Privacy

Wil je weten hoe wij omgaan met jouw gegevens?

Jouw privacy heeft onze hoogste prioriteit. Daarom behandelen en beveiligen wij je persoonlijke gegevens ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid.

Het versterken van het publieke belang van musea, dat is waar de Museumvereniging, brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland, naar streeft. De vereniging is uitgever van de Museumkaart waarvan de exploitatie is ondergebracht in de Stichting Museumkaart. Voor dat doel verwerkt Stichting Museumkaart persoonsgegevens.

Vanuit de Museumvereniging en de Stichting Museumkaart willen we een zo groot mogelijk publiek interesseren voor museale collecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal dat van ons allemaal is – ons échte goud!

Op deze site zetten we de museale collecties van de Nederlandse musea volop in de schijnwerpers. Daarbij maken wij gebruik van cookies. De manier waarop wij dit doen, kun je lezen in onze cookieverklaring.

In deze privacyverklaring kun je lezen wat persoonsgegevens zijn en hoe wij deze verwerken. Natuurlijk houden we ons aan de in Nederland geldende regels over verwerking van persoonsgegevens en privacy. Voor meer informatie over deze regels zie ook www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Wie is verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens?

Stichting Museumkaart, statutair gevestigd aan de Rapenburgerstraat 123, 1011 VL Amsterdam, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens van Museumkaarthouder en ook van personen die geen Museumkaart hebben maar zich bijvoorbeeld wel hebben aangemeld voor de nieuwsbrief.

De website www.museum.nl

Op de website www.museum.nl (hierna ook: “de website”) vind je informatie over musea en evenementen, die je kunt gebruiken om je museumbezoek of een andere activiteit te plannen. Je kunt hier gericht zoeken, bijvoorbeeld op een bepaald thema of voor je hele familie. Ook kun je aanklikken welke musea tot jouw favorieten behoren en deze informatie delen met anderen. De website staat onder beheer van de Museumvereniging.

Bij dit (algemeen) gebruik van museum.nl verwerken wij geen persoonsgegevens, tenzij je je aanmeldt voor de nieuwsbrief (zie nieuwsbrieven) of ons een e-mailbericht stuurt met een vraag of opmerking. Wij zullen jouw gegevens dan alleen gebruiken voor zover dat nodig is om je vraag te beantwoorden, contact met je te onderhouden, of voor het doel waarvoor je jouw persoonsgegevens aan ons hebt gegeven.

Om de website en het gebruik daarvan te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine informatiebestanden die bij jouw bezoek aan onze website worden opgeslagen op het apparaat dat je gebruikt om de website te bezoeken, zoals een computer, laptop, tablet of smartphone. Je leest er meer over in de cookieverklaring.

Museumkaart

Met een Museumkaart heb je toegang tot de vaste collecties van meer dan 400 musea in Nederland en kun je gebruik maken van allerlei voordelige aanbiedingen. Je kunt een Museumkaart kopen via deze website of een tijdelijke Museumkaart kopen in een museum en deze – om optimaal gebruik te maken van alle voordelen van de Museumkaart – via deze website registreren. Ook kun je, als je al een Museumkaart hebt, deze op de site verlengen en wijzigingen doorvoeren via Mijn Museumkaart. Voor iedereen die een Museumkaart koopt geldt, dat deze akkoord gaat met de Gebruiksvoorwaarden Museumkaart.

Bij het kopen, registreren of verlengen van de Museumkaart of het wijzigen van je gegevens kom je in een beveiligde omgeving terecht die persoonsgegevens van jou verwerkt. Hieronder leggen wij je uit welke persoonsgegevens wij van jou verwerken en waarom.

Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die bij jou als persoon horen, bijvoorbeeld wie je bent, waar je woont of hoe je eruit ziet. Denk bijvoorbeeld aan je naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, bankrekeningnummer, geboortedatum, profielfoto en Museumkaartnummer.

Onze website vraagt en bewaart deze informatie zodat je kunt inloggen en alles wat je zelf hebt ingevuld kunt zien, aanpassen en teruglezen. Deze gegevens zijn van jou. Je mag er dus altijd voor kiezen om ze te laten verwijderen. Dit zijn de gegevens die we van je vragen of gegevens die je zelf kunt toevoegen als je dat wilt:

  • Voor- en achternaam en geboortedatum: je voor- en achternaam en geboortedatum bewaren we om vast te stellen dat je gebruik kunt maken van onze dienstverlening.
  • E-mailadres, woonadres, telefoonnummer, bankrekeningnummer (IBAN) en Museumkaartnummer: deze gegevens gebruiken wij om je account te registreren en om eventueel contact met je op te nemen, bijvoorbeeld om je te vragen of je bij het verlopen van je Museumkaart een nieuwe kaart wilt kopen. Wanneer zich wijzigingen in deze gegevens voordoen, dan kun je deze wijzigen in de beveiligde omgeving van Mijn Museumkaart of contact met ons opnemen via de klantenservice.
  • Profielfoto: een Museumkaart is persoonlijk. De profielfoto op jouw Museumkaart maakt je kaart nog persoonlijker en zorgt ervoor dat baliemedewerkers in musea makkelijker kunnen vaststellen dat jouw Museumkaart ook echt van jou is. Je zorgt zelf voor een profielfoto en koppelt deze aan je Museumkaart. Als je een Museumkaart koopt of registreert is een profielfoto altijd verplicht.
  • Voorkeuren: we willen graag weten of je wel of niet een e-mail nieuwsbrief Museumtips van ons wilt ontvangen over allerlei tentoonstellingen, activiteiten in musea, diensten en producten van de Museumkaart. Deze nieuwsbrief stemmen wij zoveel mogelijk af op jouw voorkeuren. Je kunt je aanmelden voor Museumtips via onze website. Voor verdere informatie over onze nieuwsbrief, zie hieronder (bij “Nieuwsbrief”).
  • Bezoeken: als je een account in Mijn Museumkaart hebt aangemaakt, koppelen wij afbeeldingen van de musea waar jouw Museumkaart gescand is bij de controle op de geldigheid ervan én voor registratie van het bezoek. Wij registreren deze bezoeken om ervoor te zorgen dat het museum voor jouw bezoek een vergoeding ontvangt die gebaseerd is op de toegangsprijs van het museum. Want de Museumkaart is er ook voor de musea.

Op grond waarvan mogen wij jouw gegevens verwerken?

Er is een aantal redenen waarom wij jouw gegevens mogen verwerken. Een daarvan is dat wij deze persoonsgegevens nodig hebben om een overeenkomst met jou te sluiten en deze uit te voeren. Dit geldt zowel bij de aankoop van de Museumkaart als de registratie of verlenging daarvan. Ook geldt dit als je gebruik maakt van aanbiedingen of wilt deelnemen aan evenementen.

Ook mogen we jouw persoonsgegevens gebruiken als wij daarvoor een gerechtvaardigd belang hebben. Zo gebruiken wij jouw persoonsgegevens voor analysedoeleinden, om onze dienstverlening te kunnen verbeteren. Een ander gerechtvaardigd belang is het verwerken van jouw persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Direct marketing is een vorm van marketing waarbij wij direct in contact treden met kaarthouders of geïnteresseerden. Om ervoor te zorgen dat onze dienstverlening en aanbiedingen zo interessant mogelijk voor je zijn, kunnen wij daarbij profielen aanleggen. Dat doen we door persoonsgegevens uit verschillende bronnen met elkaar te combineren, zoals jouw persoonsgegevens in de beveiligde omgeving van Mijn Museumkaart, je surfgedrag op onze website, je klikgedrag in onze e-mails, het aanklikken van favorieten, jouw boekingen en reserveringen en jouw informatieverzoeken. Met deze profielen kunnen wij je bijvoorbeeld een passende nieuwsbrief sturen of gepersonaliseerde aanbiedingen doen tijdens je bezoek aan onze website of wanneer je websites van derden bezoekt. Voor dit laatste delen wij uitsluitend jouw IP-adres met deze derden.

Als je geen gepersonaliseerde aanbiedingen op onze website of via websites van derden wilt ontvangen, dan kun je dat zelf regelen. Zie hiervoor onze cookieverklaring.

Tot slot: sommige gegevens zoals je museumbezoeken verwerken wij geanonimiseerd en dus niet-herleidbaar naar jou. Dit doen we bijvoorbeeld voor onderzoek naar museumbezoeken over een bepaalde periode.

Nieuwsbrief

Veel interessante informatie en aanbiedingen zijn te vinden in onze nieuwsbrief Museumtips. Wij proberen aan de hand van jouw profiel de inhoud van de nieuwsbrief zoveel als mogelijk af te stemmen op jouw interesses en je ook te inspireren voor een volgend museumbezoek. Voor het versturen van de nieuwsbrief gebruiken wij, als je hiervoor toestemming hebt gegeven, jouw e-mailadres.

Wanneer je de nieuwsbrief Museumtips niet langer wilt ontvangen, dan kun je je kosteloos uitschrijven middels de link die onderaan elke nieuwsbrief staat.

Hoe lang bewaren wij jouw gegevens?

Wij bewaren je gegevens in ieder geval zolang je Museumkaarthouder bent of je je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief. Daarna bewaren we je gegevens nog een jaar nadat de kaart is verlopen en je geen nieuwe kaart hebt aangeschaft, of als je je hebt uitgeschreven voor de nieuwsbrief.

Uitgezonderd hiervan zijn de gegevens die wij langer moeten bewaren omdat de wet ons dit verplicht. Zo verplicht fiscale wet- en regelgeving ons om bepaalde financiële gegevens 7 jaar lang te bewaren.

Met wie delen we jouw persoonsgegevens?

Wij zullen jouw persoonsgegevens niet aan derden geven zonder jouw toestemming, tenzij wij daartoe wettelijk verplicht zijn. Er zijn een paar uitzonderingen.

Zo is een aantal partijen betrokken bij de werkzaamheden van Stichting Museumkaart, die om die reden een rol spelen in de verwerking van persoonsgegevens. Dit zijn de zogenaamde “verwerkers”. Met deze verwerkers is een verwerkersovereenkomst afgesloten waarin precies is omschreven welke persoonsgegevens voor welk doel mogen worden verwerkt. Voor de personen van wie persoonsgegevens worden verwerkt (de “betrokkenen”) geldt dat Stichting Museumkaart altijd als aanspreekpunt geldt als het gaat om persoonsgegevensverwerking.

In de tweede plaats delen we de door of namens Stichting Museumkaart verwerkte gegevens met de Museumvereniging, de uitgever van de Museumkaart en de beheerder van de website www.museum.nl. De Museumvereniging gebruikt deze gegevens op dezelfde wijze als de Stichting Museumkaart: om bezoekers en gebruikers te informeren over activiteiten, diensten en producten van de bij de Museumkaart aangesloten musea.

Tot slot kan het zo zijn, dat jij ons toestemming hebt gegeven jouw surfgedrag en voorkeuren te delen met derden. In dat geval is het mogelijk dat wij jou informatie geven of aanbiedingen doen als je de website van een derde partij bezoekt. Daarbij delen we geen andere persoonsgegevens dan jouw IP-adres.

De informatie op Mijn Museumkaart is niet rechtstreeks toegankelijk, noch voor medewerkers bij Stichting Museumkaart, noch voor musea waar jouw Museumkaart is gebruikt. De gegevens van je Museumkaart zijn niet openbaar zichtbaar, alleen voor jou binnen jouw profiel, dat wil zeggen de beveiligde omgeving van Mijn Museumkaart nadat je bent ingelogd.

Wil je jouw persoonsgegevens inzien, veranderen of verwijderen?

Als je een geldige Museumkaart hebt, dan zijn jouw persoonsgegevens voor jou - en voor jou alleen - zichtbaar in Mijn Museumkaart. Je kunt ze daar op ieder gewenst moment inzien en, als ze niet meer juist zijn, zelf aanpassen.

Als je geen profiel hebt aangemaakt in Mijn Museumkaart, bijvoorbeeld omdat je geen Museumkaart hebt en je alleen hebt geabonneerd op de nieuwsbrief, wil je je persoonsgegevens laten verwijderen of wil je je persoonsgegevens op een andere manier inzien of veranderen, dan kun je de klantenservice vragen je per post een speciaal formulier te sturen waarop je dat verzoek kunt invullen. Het formulier stuur je ondertekend retour naar Klantenservice Stichting Museumkaart, Postbus 5020, 2900 EA Capelle aan den IJssel.

Hoe om te gaan met websites van derden?

Deze privacyverklaring is alleen op deze website van toepassing. Dus niet op websites, apps en/of (sociale) mediaplatforms van derden die naar onze website doorlinken of waarnaar wij op onze website verwijzen. Wij kunnen je niet garanderen dat deze andere websites, apps en/of platforms op een betrouwbare en veilige manier met jouw gegevens omgaan. We raden je daarom ook altijd aan om het daar toepasselijke privacybeleid goed door te nemen om te besluiten of je daarmee akkoord bent.

Functionaris voor de gegevensbescherming

Om de naleving van de verplichtingen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming en het beleid van de Autoriteit Persoonsgegevens zoveel mogelijk te garanderen, is door Stichting Museumkaart een externe Functionaris voor de Gegevensbescherming (“FG”) aangesteld: mevrouw mr. Els Doornhein, De Vos & Partners, Van Miereveldstraat 13, 1071 DW Amsterdam. Mevrouw Doornhein is tevens te bereiken via: edoornhein@devos.nl.

Bezwaar tegen de verwerking en klachten over de wijze van verwerking

Je hebt het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens voor marketingdoeleinden. Je kunt dit op onze site aangeven door het zelf wijzigen van ons standaard cookiebeleid (zie onze cookieverklaring) binnen Mijn Museumkaart of middels een speciaal daarvoor ontworpen formulier dat we je op verzoek per post opsturen.

Het ingevulde formulier stuur je ondertekend retour naar Klantenservice Stichting Museumkaart, Postbus 5020, 2900 EA Capelle aan den IJssel.

Als je klachten hebt over de verwerking van jouw persoonsgegevens, helpen we je graag verder. Je kunt ons per mail bereiken of per post via Stichting Museumkaart, Postbus 5020, 2900 EA Capelle aan den IJssel. In het geval dat we het niet eens worden, kun je een klacht indienen bij onze FG (edoornhein@devos.nl en/of bij de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Op de website van de AP (www.autoriteitpersoonsgegevens.nl) vind je daarover meer informatie.

Wat doen wij aan beveiliging van jouw persoonsgegevens?

Om het risico op misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot jouw persoonsgegevens zo veel mogelijk te beperken nemen wij passende beveiligingsmaatregelen. Zo zorgen wij ervoor dat alleen de noodzakelijke personen toegang hebben tot de gegevens, dat de toegang tot de gegevens afgeschermd is en dat wij onze veiligheidsmaatregelen regelmatig toetsen.

De laatste toetsing van de veiligheidsmaatregelen heeft op 7 april 2020 plaatsgevonden. Toetsing vind in de regel één keer in de twee jaar plaats, tenzij belangrijke aanpassingen of ontwikkelingen een eerdere of andere test noodzakelijk maken.

Wijzigingen

We raden je aan deze privacyverklaring regelmatig te raadplegen omdat wij deze van tijd tot tijd aanpassen. Zo blijf je steeds op de hoogte van de meest actuele stand van zaken over de manier waarop wij jouw persoonsgegevens gebruiken en beschermen.

Zorgvuldigheid

Wij vertrouwen erop je met voorgaande informatie meer inzicht gegeven te hebben hoe wij omgaan met jouw gegevens. Jouw suggesties om de zorgvuldigheid te verbeteren, ontvangen we graag: Stichting Museumkaart, Postbus 5020, 2900 EA Capelle aan den IJssel, of via onze contactpagina.

Laatste versie: 9 juli 2020