Ga je laten verrassen

Dacht je alles al gezien te hebben... dacht het niet! Hieronder een overzicht van musea waar je misschien nog niet eerder bent geweest.

Naar beneden scrollen
De kerk van ons lieve heer op solder

Heb jij de verstopte zolderkerk in Museum Ons' Lieve Heer op Solder al ontdekt? Deze kerk is gebouwd in de tijd dat in Amsterdam een protestants stadsbestuur aan de macht was. Het was verboden om het katholieke geloof in het openbaar uit te oefenen. Katholieken gingen op zoek naar alternatieven en vierden hun mis in verscholen huiskerken, zoals deze.

Katakomben

Daal af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen. Ontdek tijdens de rondleiding een labyrint vol perfect nagebootste catacomben uit het oude Rome. Prachtige fresco’s, beelden en het boeiende verhaal van een gids.

De gelukkige olifant

Deze Gelukkige Olifant sierde meer dan 50 jaar lang de gevel van het vakantieverblijf van koningin Juliana en prins Bernhard in Porto Ercole. Het pronkstuk is te zien in de expositie De Gelukkige Olifant van de Oranjes, daar vind je ook ander prachtig keramiek van Judith Laqueur-Révész.

De bestuurders van de Leidse universiteit maakten zich zorgen. De studentenaantallen voldeden niet aan de verwachtingen. De universiteit moest aantrekkelijker worden. Dus kreeg de universiteit in 1590 een academische botanische tuin, een nieuwe universiteitsbibliotheek én een zeer moderne faciliteit: een anatomisch theater.

Drie tinnen figuren op een rijtje met witte achtergrond

Deze figuren waren onderdeel van verrassende komedie! Ze beelden personages uit, die onderdeel zijn van de Comedia Dell’Arte: beroepstheater. Het is improvisatietheater uit Italië dat vooral populair was in de 16e en 17e eeuw. Er waren geen vaste regels en geen geschreven tekst, alleen de hoofdinhoud was vastgelegd.

Paradijsvogel

Geboren en gevangen, diep in het regenwoud, begonnen paradijsvogels vanuit kleine kustplaatsen van Nieuw-Guinea aan hun reis. Ze werden handelswaar en mode-artikel en maakten zo een onuitwisbare indruk op de wereld. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van ‘de reis van de paradijsvogel’ vanuit drie verschillende perspectieven: inheems, koloniaal en de missie.