Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
ma Gesloten
di - za 13:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Eikenzoom 12
6731 BH Otterlo
Route plannen Route plannen

0318 - 59 15 19

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo
In het museum vind je de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus
In het Nederlands Tegelmuseum

Klei, tegels, keramiek. Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Van de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Kleurrijke tegeltableaus en hedendaags keramiek

In het Nederlands Tegelmuseum komen vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis samen op een ogenschijnlijk eenvoudig product:?de tegel. Nederland heeft een unieke positie in de historie van tegels, tegeltableaus en keramiek. Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus ter wereld, vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Van interieurdecoratie tot kunstwerken

In het Tegelmuseum vind je indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in art nouveau en art-decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.

Een Nederlandse klassieker

Slechts tientallen jaren geleden waren handgemaakte tegels nog een alledaags verschijnsel in de Nederlandse huizen en gebouwen. Nu dit beeld steeds meer verdwijnt, zorgt het Nederlands Tegelmuseum ervoor dat deze Nederlandse klassieker niet verloren gaat. De voorstellingen op tegels vertellen veel over het dagelijks leven en de veranderingen in de mode toen en nu.

Productieproces van de tegel

Aan de hand van foto’s, machines, gereedschappen en grondstoffen ontdek je hoe tegels werden geproduceerd.

Helene Kröller-Müllerkamer

De kunstverzameling die Helene Kröller- Müller (1869-1939) bijeenbracht voor haar museum is wereldberoemd. Veel minder bekend is dat Helene ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met ook een reeks oud-Hollandse wandtegels. Deze verzameling ontstond al voordat ze zich op de beeldende kunst ging toeleggen. In de Helene Kröller-Müllerkamer is een deel van haar tegelcollectie te zien. Dit is mogelijk dankzij een langdurig bruikleen van het Kröller-Müller Museum.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken