan je account.

 • Ja. Een tijdelijke kaart is direct geldig op het moment van aanschaf. Sterker: zodra je hem koopt geldt dat meteen als het eerste bezoek. Als je hem aan iemand geeft is dat eerste bezoek dus al opgebruikt.

  Met een tijdelijke kaart kun je 5 keer een museum bezoeken. Als je de kaart weggeeft en de degene aan wie je hem geeft is niet aanwezig bij de aankoop, dan gelden dus nog 4 bezoeken. Voor hem of haar. Hij of zij kan zich vervolgens binnen 31 dagen onder zijn of haar eigen naam op de site registreren. Hij of zij krijgt dan binnen 5 werkdagen de definitieve Museumkaart thuisgestuurd.

 • Heb je een Museumkaart besteld en je kreeg onterecht je Museumkaart niet, dan krijg je uiteraard kosteloos een nieuwe toegestuurd. Het is wel belangrijk dat je dit meldt binnen zes weken na de vervaldatum van je oude kaart, anders zien wij ons genoodzaakt je € 4,95 aan éénmalige inschrijfkosten te berekenen. Neem dus zo snel mogelijk contact op met de klantenservice als je je kaart niet hebt ontvangen. Dat kan telefonisch: 0900 - 40 40 910, op werkdagen van 9-17 uur, of per e-mail.

  • Aankoop Museumkaart via IDEAL - NL95ABNA0626918871
  • Verlengen via acceptgiro - NL41ABNA0455133425
  • Scannen QR-code verlengen - NL04 ADYB 2017400157
 • In de meeste gevallen komt dit doordat je als kaarthouder vorig jaar een donatie gedaan hebt, waardoor er een verschil zit in einddata.

 • Wil je geen Museumkaart meer ontvangen? Dan hoef je niks te doen. De Museumkaart loopt automatisch af.

  Wil je toch opzeggen zodat je geen brieven meer van ons ontvangt? Bel, mail of stuur een brief.

  Klantenservice Museumkaart
  Postbus 5020
  2900 EA Capelle a/d IJssel

  Vermeld duidelijk je naam en kaartnummer in je brief of e-mail. Wij annuleren dan je abonnement.

 • Bel 0900 - 40 40 910 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Wij blokkeren dan meteen je verloren of gestolen Museumkaart. Tegen betaling van € 4,95 aan éénmalige kosten sturen wij je nieuwe kaart binnen 5 werkdagen op.

 • Je Museumkaart staat op naam, is strikt persoonlijk en daarom uniek. Alleen degene waarvan de persoonsgegevens - en de pasfoto - op de Museumkaart staan heeft het recht op de voordelen die aan de Museumkaart zijn gekoppeld. Een foto van je Museumkaart op je telefoon is helaas niet geldig in de musea. Theoretisch zou iedereen een foto kunnen maken van jouw kaart. Controle hierop is - nu nog lang niet alle kaarten van een foto voorzien zijn - niet goed mogelijk, vandaar dat alleen de originele Museumkaarten gelden als toegangsbewijs.

 • Als je je kaart vergeet te registreren heb je helaas geen recht op vrije toegang. Registreer op de site direct alsnog je tijdelijke kaart. Met je definitieve Museumkaart, die je binnen 5 werkdagen thuisgestuurd krijgt, kun je weer musea bezoeken.

  Je kunt je tijdelijke kaart dus ook nog ná de noodzakelijke 31 dagen registreren. Je moet dan even wachten tot je je definitieve Museumkaart hebt voordat je weer naar een museum kan.

 • Je kunt de gebruiksvoorwaarden van de Museumkaart op de pagina 'Gebruiksvoorwaarden' teruglezen.

 • Je ontvangt automatisch extra looptijd. De extra looptijd wordt berekend door de dagen dat je kaart nog geldig was toen de musea gesloten waren. Alle kaarthouders krijgen persoonlijk een bericht met de nieuwe einddatum. De nieuwe einddatum kun je ook ieder moment bekijken in je Mijn Museumkaart omgeving. Heb je nog geen Mijn Museumkaart account? Maak er dan snel een aan!

 • De musea waren verplicht gesloten van 14 december 2020 t/m 4 juni 2021. Het is een lastig jaar voor velen van ons, ook financieel. Daarom is het ook mogelijk restitutie aan te vragen voor de dagen dat de musea dicht waren. Daarmee krijg je geen extra looptijd. Restitutie kan je aanvragen bij de klantenservice.

 • Sinds de zomer 2020 hebben we (Museumvereniging) een nieuwe website: museum.nl. Hierop vind je alle inspiratie voor een museumbezoek. Museumkaart heeft ook een plek op museum.nl en daarom verwijzen we nu direct door naar museum.nl. De oude museumkaart.nl website is dus vervangen door museum.nl.

 • Jouw (mail) adres gebruiken wij alleen om je namens de Museumkaart op de hoogte te houden. Bijvoorbeeld om je definitieve Museumkaart toe te sturen. Als je hebt ingevuld akkoord te gaan, krijg je maandelijks onze nieuwsbrief Museumtips, vol interessante, exclusieve aanbiedingen voor kaarthouders. Lees ons privacystatement voor een uitgebreide toelichting.

 • Een nieuwe Museumkaart kost € 64,90. Als je de Museumkaart verlengt via onze brief, mail of via Mijn Museumkaart krijg je € 4,95 korting en betaal je automatisch € 59,95 in plaats van € 64,90.

  Voor de Museumkidskaart en de Jongerenkaart betaal je automatisch € 27,50 ipv € 32,45 en betaal je ook € 4,95 minder bij verlengen via onze brief, mail of via Mijn Museumkaart.

 • Je krijgt van ons automatisch bericht 6 tot 8 weken voordat je Museumkaart afloopt. Wil je meteen verlengen? Log in op Mijn Museumkaart en verleng je Museumkaart daar vandaag nog.

  Het stilzwijgend verlengen van jouw Museumkaart is niet meer toegestaan, daarom is automatische incasso niet meer mogelijk.

 • Als in jouw huishouden 2 of meer Museumkaarten zijn met verschillende vervaldata en die data liggen binnen 6 weken van elkaar, dan is dit bedrag voor de Museumkaarten samen. De start- en einddatum van de verschillende kaarten blijven zoals ze nu zijn.

 • Ook de Museumkaart moet zich natuurlijk houden aan de wet. En de Wet Van Dam geldt voor alle contracten die met consumenten worden gesloten. Of het nu gaat om het toezenden van producten of het leveren van diensten maakt niet uit. De enige echte uitzondering is het lidmaatschap van een vereniging. Verenigingen mogen in hun statuten zelf bepalen hoe lang men lid wordt en wat de opzegtermijn wordt. De exploitatie van de Museumkaart is ondergebracht in een stichting en valt niet onder deze uitzondering, helaas.

  Daarom is in geval van stilzwijgende verlenging bijvoorbeeld door automatische incasso de wettelijke opzegtermijn maximaal één maand en geldt een terugbetalingsverplichting voor de maanden waarvan geen gebruik gemaakt wordt van de dienst. Voor de Museumkaart is de opzegtermijn te kort omdat het speciale aanbod met toegang tot ruim 400 Nederlandse musea voor een vast bedrag uitgaat van twaalf maanden. Nu stilzwijgende verlenging niet is toegestaan, zijn we overgegaan naar bestellen van een nieuwe kaart met betaling per acceptgiro. In 2020 zetten we de stap naar snel en veilig digitaal betalen via iDeal of een QR-code.

 • Naast het betalen via de digitale bankieren app, kan je nu ook betalen door het scannen van de QR code. Scan de QR code met je camera. Je komt direct in het iDeal betaalproces van jouw Museumkaart. Heeft jouw camera nog geen QR scan, download dan een iDeal QR scan app in de App Store. Op deze wijze hoef je alleen nog akkoord te geven op de betaling voor de nieuwe Museumkaart. Onze bankrekening nummers zijn;

  • Aankoop Museumkaart via IDEAL - NL95ABNA0626918871
  • Verlengen via acceptgiro - NL41ABNA0455133425
  • Scannen QR-code verlengen - NL04 ADYB 2017400157
 • Scan de QR code met je camera. Je komt direct in het iDeal betaalproces van jouw Museumkaart. Heeft jouw camera nog geen QR scan, download dan een iDeal QR scan app in de App Store. Op deze wijze hoef je alleen nog akkoord te geven op de betaling voor de nieuwe Museumkaart. Meer uitleg vind je op onze verleng pagina.

 • Ja, betalen met de QR code is veilig. Na het scannen van de QR code worden alle verlichte velden automatisch ingevuld. Zo voorkom je fouten in het rekeningnummer of het betalingskenmerk.

 • Je ontvangt de Museumkaart 5 werkdagen na betaling. Als je je nieuwe Museumkaart hebt ontvangen, kan je deze meteen gebruiken. Je oude kaart is vanaf dat moment niet meer geldig. Heb je de Museumkaart niet ontvangen? Neem dan contact op met de klantenservice. Het is wel belangrijk dat je dit meldt binnen 6 weken na de vervaldatum van je oude kaart. Neem dus zo snel mogelijk contact op met de klantenservice. Dat kan telefonisch: 0900 - 40 40 910, op werkdagen van 9-17 uur, of per e-mail: klantenservice@museumkaart.nl.

 • Alle kaarthouders hebben voor de dagen dat musea gesloten waren extra looptijd gekregen. Daarover heb je eerder van ons een mail/brief gekregen. Omdat de Museumkaart tijdens de sluiting is verlengd en we je een nieuwe kaart hebben toegestuurd, zijn alle extra dagen die je nog tegoed had op de NIEUWE kaart bijgeschreven. In de Mijn Museumkaart omgeving kan je controleren welke kaart nu actief is en die je mee moet nemen naar het museum.

 • Vanaf 26 juni geeft het kabinet musea de mogelijkheid te kiezen voor toegang met of zonder coronatoegangsbewijs in de corona check-app. Musea maken hierin zelf een keuze en de consequenties hiervan zijn verschillend. Check van te voren de museumwebsite voor de meest recente informatie.

  a. Museumbezoek mét anderhalve meter afstand De regel is dat in musea, monumenten en presentatie-instellingen één bezoeker per vijf vierkante meter aanwezig mag zijn. Je hebt als bezoeker dan geen coronatoegangsbewijs nodig. In het museum is de anderhalve meterregel van toepassing en je bezoek wordt geregistreerd aan de deur.

  b. Museumbezoek zonder anderhalve meter afstand Een museum kan er ook voor kiezen om álle bezoekers bij binnenkomst naar een coronatoegangsbewijs in de corona check-app te vragen. In dat geval wordt de anderhalve meter niet toegepast. Een coronatoegangsbewijs is een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of een bewijs van coronaherstel.

  Check voor een bezoek de website van het museum voor de laatste informatie.

 • Je ontvangt automatisch extra looptijd. De extra looptijd wordt berekend door de dagen dat je kaart nog geldig was toen de musea gesloten waren. Alle kaarthouders krijgen persoonlijk een bericht met de nieuwe einddatum. De nieuwe einddatum kun je ook ieder moment bekijken in je Mijn Museumkaart omgeving. Heb je nog geen Mijn Museumkaart account? Maak er dan snel een aan!

 • In de meeste gevallen komt dit doordat je als kaarthouder vorig jaar een donatie gedaan hebt, waardoor er een verschil zit in einddata.

 • Het dragen van het mondkapje is niet langer verplicht. Het staat je natuurlijk vrij om een mondkapje te dragen als je dat prettig vindt.