Peuters & kleuters

Genoeg leuks te beleven voor de allerkleinsten

Er is van alles te zien en te doen voor peuters en kleuters in het museum. Kom naar de voorleeshoek, aai een hertje, ontdek het bakkersleven en leer over andere culturen.

Naar beneden scrollen
Moeder en kind ontmoeten de grote kikker.

Kinderboekenmuseum

Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen in het Kinderboekenmuseum

Voorleestent met een vader en dochter die aan het lezen zijn

In De Voorleestent ervaar je de magie van boeken en verhalen. In een kleine, intieme setting lezen volwassenen voor, terwijl de verschillende omgevingsgeluiden en projecties het verhaal voor kinderen verrijken.

Kinderen klimmen en klauteren

Van Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten.

Kikker en kleuters in Natuurmuseum brabant

Natuurmuseum Brabant

Op ontdekkingstocht door de natuur

Huis van Kikker

De wereld instappen van een te gek kinderboek is niet altijd mogelijk. Bij Natuurmuseum Brabant wel. Hier stap je letterlijk de wereld van Kikker van Max Velthuijs in. In de wereld van Kikker en zijn vrienden Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje, is iedereen gelijk.

Hertje in het bos

Je weet vast wel hoe een hertje eruitziet. Bruin, gespikkeld en een heel lief kopje. Een van de pronkstukken van Natuurmuseum Brabant is een opgezet baby hert die je mag aaien Zo krijg je een idee over hoe de vacht van een hertje voelt.

Wolharige mammoet met grote slagtanden

Lang uitgestorven dieren, zoals de wolharige mammoet, wekken je nieuwsgierigheid op. Hoe hebben ze geleefd, hoe groot waren ze eigenlijk en hebben ze mensen gezien? Daarom is de mammoet in Natuurmuseum Brabant een pronkstuk.

Skelet van een potvis

Als je bij Natuurmuseum Brabant aankomt, zie je hem al door de ramen: het skelet van de Potvis. Dit skelet is van een jong mannetje, is 15 meter lang en 1000 kilo (!) zwaar. Kijk maar eens goed naar alle botten. Herken jij iets van jezelf of van een ander dier?

Super grote insecten

We weten dat insecten klein zijn. Voor onze mensenogen niet altijd even handig. Daarom vind je in Natuurmuseum Brabant Grote insecten. Dit zijn insecten die uitvergroot zijn zodat je ze goed kan bekijken. Geen zorgen: ze zijn niet echt.

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem - zelf leren bakken met een echte bakker

Nederlands Bakkerijmuseum

Ruik, proef en kneed in het lekkerst ruikende museum van Nederland

Bakkerijmuseum de bakker blaast zijn hoorn

Om alle mensen in de stad of het dorp te laten weten dat het brood gebakken was, blies de bakker op zijn hoorn. Niet iedereen die in de straat bij de bakker woonde was daar blij mee, want het gebeurde altijd ’s morgens vroeg als de mensen nog in bed lagen.

Bakkerijmuseum bakkerskar

Vroeger bracht de bakker het brood bij de mensen thuis. Met een volgeladen kar trok hij door de stad van huis naar huis. Een zware klus die soms ook door de kinderen van de bakker werd gedaan.

Kids in de tentoonstelling over de Azteken

Wereldmuseum Leiden

Nieuwsgierig naar andere culturen?

Japanse keuken in miniatuur

In deze Japanse minikeuken zie je verschillende kopjes, borden en pannen. Heb jij die ook in jouw keuken? In deze keuken maak je de lekkerste dingen klaar. Een Japanse misosoep en sushi of gewoon een lekker taartje met een kopje thee. Bak je mee?

Garuda beeldje met veel kleuren en veren

Dit kleurrijke beeld van Garuda stond vroeger in het huis van een rijk en machtig persoon. Als je goed kijkt zie je dat Garuda half mens, half vogel is. Hij is het rijdier van de god Vishnu. Goden lopen namelijk niet op de grond: hun rijdier brengt ze overal naartoe.

Naga beeld met kleuren

Draak of krokodil? Naga bestaat niet echt, het is een mythisch wezen. Hij leeft in het water en beschermt de mensen op het eiland Alor tegen ziekte en gevaar. In heel Indonesië kom je beelden van Naga tegen.

Hoofdtooi

Deze hoofdtooi is van een Comanche geweest. Hij leefde zo'n 160 jaar geleden in Noord-Amerika. De veren zijn van een adelaar. Alleen belangrijke mensen droegen adelaarsveren. Hoe dapperder je was, hoe meer veren je mocht dragen.

Deze imponerende groep personages – in het Chinees xianshan, “Berg van Onsterfelijken” of ook wel xuhuang, “Keizer van de Leegte” genoemd – is waarschijnlijk de enige in Europa. Xuhuang kwamen in het verleden regelmatig voor in taoïstische tempels.