Van Abbemuseum Dwarsverbanden

Prikkel je zintuigen

Hoor, voel, zie, ruik en proef in het museum

Deze musea prikkelen alle zintuigen. Laat je meeslepen; proef, voel, ruik, kijk en luister mee.

Naar beneden scrollen

Zuiderzeemuseum

Ervaar het dagelijks leven rond de Zuiderzee met de thema's water, ambacht en gemeenschappen. Hier kun je kijken, luisteren, voelen, proeven en ruiken. Dit alles voordat de Afsluitdijk de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer.

Visrokerij

Proef verse gerookte vis bij de visrokerij en ontdek de ambacht bij het Zuiderzeemuseum. Hier maakten ze vroeger vis langer houdbaar door te bakken, drogen, zouten, inmaken in zuur of roken.

Het Scheepvaartmuseum

Ontdek in Het Scheepvaartmuseum één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld.

Ruik je de geuren van nootmuskaat en andere specerijen op het VOC-schip al? Hoor je de bemanning schreeuwen? Voel je het schip heen en weer bewegen? Vaar mee op het VOC-schip en beleef van alles.

ARTIS Groote Museum

Proef, ervaar, ruik en voel je verbonden met alles dat leeft.

Geuren doen iets met je. Ze roepen emoties en herinneringen op die bij iedereen verschillen. Laat je ontroeren door geuren in de geurtunnel in het ARTIS-Groote Museum, ontwikkeld door Ton van Harreveld.

Van Abbemuseum zintuigen

Van Abbemuseum

In de multizintuiglijke collectietentoonstelling 'Dwarsverbanden', die je kunt ruiken, horen en zien, ervaar je kunst anders.

Twenty-fifth Steel Cardinal

Twenty-fifth Steel Cardinal is een kunstwerk van 25 losse stalen platen van 50 x 50 cm. Bij de vloersculpturen van Andre gaat het behalve over kijken ook over luisteren, voelen en ervaren. Je mag de vloersculptuur betreden. Lopen over de stalen platen verandert het aanzien van het werk. Je bekijkt het niet alleen van afstand. Je krijgt ook de tastbare ervaring.

Het gebouw waarin Museum van de Geest | Dolhuys gevestigd is. Het voormalige Pest-en Dolhuys van Haarlem

Museum van de Geest

Ontdek in dit museum de geheimen van de geest. Wat is het eigenlijk? En waar zit het? Kun je het beïnvloeden en hoe? Leer meer over de geest aan de hand van verhalen, wetenschap, kunst en levensvragen.

Studio Nick Verstand, Resonance Room

Neem plaats in de donkere kamer en ontdek hoe je lichaam en geest verbonden zijn. Dit audiovisuele kunstwerk brengt je in een staat van resonantie door een vast tempo van trillingen. Het analyseert jouw hartslag en je krijgt een optimaal ademritme door een lichtcirkel. Zo (ont)prikkel jezelf, kom je tot rust en neem je energie op. Dit heeft een positieve invloed.

In de tentoonstelling Humania kom je door middel van spellen, tests en museale objecten alles te weten over je eigen soort: de mens.

NEMO Science Museum

Iedere bezoeker, van jong tot oud, kan hier zelf de wereld van wetenschap en technologie ontdekken. NEMO neemt je mee in de wereld van die alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn.

Bliksembol

Zien hoe elektriciteit door je heen gaat zonder het te voelen? Dat kan met de Bliksembol van Nikola Tesla. De bol is gevuld met gas met in het midden een elektrode onder wisselende hoge spanning. Het gas licht op en er ontstaan prachtige bliksemschichten.

Drawing Centre Diepenheim

Drawing Centre Diepenheim is met zijn bijzondere locatie in de luwte het kunstpodium waar tijd en ruimte is om echt te kijken, om met elkaar in gesprek te gaan en samen van de kunst en de natuur te genieten.

Dit kunstwerk van herman de vries draait om de zintuigelijke ervaring en zijn geloof dat natuur kunst is. Hij maakt de natuur zichtbaar en heeft een ingreep gedaan bij de brug over de Regge. Daar is een vistrap in het water, waardoor je het stromende geluid goed kunt horen. Door deze ingreep vraagt hij je te kijken en luisteren naar de bewegingen van het water op deze plek.