Tegelveld in cuerda-secatechniek met geometrisch patroon, Spanje, 15de eeuw

Tegelveld, Spanje     Cuerda seca, 15de eeuw

Cuerda seca

De techniek van de cuerda seca of het droge koord houdt in dat de lijnen van het decor met vet of was zijn getekend. De vlakken daartussen zijn opgevuld met glazuren in verschillende kleuren. De glazuur vloeit niet uit over de lijnen die met was zijn getekend en hechten daar ook niet tijdens het bakken. In de geglazuurde tegel liggen die lijnen dus verdiept tussen de dikke glazuurlaag. Omdat het vet met mangaan is vermengd zijn de verdiepte lijnen donker van kleur.

Deze techniek gebruikten ze vooral in Zuid-Spanje (maar ook in het Osmaanse Rijk en in Iran), van de 14de eeuw tot en met het begin van de 16de eeuw. Sevilla is in deze periode het belangrijkste centrum van tegelproductie.

Mudéjar-stijl

Typerend voor de Spaanse tegeldecors zijn de niet-figuratieve, geometrische patronen met vlechtwerk. Na de christelijke Reconquista (herovering) van het Moorse Al-Andalus, in de 15de eeuw, werden inwoners van Moorse afkomst mudéjar genoemd. Deze naam wordt ook gebruikt voor de typerende decoratieve stijl die vervolgens in Spanje en Portugal ontstaat. De tegeldecors zijn een voortzetting van de tegelmozaïeken waarmee bijvoorbeeld het Alhambra in Granada bekleed is.

Locatie

Nederlands Tegelmuseum

Eikenzoom 12
6731 BH Otterlo
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken