Ga uitwaaien in museumtuinen

Je ziet alles tot bloei komen in de museumtuinen! Leer meer over bijzondere planten en bomen, bewonder de mooiste dahlia's of kom naar de stekjesruilmiddag.

Naar beneden scrollen
De museumtuin

Museum De Buitenplaats

Tijd om een frisse neus te halen bij Museum De Buitenplaats. Ontdek in de museumtuin allemaal verschillende geuren, groene architectuur en watergeluiden.

In de Museumtuin kun je verschillende kunstwerken bewonderen, zoals dit standbeeld van Lotta Blokker.

Bankje en bloemen in de tuin

Embassy of the Free Mind

Een museumbibliotheek in een historisch Amsterdams grachtenpand uit 1622 met een prachtige tuin.

Alchemische plant in Embassy tuin

Alchemisten zagen een sterke band tussen de kosmos en de aarde. De hemellichamen in ons zonnestelsel - zon, maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus - oefenden in hun visie invloed uit op metalen, mineralen en planten. In de tuin groeien verschillende planten met een geneeskrachtige werking.

Tulpen voor Embassy of the Free Mind in de tuin

In de tuin van de Embassy of the Free Mind vind je alchemistische planten en in de lente meer dan 2.000 tulpen, in samenwerking met het Tulpenmuseum Amsterdam.

De paardenkastanje groeide oorspronkelijk in de Balkan en de streken rondom Constantinopel, nu Istanbul. Midden 16e eeuw voerde Ogier Gisleen van Busbeke - 1520/21-1591 - de boom in in Europa. Je vindt hem ook in de tuin van Embassy of the Free Mind in Amsterdam.

Tuin Museum Arnhem met installatie Maria Roosen

Museum Arnhem

Tuin Museum Arnhem is een fijne plek voor een kop koffie op het terras met uitzicht op de Rijn of om een potje te pingpongen. Er staan kunstwerken van onder andere Maria Roosen, Louie Cordero, Monika Dahlberg en Henry Moore.

Pong

In de Museumtuin van Museum Arnhem mag je een potje pingpongen. De tafel is gemaakt door Louie Cordero en heeft een ongebruikelijke vorm en kleur. Cordero liet zich inspireren door het kleurrijke straatbeeld van Manilla, waar ze veel tafeltennissen.

In de tuin van Museum Arnhem vind je dit grote figuur - Asis Rafiki - gemaakt door Monika Dahlberg. Zij haalt haar inspiratie uit Afrikaanse figuursculpturen en populaire beeldcultuur. Misschien denk je door de oren van dit figuur aan Mickey Mouse? Dat klopt, ze staan symbool voor de Disneyficatie van onze samenleving.

Dit prikkelend en spraakmakend beeld is ontworpen door Maria Roosen. Borstentros ontstond vanuit de gedachte van organische groei. In vorm en materiaalgebruik speelt ze met tegenstellingen als zacht en hard, kwetsbaar en sterk, vrouwelijk en mannelijk. Zo contrasteren deze ronde vormen en zachte kleuren met het koude harde glas.

Barokke paleistuinen

Paleis Het Loo

In de tuinen van Paleis Het Loo ga je 335 jaar terug in de tijd.

Barokke paleistuinen

De tuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa.

Wintertuin

Hortus botanicus Leiden

Het groene hart van Leiden, aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna.

De reuze-aronskelk of penisplant kweken ze al decennia in de Leidse Hortus botanicus. De Amorphophallus titanum bloeit maar eens in de 5 à 10 jaar, waarbij de bloeiwijze wel 3 meter hoog kan worden.

Ginkgo biloba - Japanse notenboom

Een van de opvallendste bomen in de Hortus is de Ginkgo biloba, de Japanse notenboom. In 1785 geplant en inmiddels uitgegroeid tot een enorme reus. De boom kan groeien tot wel 40 meter hoog met een omtrek van 9 meter.

Er zijn meer dan 4.000 orchideeën, Orchidaceae om te bestuderen en vermeerderen. Op de foto zie je de Bijenorchis - Ophrys apifera - die in de bollentuin staat.

De lommerrijke Trompenburg tuinen

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Een plantentuin met een grote museale collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen.

Quercus pontica bloei in Trompenburg

Dit is de Quercus pontica. Deze Pontische eik kun je op ooghoogte bewonderen. Het is een langzaam groeiende, meerstammige boom die tot 7 meter hoog kan groeien.

Acer palmatum 'Trompenburg'

Rond 1950 werden er enkele zaailingen van een Japanse esdoorn geplant. Na een paar jaar opkweken in Rotterdam bleek één van deze zaailingen een opvallend afwijkend blad te hebben.

Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' groep BA35 Trompenburg

Een aantal beukennootjes van de Fagus sylvatica 'Dawyck' is gezaaid in Rotterdam. Uit het zaaisel kwam een variatie in zowel groeivorm als bladkleur tevoorschijn. Blijkbaar had er kruisbestuiving plaatsgevonden met andere beuken op Trompenburg.

De tuinen in Utrecht

Botanische Tuinen Utrecht

Je vindt 9 hectaren natuur in deze oudste nog bestaande Universiteitstuin van Nederland.

Rotstuin Botanische Tuinen Utrecht

Op de remises van Fort Hoofddijk vind je een 10 meter hoge Rotstuin. Eén van de grootste in Europa en uniek in Nederland. Ook zie je duizenden (berg)planten zoals de bekende Edelweiss en diverse soorten Gentiaan en Primula.

Ontdektuin met paarse bloemen

Leer op een speelse manier van alles over planten in de Ontdektuin, speciaal ontworpen als leerzame tuin voor iedereen. Je vindt hier uiteenlopende plantenthema’s.

Quesnelia laternalis uit Botanische Tuinen Utrecht

Bromelia’s zijn relatief onbekend, op een aantal soorten na. Deze vind je in ieder tuincentrum. Het zijn meestal rozetvormige planten met felle kleuren. In Utrecht kun je een bijzondere collectie van deze plantenfamilie bekijken. Op de foto zie je de quesnelia laternalis.

Zijaanzicht van het Kröller-Müller Museum met been beeld van een rechtop staande man

Kröller-Müller Museum

Dwalend door deze kunsttuin van het Kröller-Müller Museum waan je je in een volstrekt andere wereld.

Bezoekers op het kunstwerk Jardin d'émail van Jean Dubuffet in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum

Een kunstwerk dat je mag aanraken, waar je doorheen mag lopen, waar je zelfs in mag spelen! De wereldberoemde Jardin d’émail van Jean Dubuffet maakt op veel grote en kleine bezoekers een onuitwisbare indruk.

Tempeltje van het Dagelijks Leven in het Kröller-Müller Museum.

Dit in hardsteen gehakte tempeltje van beeldhouwer Pjotr Müller was voorheen deel van zijn installatie Mijn Paradijs: 12 tempelvormige bouwsels in verschillende architectonische stijlen.

Drawing Centre Diepenheim

De tuinen van Drawing Centre Diepenheim vormen de bijzondere buitencollectie. In deze tuinen tonen verschillende kunstenaars hun visie op tuinen, natuur en landschap.

Het stadje Diepenheim lijkt op te gaan in het landschap eromheen. De overgang aan het eind van iemands tuin is alleen gemarkeerd door een smalle greppel. Edward Clydesdale Thomson beschouwt heel Diepenheim als één tuin en wil het dorp als apart territorium markeren door het plaatsen van een hek.

Bij het kunstwerk van herman de vries staat de zintuiglijke ervaring centraal. Hij gelooft dat de natuur kunst is. Het is er, en hij maakt het zichtbaar. Bij de brug over de Regge, die achter het Westerflier ontspringt, deed hij een ingreep in de natuur.

Een tuin heeft tijd nodig om te groeien. Door een tuin te maken in de kruin van een boom behaalt Jeroen Kooijmans tijdwinst en schept hij een nieuwe ruimte. De boom als architectuur en drager van nieuw land. Via een open wenteltrap die langs de stam van een ca. 250 jaar oude eik omhoog gaat kom je op een plateau waarop een boomtuin met varens en mossen is aangelegd. Er loopt een klein paadje naar een bankje waar je kunt zitten. Door de bladeren van de boom heb je een mooi uitzicht over het landschap: een sprookjesachtige tuin voor twee De constructie van de boomtuin is dusdanig dat er geen schade wordt toegebracht aan de boom.

Als je via een open wenteltrap langs de stam van een ± 250 jaar oude eik omhoog gaat, kom je op een plateau met een boomtuin met varens en mossen. Er loopt een klein paadje naar een bankje waar je kunt zitten. Door de bladeren van de boom heb je een mooi uitzicht over het landschap: een sprookjesachtige tuin voor twee.