Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di Gesloten
wo - zo 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Keizersgracht 123
1015 CJ Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 62 58 079

Het gebouw van Embassy of the Free Mind in Amsterdam
Embassy of the Free Mind aan de Keizersgracht in Amsterdam
De grote sael van Embassy of the Free Mind
De Grote Sael van Embassy of the Free Mind
De bibliotheek/leeszaal van de Embassy of the Free Mind.
De bibliotheek brengt huis aan meer dan 25.000 boeken.

De Embassy of the Free Mind is een museumbibliotheek in een historisch pand uit 1622, Keizersgracht 123 in Amsterdam. Het is een platform voor het vrije denken, geïnspireerd op het gedachtegoed van de Bibliotheca Philosophica Hermetica Collectie: Unesco Memory of the World. Er is een café en een tuin. Je vindt er prachtige prenten uit de boeken van onder andere 17e eeuwse vrijdenkers. Wees welkom.

Vrijdenken is het vermogen om eigen gedachten en ideeën te formuleren, autonoom, onbegrensd, ongedwongen en ongeacht religie, cultuur of leeftijd.

Wat is er te doen?

Het museum laat 200 afbeeldingen uit de collectie tot de verbeelding spreken. Ze vertellen allemaal een verhaal dat je zelf kunt ontdekken. Je kunt ook een audiotour volgen, de schatten uit de collectie bewonderen in de Kleine Sael, een lunchconcert beluisteren in de Grote Sael of je aanmelden voor een rondleiding over het huis. Je kunt de collectie, de boeken in de leeszaal en lounge bestuderen of onder het genot van een kopje koffie een plekje te vinden in het café of in de grote tuin. Thuis kun je ook genieten van het levendige online programma van lezingen en cursussen.

Amsterdam en het vrije denken

Hoe komt het toch dat men Amsterdam ook nu over de hele wereld associeert met vrijheid? Het zit in het DNA van de stad. En vrijheid is feitelijk waar ieder mens naar verlangt. Mensen zijn de enige schepselen die zoeken naar waarheid en vrijheid, naar het waarom van alles. Vrijheid bestaat echter niet zonder wijsheid. Wijsheid overstijgt fenomenen als waarheid-op-gezag, bijgeloof, vooroordelen en fundamentalisme. Wijsheid verbindt alles en iedereen en schept vrijheid. Amsterdam staat sinds de 17e-eeuw bekend om zijn vrijheid van religie, individuele vrijheid en vrijheid van drukpers. Boeken waren wat het internet nu is. Ze verspreidden kennis en verbonden mensen.

Huis met de Hoofden

De Embassy of the Free Mind is gevestigd in het unieke 17e eeuws stadspaleis het Huis met de Hoofden. Dit rijksmonument is in 1622 ontworpen door Hendrick de Keyser. Op de voorgevel prijken 6 hoofden. Zij verbeelden de Romeinse goden Apollo, Ceres, Mercurius, Minerva, Bacchus en Diana.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Drinken
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken