Kleurrijke tegeltableaus en hedendaags keramiek
In het Nederlands Tegelmuseum komen vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis samen op een ogenschijnlijk eenvoudig product:?de tegel. Nederland heeft een unieke positie in de historie van tegels, tegeltableaus en keramiek. Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus ter wereld, vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.
Van interieurdecoratie tot kunstwerken
In het Tegelmuseum vind je indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in art nouveau en art-decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.
Een Nederlandse klassieker
Slechts tientallen jaren geleden waren handgemaakte tegels nog een alledaags verschijnsel in de Nederlandse huizen en gebouwen. Nu dit beeld steeds meer verdwijnt, zorgt het Nederlands Tegelmuseum ervoor dat deze Nederlandse klassieker niet verloren gaat. De voorstellingen op tegels vertellen veel over het dagelijks leven en de veranderingen in de mode toen en nu.
Productieproces van de tegel
Aan de hand van foto’s, machines, gereedschappen en grondstoffen ontdek je hoe tegels werden geproduceerd.
Helene Kröller-Müllerkamer
De kunstverzameling die Helene Kröller- Müller (1869-1939) bijeenbracht voor haar museum is wereldberoemd. Veel minder bekend is dat Helene ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met ook een reeks oud-Hollandse wandtegels. Deze verzameling ontstond al voordat ze zich op de beeldende kunst ging toeleggen. In de Helene Kröller-Müllerkamer is een deel van haar tegelcollectie te zien. Dit is mogelijk dankzij een langdurig bruikleen van het Kröller-Müller Museum.