Ga een kasteel veroveren

Reis terug in de tijd en voel je voor één dag een ridder of barones. Ontdek bijzondere middeleeuwse kastelen, prachtige kasteeltuinen en luxe verblijven uit latere periodes.

Naar beneden scrollen

Kasteel de Haar vlakbij Utrecht is het grootste kasteel van Nederland. Wandel door de prachtige tuinen, over bruggen en neem een foto in de rozentuin. Het sprookjesachtige kasteel was een echt 'feestkasteel', met veel beroemde gasten. Kom jij ook langs?

In Kasteel Duivenvoorde in Zuid-Holland vind je unieke historische interieurs uit de 17de tot 19de eeuw, zoals deze overloop uit de 17e eeuw. Dwaal door in totaal 14 sfeervolle vertrekken, elk met hun eigen verhaal, waaronder een bibliotheek, een kabinet met goudleerbehang en een 'Turkse' Kamer.

Waan je even helemaal terug in de Middeleeuwen, terwijl je de weergangen van Kasteel Hernen in Gelderland ontdekt. Deze unieke gangen lopen helemaal rondom het kasteel, met gaten waardoor aanvallers konden worden beschoten. Opmerkelijk genoeg is het kasteel echter nooit belegerd en sinds de 17e eeuw zelfs helemaal niet meer bewoond.

In de kasteeltuinen van het Muiderslot in Noord-Holland groeit 'levend erfgoed'. Zo vind je er allerlei vergeten groenten en bedreigde bloemsoorten. Leer er al wandelend van alles over met een speciale tuintour op je eigen mobiel.

Ga op tijdreis naar de 18e eeuw samen met de oorspronkelijke bewoners van Kasteel Cannenburch in Gelderland. Met een audiotour leiden ze je rond langs bijzonder porselein, dure meubels en kostbare schilderijen. Uniek is dit prachtige hemelbed, waarvan er maar weinig bewaard zijn gebleven uit deze periode.

Foto: Hans Wijninga

Waar andere kastelen vaak voor een deel zijn verwoest door brand of aanvallen, is Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg nog volledig authentiek. Het kasteel heeft bijzondere bewoners gehad: van Middeleeuwse ridders tot rijksheren, graven en markiezen.

Kasteel Sypesteyn is eigenlijk een ‘gloednieuw’ kasteel. Gebouwd in 1927 door Henri van Sypesteyn, op de plek waar ooit het Middeleeuwse kasteel van zijn familie zou hebben gestaan. Naast een collectie porselein en mooie stijlkamers, vind je er ook een prachtige kasteeltuin, met een boomgaard, fraaie doorkijkjes en mooie waterpartijen.