Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di Gesloten
wo - za 13:30 - 16:30 uur
zo Gesloten
Kerkstraat 2-12
3245 AK Sommelsdijk
Route plannen Route plannen

0187 - 48 37 78

De buitenkant van het museum in Sommelsdijk
Schoolklas rond 1900. Ken jij het leesplankje nog?
Veel pracht en pronk op de afdeling Klederdracht.
VR beleving over de Watersnood. Bekroond met Gouden Kalf nominatie.

Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk vertelt je het verhaal van de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en laat het erfgoed van het eiland zien. Ze vertellen Eilandverhalen!

Mooiste straatje

Het mooiste straatje van het eiland vind je in Sommelsdijk. In de Kerkstraat staat een rij trapgevelhuisjes uit de 17e eeuw, met daarin een verrassend leuk museum voor jong en oud. Niet voor niets is het hele complex opgenomen in Madurodam! erspreid over 19 afdelingen zie je de geschiedenis van het Zuid-Hollandse eiland op overzichtelijke, verrassende wijze weergegeven. Je proeft er de sfeer van lang vervlogen tijden.

De Watersnood in het DNA

Beleef zelf hoe de eilanders hebben leren (over) leven met water. Het water als vriend, maar ook als vijand. De met een landelijke filmprijs genomineerde Virtual Reality- beleving over de Watersnood van 1953 is zeer de moeite waard. ‘Indringend’ en ‘realistisch’ zijn veelgehoorde opmerkingen. Op Goeree-Overflakkee is de Ramp van 1953 nog steeds een gevoelig onderwerp. Het museum is interactief: touchscreens met filmpjes leiden je door de ontstaansgeschiedenis van het eiland, de visserij, de havenkanalen, langs de Romeinen en de Watersnoodramp van 1953.

Schateiland Goeree-Overflakkee

Het lijkt een verhaal uit een jongensboek. Op zaterdag 28 juli 2018 geeft de metaaldetector van Arco Hoekman een duidelijk signaal. Ergens in de polder tussen Dirksland en Sommelsdijk graaft hij de grootste Middeleeuwse muntschat van Nederland op. In een gebroken kookpot zit een klomp van ongeveer 3.000 zilveren munten die dateren uit de 14e en 15e eeuw. Dit verhaal haalde die dag het NOS-journaal. Je zieteen replica van de klomp, de pot waarin de schat zat en een groot aantal originele zilveren munten. Maar wie heeft nu de schat begraven? En wat zijn de bijzondere munten? Bekijk de filmpjes op het touchscreen-scherm en laat je meevoeren naar de roerige tijden van de 16e eeuw!

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

De mooiste voorwerpen van Goeree-Overflakkee

Het museum heeft een prachtige collectie van 71 voorwerpen opgenomen in de Canon van Nederland en illustreren de geschiedenis van het eiland. De collectie bevat klederdracht, een Romeins Dolium, een mussenklem, een Bijbel, een ratelaar van de karreman, een rouwservies en een bord van de soepkokerij.

Nog meer ontdekken