Peuters & kleuters
Genoeg leuks te beleven voor de allerkleinsten
Er is van alles te zien en te doen voor peuters en kleuters in het museum. Kom naar de voorleeshoek, bekijk een reuzenkrab, aai een hertje, ontdek het bakkersleven en leer over andere culturen.
Kinderboekenmuseum
Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen in het Kinderboekenmuseum
In De Voorleestent ervaar je de magie van boeken en verhalen. In een kleine, intieme setting lezen volwassenen voor, terwijl de verschillende omgevingsgeluiden en projecties het verhaal voor kinderen verrijken.
Kinderboekenmuseum, Den Haag
Van Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten.
Kinderboekenmuseum, Den Haag
Maritiem Museum Rotterdam
Stoere zeemannen, dappere ontdekkingsreizigers en enge zeemonsters
De reuzenkrab ziet er eng uit met zijn lange, dunne poten en gekke scharen. Maar zijn die lange poten eigenlijk wel sterk genoeg om iemand vast te grijpen? Nee, zeker niet. Maar pas wel op voor zijn scharen, die zijn erg scherp!
Maritiem Museum Rotterdam, Rotterdam
Dit lijkt een drakenkop met de staart van een zeemeermin of een vis die de handstand probeert. Schepen werden vroeger versierd met dit soort beelden. Dat maakte een schip speciaal, want anders was het gewoon maar een schip.
Maritiem Museum Rotterdam, Rotterdam
Onder deze historische duikschoenen zit lood om naar de bodem te kunnen zakken. Ze zijn niet erg modieus, wel heel handig want zo konden duikers met lood in hun schoenen op de bodem van de zee lopen.
Maritiem Museum Rotterdam, Rotterdam
Natuurmuseum Brabant
Op ontdekkingstocht door de natuur
De wereld instappen van een te gek kinderboek is niet altijd mogelijk. Bij Natuurmuseum Brabant wel. Hier stap je letterlijk de wereld van Kikker van Max Velthuijs in. In de wereld van Kikker en zijn vrienden Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje, is iedereen gelijk.
Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Je weet vast wel hoe een hertje eruitziet. Bruin, gespikkeld en een heel lief kopje. Een van de pronkstukken van Natuurmuseum Brabant is een opgezet baby hert die je mag aaien Zo krijg je een idee over hoe de vacht van een hertje voelt.
Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Lang uitgestorven dieren, zoals de wolharige mammoet, wekken je nieuwsgierigheid op. Hoe hebben ze geleefd, hoe groot waren ze eigenlijk en hebben ze mensen gezien? Daarom is de mammoet in Natuurmuseum Brabant een pronkstuk.
Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Als je bij Natuurmuseum Brabant aankomt, zie je hem al door de ramen: het skelet van de Potvis. Dit skelet is van een jong mannetje, is 15 meter lang en 1000 kilo (!) zwaar. Kijk maar eens goed naar alle botten. Herken jij iets van jezelf of van een ander dier?
Natuurmuseum Brabant, Tilburg
We weten dat insecten klein zijn. Voor onze mensenogen niet altijd even handig. Daarom vind je in Natuurmuseum Brabant Grote insecten. Dit zijn insecten die uitvergroot zijn zodat je ze goed kan bekijken. Geen zorgen: ze zijn niet echt.
Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Nederlands Bakkerijmuseum
Ruik, proef en kneed in het lekkerst ruikende museum van Nederland
Om alle mensen in de stad of het dorp te laten weten dat het brood gebakken was, blies de bakker op zijn hoorn. Niet iedereen die in de straat bij de bakker woonde was daar blij mee, want het gebeurde altijd ’s morgens vroeg als de mensen nog in bed lagen.
Nederlands Bakkerijmuseum, Hattem
Vroeger bracht de bakker het brood bij de mensen thuis. Met een volgeladen kar trok hij door de stad van huis naar huis. Een zware klus die soms ook door de kinderen van de bakker werd gedaan.
Nederlands Bakkerijmuseum, Hattem
Museum Volkenkunde
Nieuwsgierig naar andere culturen?
In deze Japanse minikeuken zie je verschillende kopjes, borden en pannen. Heb jij die ook in jouw keuken? In deze keuken maak je de lekkerste dingen klaar. Een Japanse misosoep en sushi of gewoon een lekker taartje met een kopje thee. Bak je mee?
Wereldmuseum Leiden, Leiden
Dit kleurrijke beeld van Garuda stond vroeger in het huis van een rijk en machtig persoon. Als je goed kijkt zie je dat Garuda half mens, half vogel is. Hij is het rijdier van de god Vishnu. Goden lopen namelijk niet op de grond: hun rijdier brengt ze overal naartoe.
Wereldmuseum Leiden, Leiden
Draak of krokodil? Naga bestaat niet echt, het is een mythisch wezen. Hij leeft in het water en beschermt de mensen op het eiland Alor tegen ziekte en gevaar. In heel Indonesië kom je beelden van Naga tegen.
Wereldmuseum Leiden, Leiden
Ganesha is de zoon van Shiva. Hij zit op een troon. Hij snuffelt met zijn slurf in een snoepschaaltje. Naast hem zit zijn rijdier, een muis. Ganesha wordt vereerd als de god van de wijsheid. De mensen roepen zijn hulp in als zij bijvoorbeeld examen moeten doen. In de Indonesiëzaal kun je nog meer beelden vinden van deze bijzondere olifantengod.
Wereldmuseum Leiden, Leiden
Deze hoofdtooi is van een Comanche geweest. Hij leefde zo'n 160 jaar geleden in Noord-Amerika. De veren zijn van een adelaar. Alleen belangrijke mensen droegen adelaarsveren. Hoe dapperder je was, hoe meer veren je mocht dragen.
Wereldmuseum Leiden, Leiden