Loevestein is een vesting in de Hollandse Waterlinie

Kastelen

Bezoek de mooiste burchten van Nederland

Ontdek de vele verschillende kastelen die Nederland te bieden heeft.

Naar beneden scrollen
Kasteel Ammersoyen

Kijktip: Beleef de kastelen van Gelders Landschap Kasteelen

Deze videoserie neemt je mee langs de schitterende Gelderse kastelen

Loevestein is een vesting in de Hollandse Waterlinie

Slot Loevestein

Ontdek de pronkstukken van Slot Loevestein: een uniek kasteel in de Nederlandse geschiedenis. Het zuidelijkste punt van de Waterlinie en de gevangenis voor Hugo de Groot.

Portret Hugo de Groot - Mierevelt

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Hugo de Groot groeide uit tot een historisch icoon. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld. Ze liggen aan de basis van onder andere het huidig internationaal recht en zeerecht.

De boekenkist waarin Hugo de Groot Slot Loevestein ontsnapte.

Acht jaar nadat slotvoogd Ridder van Rappard het ambt ‘slotvoogd van Slot Loevestein’ had overgedragen, deed hij een opzienbarende onthulling: 'De boekenkist van Hugo de Groot, als de enige echte in het kasteel te zien, is een vervalsing.' De Nederlandse museumwereld was zeer verontwaardigd. Twee andere musea claimen decennialang ook de echte boekenkist te hebben: het Rijksmuseum en Museum Prinsenhof Delft. De echte kist was echter tijdens Hugo de Groots leven al spoorloos.

17e eeuwse piekeniershelm

Loevestein heeft, in tegenstelling tot veel andere Nederlandse kastelen, geen adellijke geschiedenis. Het had altijd een politieke of militaire functie. Deze uitzonderlijk goed bewaarde helm getuigt daarvan. De helm was van een soldaat die begin 17e eeuw op Loevestein was gelegerd om te vechten tijdens de Nederlands Opstand. In die tijd was het kasteel ook de staatgevangenis, waar politieke gevangenen en religieus andersdenkenden werden opgesloten. De bekendste gevangene is natuurlijk Hugo de Groot.

Museum Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren

De Fraeylemaborg

Een schitterend kasteel met een prachtig landgoed

Fraai gedecoreerde kussenkast uit de Fraeylemaborg

Kussenkasten zijn behoorlijk groot en passen in maar weinig interieurs. In de Grote Zaal van de Fraeylemaborg staan ze wel prachtig! De kasten uit de Hollandse Barok zijn meer dan 300 jaar oud en gemaakt van stoer eikenhout. Voor een mooie afwerking zijn ze belijmd met dunne laagjes tropisch ebbenhout en palissanderhout. Dat zorgt ook voor kleurafwisseling, want ebbenhout is zwart. De middenpanelen van de deuren springen naar voren: de kussens van de kast.

Portret van Koning-Stadhouder Willem III

Het grote staatsieportret van Koning-Stadhouder Willem III (1650-1702) domineert de Grote Zaal van de Fraeylemaborg. Borgheer Henric Piccardt was bevriend met deze machtige koning en kreeg een grote lening van hem. Jan Hendrik Brandon schilderde het twee meter hoge portret naar voorbeeld van de beroemde Engelse schilder Sir Godfrey Kneller. Willem heeft de regalia bij zich: de scepter en de kroon. Op de achtergrond is Hampton Court geschilderd, Willems paleis.

Portret van Jeanne en Louise

Deze twee zusjes zijn geboren met de langste achternaam van Nederland: Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren. Op dit door W.B. Tholen geschilderde portret uit 1923 is Louise, links, 7 jaar oud en Jeanne 12. Samen met hun ouders waren ze de laatste bewoners van de Fraeylemaborg. In 1972 kocht de Gerrit van Houten Stichting de borg en werd het een museum..

Huis Doorn vanuit de lucht

Museum Huis Doorn

Het Museum Huis Doorn heeft een heel bijzondere bewoner gehad: na de revoluties van 1918 streek de gevluchte Duitse Keizer hier neer

Kaisergabel

De inrichting van Huis Doorn komt uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde Huis Doorn met de inhoud van 64 uit Duitsland meegebrachte treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het mogelijk in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven. Een uniek object is de Kaisergabel, een speciaal voor Wilhelm II ontworpen vork. Eén tand is dikker en scherp geslepen, zodat Wilhelm hem ook als mes kon gebruiken. Ondanks zijn gehandicapte arm, ontstaan door zijn moeilijke geboorte, kon hij zo toch makkelijk eten.

In de Gobelinkamer zie je twee bijzondere wandtapijten die bijna de hele wand van het vertrek bedekken. Ze stammen uit de tweede helft van de 18e eeuw en zijn in Huis Doorn aangebracht in een geprofileerde en groen beschilderde betimmering.

Op een ervan staat het Offer aan de liefde afgebeeld: een offertafereel in een bosachtig landschap voor met een gezelschap rond een altaar waarboven Venus met haar door zwanen getrokken wagen op een wolk nadert. Het andere wandtapijt verbeeldt een offer aan de 3 gratiën, de 3 zussen uit de Griekse en Romeinse mythologie die staan voor schoonheid, vreugde en geluk.

Portret van Luise van Pruissen

Dit prachtige portret van Die schöne Luise - prinses Louise van Pruisen (1776-1810) - is in 1796 geschilderd door de Duitse kunstenaar Johann Friedrich August Tischbein.

Louise van Pruisen staat in een parklandschap voor een borstwering met een sfinx. Ze is gekleed in een fijn katoenen japon. Met haar linkerhand houdt ze een van haar schouders los afhangende geel zijden sjaal vast. In de achtergrond is haar man kroonprins Frederik Willem III te zien die samen met twee officieren te paard terugkeert van een parade. De regenboog is een teken van de vrede. De rechthoekige vergulde lijst is origineel.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel. Je ziet hoe vroeger op een landgoed werd geleefd.

Lavabo

Handen wassen…… Je hoor het veel in coronatijd. Ook de middeleeuwse mens had hygiëne hoog in het vaandel staan en waste de handen voor de maaltijd. Hiervoor gebruikten ze een lavabo, ofwel een bronzen wasketeltje met twee tuiten. Heel bijzonder is dat op kasteel Doorwerth ook de laatmiddeleeuwse nis te zien is waarin een dergelijk lavabo hing. Een natuurstenen wasbekken ving het water op en voerde het vervolgens direct af naar de gracht. Eigenlijk een mooi voorbeeld van stromend water in de 15e eeuw.

Portret van Zeger van Arnhem tot Hulshorst

Zeger van Arnhem tot Hulshorst (1602-1665) was Landmeester-generaal van Gelderland en een invloedrijk lid van de Veluwse Ridderschap. Tot zijn bezittingen behoorden het landgoed Hulshorst en kasteel Nederhagen. In 1658 droeg hij Nederhagen over aan zijn schoonzoon Alexander van Spaen, de latere eigenaar van het nabijgelegen kasteel Biljoen, vanwege 'verminderen van crachten en vermeerderen van impotentie in armen en benen'. Zeger is gekleed in een zwart kostuum met een platte witte kraag en zogenaamde akertjes oftewel kwastjes. Bruikleen Brantsen van de Zyp Stichting.

Portret van Judith van Oer tot Casbeck

Judith van Oer tot Casbeck (1608-1638) was getrouwd met Zeger van Arnhem. Zij is gekleed in een zwarte japon met witte stolpkraag. In het haar en om haar hals draagt ze een parelsnoer. Het portret is in bruikleen van de Brantsen van de Zyp Stichting. Deze stichting verzamelt en beheert portretten van leden van Gelderse geslachten in nauwe samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) die de collectie toont op haar opengestelde kastelen. GLK beheert daarmee een van de grootste portretcollecties van Nederland.