Installatie recycleproces

Ga je verdiepen in het klimaat

Leer hoe je in de toekomst nóg duurzamer kunt reizen met de trein en hoe je kleding hergebruikt. Wek zelf duurzame energie op en ontvang een gezonde portie maatschappijtherapie.

Naar beneden scrollen
Kinderen experimenteren met treinmagneten in het Techlab

Het Spoorwegmuseum

Ontdek het verhaal achter 175 jaar Nederlandse spoorwegen

De eerste elektrische trein (ZHESM)

Tussen Rotterdam en Scheveningen ging in 1908 voor het eerst een elektrische trein rijden. Het is de eerste stap naar een duurzame transitie van het spoor. Uiteindelijk verdwenen in 1958 alle op kolen gestookte locomotieven van het spoor.

De Hyperloop is een concept voor een vacuümtrein

Deze vacuümtrein kan, zwevend op magneten, in een buis zonder luchtdruk snelheden halen van boven de 1000 km/u. De Hyperloop is voor de middellange afstand een duurzaam alternatief voor vliegen. Je zou ermee in een half uur van Utrecht naar Parijs kunnen reizen!

Nieuwsgierigen zwaaien op 1 mei 1934 de nieuwe dieseltrein uit op Amsterdam CS

De Diesel 3 ondervond door het gestroomlijnde uiterlijk minder luchtweerstand dan zijn robuustere voorgangers en was daardoor sneller en zuiniger. Het innovatieve ontwerp is de inspiratie geweest voor vele opvolgers.

De tentoonstellingszaal van Energierijk, met proefjes voor onder andere water- en windenergie.

NEMO Science Museum

In NEMO Science Museum ontdek je hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn

In Energierijk vang je zelf zoveel mogelijk energie uit licht, wind en water en zet hiermee allerlei bijzondere objecten in beweging.

In Energierijk vang je zelf zoveel mogelijk energie uit licht, wind en water. Je zet hiermee allerlei bijzondere objecten in beweging. Hoe efficiënter je de energie omzet, hoe sneller het object in beweging komt.

In Waterstroom wek je energie op door een rad te laten draaien in het stromende water.

In Waterstroom wek je energie op door in stromend water een rad te laten draaien. Met oranje zakjes en blauwe doorstroomgaten kan je het water bijsturen.

Strijd met de elementen en het mooiste uitzicht over Amsterdam

Energetica bestaat uit sculpturen en installaties die je zelf kan bedienen. Van zonnewijzer tot vlieger: hier ontdek je alles over de elementen en tegelijkertijd ervaar je hoe duurzame energie werkt.

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden

Danseressen

Mooi en lelijk. Nuttig en vernietigend. Al die uitersten komen samen in deze dansfilm. Samen belichamen vier dansers de levensloop en de tegenstrijdige eigenschappen van plastic.

Stilleven

In Vlucht zie je hoe mensen zich voorbereiden op een klimaatramp. Zindzi Zwietering volgde zogeheten klimaatpreppers in hun zoektocht naar veiligheid in een tijd waarin natuurrampen elkaar in rap tempo opvolgen.

Doosmens Museum de Lakenhal

De wereld om ons heen raast maar door. Elke dag zit vol prikkels, verplichtingen en zorgen. Heb je er last van? Dan helpen deze dozen je. Je kunt je hoofd erin steken voor een welverdiende portie maatschappijtherapie. Afgezonderd van de wereld, zonder zicht, komen je gedachten tot rust.

Fashion for Good Museum

Het Fashion for Good Museum is een interactief museum dat gebruikmaakt van de nieuwste technologieën. Ontdek hoe je zelf actie kunt ondernemen.

Jurk Stella McCartney duurzaam en blauw

Deze jurk van Stella McCartney is gemaakt van biologisch katoen en geverfd met de Colorifix-verf innovatie. Colorifix gebruikt een biologisch proces om pigmenten te produceren, over te brengen en te fixeren in textiel. Hierdoor zijn chemicaliën die je normaal vindt in verf overbodig en is het water- en energieverbruik een stuk lager.

Duurzame outfits Fashion for Good

Deze collectie is gemaakt door ontwerper Reuben Selby met behulp van de technologie van Infinited Fibre Company uit Finland. IFC heeft een textielvezel ontwikkeld met de naam Infinna. Deze maken ze van oude kleding van katoen, of ander celluloserijk materiaal zoals papier of bijvoorbeeld karton.

Gilet fashion for good

MycoTEX uit Nederland creëert op maat gemaakte kleding van het wortelsysteem van paddenstoelen, ook wel bekend als mycelium. De kledingstukken zijn volledig biologisch afbreekbaar. Als je het kledingstuk niet meer wilt dragen, kun je het in de grond stoppen waarna het vanzelf biologisch afbreekt.