Frisse neus
Je ziet alles tot bloei komen in de museumtuinen!
Leer meer over bijzondere planten en bomen, bewonder de mooiste dahlia's of kom naar de stekjesruilmiddag.
Museum De Buitenplaats
Tijd om een frisse neus te halen bij Museum De Buitenplaats. Ontdek in de museumtuin allemaal verschillende geuren, groene architectuur en watergeluiden.
In de Museumtuin kun je verschillende kunstwerken bewonderen, zoals dit standbeeld van Lotta Blokker.
Museum De Buitenplaats, Eelde
Embassy of the Free Mind
Een museumbibliotheek in een historisch Amsterdams grachtenpand uit 1622 met een prachtige tuin.
Alchemisten zagen een sterke band tussen de kosmos en de aarde. De hemellichamen in ons zonnestelsel - zon, maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus - oefenden in hun visie invloed uit op metalen, mineralen en planten. In de tuin groeien verschillende planten met een geneeskrachtige werking.
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
In de tuin van de Embassy of the Free Mind vind je alchemistische planten en in de lente meer dan 2.000 tulpen, in samenwerking met het Tulpenmuseum Amsterdam.
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
De paardenkastanje groeide oorspronkelijk in de Balkan en de streken rondom Constantinopel, nu Istanbul. Midden 16e eeuw voerde Ogier Gisleen van Busbeke - 1520/21-1591 - de boom in in Europa. Je vindt hem ook in de tuin van Embassy of the Free Mind in Amsterdam.
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
Museum Arnhem
Tuin Museum Arnhem is een fijne plek voor een kop koffie op het terras met uitzicht op de Rijn of om een potje te pingpongen. Er staan kunstwerken van onder andere Maria Roosen, Louie Cordero, Monika Dahlberg en Henry Moore.
In de Museumtuin van Museum Arnhem mag je een potje pingpongen. De tafel is gemaakt door Louie Cordero en heeft een ongebruikelijke vorm en kleur. Cordero liet zich inspireren door het kleurrijke straatbeeld van Manilla, waar ze veel tafeltennissen.
Museum Arnhem, Arnhem
In de tuin van Museum Arnhem vind je dit grote figuur - Asis Rafiki - gemaakt door Monika Dahlberg. Zij haalt haar inspiratie uit Afrikaanse figuursculpturen en populaire beeldcultuur. Misschien denk je door de oren van dit figuur aan Mickey Mouse? Dat klopt, ze staan symbool voor de Disneyficatie van onze samenleving.
Museum Arnhem, Arnhem
Dit prikkelend en spraakmakend beeld is ontworpen door Maria Roosen. Borstentros ontstond vanuit de gedachte van organische groei. In vorm en materiaalgebruik speelt ze met tegenstellingen als zacht en hard, kwetsbaar en sterk, vrouwelijk en mannelijk. Zo contrasteren deze ronde vormen en zachte kleuren met het koude harde glas.
Museum Arnhem, Arnhem
Hortus botanicus Leiden
Het groene hart van Leiden, aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna.
De reuze-aronskelk of penisplant kweken ze al decennia in de Leidse Hortus botanicus. De Amorphophallus titanum bloeit maar eens in de 5 à 10 jaar, waarbij de bloeiwijze wel 3 meter hoog kan worden.
Hortus botanicus Leiden, Leiden
Een van de opvallendste bomen in de Hortus is de Ginkgo biloba, de Japanse notenboom. In 1785 geplant en inmiddels uitgegroeid tot een enorme reus. De boom kan groeien tot wel 40 meter hoog met een omtrek van 9 meter.
Hortus botanicus Leiden, Leiden
Er zijn meer dan 4.000 orchideeën, Orchidaceae om te bestuderen en vermeerderen. Op de foto zie je de Bijenorchis - Ophrys apifera - die in de bollentuin staat.
Hortus botanicus Leiden, Leiden
Trompenburg Tuinen & Arboretum
Een plantentuin met een grote museale collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen.
Dit is de Quercus pontica. Deze Pontische eik kun je op ooghoogte bewonderen. Het is een langzaam groeiende, meerstammige boom die tot 7 meter hoog kan groeien.
Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam
Rond 1950 werden er enkele zaailingen van een Japanse esdoorn geplant. Na een paar jaar opkweken in Rotterdam bleek één van deze zaailingen een opvallend afwijkend blad te hebben.
Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam
Een aantal beukennootjes van de Fagus sylvatica 'Dawyck' is gezaaid in Rotterdam. Uit het zaaisel kwam een variatie in zowel groeivorm als bladkleur tevoorschijn. Blijkbaar had er kruisbestuiving plaatsgevonden met andere beuken op Trompenburg.
Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam
Botanische Tuinen Utrecht
Je vindt 9 hectaren natuur in deze oudste nog bestaande Universiteitstuin van Nederland.
Op de remises van Fort Hoofddijk vind je een 10 meter hoge Rotstuin. Eén van de grootste in Europa en uniek in Nederland. Ook zie je duizenden (berg)planten zoals de bekende Edelweiss en diverse soorten Gentiaan en Primula.
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Utrecht
Leer op een speelse manier van alles over planten in de Ontdektuin, speciaal ontworpen als leerzame tuin voor iedereen. Je vindt hier uiteenlopende plantenthema’s.
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Utrecht
Bromelia’s zijn relatief onbekend, op een aantal soorten na. Deze vind je in ieder tuincentrum. Het zijn meestal rozetvormige planten met felle kleuren. In Utrecht kun je een bijzondere collectie van deze plantenfamilie bekijken. Op de foto zie je de quesnelia laternalis.
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Utrecht
Kröller-Müller Museum
Dwalend door deze kunsttuin van het Kröller-Müller Museum waan je je in een volstrekt andere wereld.
Een kunstwerk dat je mag aanraken, waar je doorheen mag lopen, waar je zelfs in mag spelen! De wereldberoemde Jardin d’émail van Jean Dubuffet maakt op veel grote en kleine bezoekers een onuitwisbare indruk.
Kröller-Müller Museum, Otterlo
Dit in hardsteen gehakte tempeltje van beeldhouwer Pjotr Müller was voorheen deel van zijn installatie Mijn Paradijs: 12 tempelvormige bouwsels in verschillende architectonische stijlen.
Kröller-Müller Museum, Otterlo
Drawing Centre Diepenheim
De tuinen van Drawing Centre Diepenheim vormen de bijzondere buitencollectie. In deze tuinen tonen verschillende kunstenaars hun visie op tuinen, natuur en landschap.
Het stadje Diepenheim lijkt op te gaan in het landschap eromheen. De overgang aan het eind van iemands tuin is alleen gemarkeerd door een smalle greppel. Edward Clydesdale Thomson beschouwt heel Diepenheim als één tuin en wil het dorp als apart territorium markeren door het plaatsen van een hek.
Drawing Centre Diepenheim, Diepenheim
Als je via een open wenteltrap langs de stam van een ± 250 jaar oude eik omhoog gaat, kom je op een plateau met een boomtuin met varens en mossen. Er loopt een klein paadje naar een bankje waar je kunt zitten. Door de bladeren van de boom heb je een mooi uitzicht over het landschap: een sprookjesachtige tuin voor twee.
Drawing Centre Diepenheim, Diepenheim