Van Abbemuseum zintuigen

Ga kunst aanraken... en ruiken!

In deze musea blijft het niet bij alleen kijken. Voel aan een schilderij met reliëf. Ruik de wereld van de VOC. En proef vers gerookte vis.

Naar beneden scrollen

Loop door een geurtunnel. Deze is bedacht door een echte geurexpert. Met elke stap die je door de donkere ruimte zet, prikkelen nieuwe geurcombinaties je neus. Die roepen bij iedereen een andere herinnering of gevoel op. Welke geuren herken jij?

Hommage à Apollinaire van Marc Chagall

In het Van Abbemuseum valt veel te voelen. Dwarsverbanden is de eerste multizintuiglijke tentoonstelling van Nederland. Zo volg je met je vingers het reliëf van Hommage à Apollinaire van Marc Chagall - een replica uiteraard - of ruik je het kunstwerk: krachtige, zware tonen vullen zachtere noten aan.

Weleens overprikkeld? Neem plaats in de Resonance Room. Dit audiovisuele kunstwerk brengt je lichaam in een staat van resonantie door een vast tempo van trillingen. Het analyseert jouw hartslag en geeft via de lichtcirkel een optimaal ademritme aan. Zo kom je even helemaal tot rust en krijg je meer energie.

Hier waan je je een zeebonk op een een VOC-schip in de 17e eeuw. De geuren van nootmuskaat en andere specerijen vullen je neus, en als je je ogen dichtdoet hoor je de bemanning schreeuwen en voel je het schip op de golven deinen.

‘Afblijven!’ ga je in dit museum niet veel horen, want je mag er (bijna) alles aanraken. In Museum Martena kun je de tuinkamer van Anna Huguenin - de laatste bewoonster van het huis - verkennen. Speel een liedje op het harmonium (een soort orgel), pas een hoed of drink samen gezellig een kopje thee uit het antieke servies.

Man met gerookte vis in zijn hand

Loop je neus achterna naar de visrokerij in het Zuiderzeemuseum. Toen er nog geen koelkast of vriezer bestond, werd vis langer houdbaar gemaakt door te bakken, drogen, zouten, inmaken in zuur of te roken. Ervaar het zelf en proef een vers gerookt stukje haring, zalm of makreel.

Beleef nu zelf hoe de eilanders hebben leren leven en overleven met water. Het water als vriend, maar ook als vijand. De met een landelijke filmprijs genomineerde Virtual Reality beleving over de Watersnood van 1953 is zeer de moeite waard!