Tulpen voor Embassy of the Free Mind in de tuin

Tulpen in de tuin     In de tuin staan in de lente meer dan 200 tulpen     EFM

Museumtuin

In de tuin van de Embassy of the Free Mind vind je alchemistische planten en in de lente meer dan 2000 tulpen in samenwerking met het Tulpenmuseum Amsterdam.

Alchemie met planten

Alchemisten zagen een sterke band tussen de kosmos en de aarde: ‘zo boven, zo beneden’. De - toen bekende - hemellichamen in ons zonnestelsel - zon, maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus - oefenden in hun visie invloed uit op metalen, mineralen en planten. Aan iedere planeet werden bepaalde krachten toegekend die in de corresponderende plant terug te vinden waren. Aan de hand van deze relatie kon een arts/alchemist de juiste plant vinden voor genezing van een bepaalde ziekte.

In de tuin groeien verschillende planten die een geneeskrachtige werking hebben, zoals goudsbloem (calendula, verbonden aan de zon), acanthus (maan), koortskruid (betonica officionalis - Mercurius), vrouwenmantel (alchemilla mollis - Venus), absint-alsem (artemisia absinthium - Mars), duizendblad (achillea millefolium - Jupiter) en alruin (mandragora - Saturnus).

Locatie

Embassy of the Free Mind

Keizersgracht 123
1015 CJ Amsterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken