Ga kijken of wegkijken

Kijk niet weg en laat moeilijke, lelijke of verdrietige verhalen op je inwerken.

Naar beneden scrollen
Een gevangeniscel die er nog net zo uitziet als tijdens de Tweede Wereldoorlog

Cel 601 is een van de zogenaamde dodencellen in Nationaal Monument Oranjehotel en ligt in de D-gang van het cellencomplex. Ter dood veroordeelde gevangenen brachten hier hun laatste nacht door.

egel met kop in McFlurry beker

In de tentoonstelling 'Dode-Dieren-met-een-verhaal' exposeert Het Natuurhistorisch haar beroemdste dode dieren die laten zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen voor beide partijen kunnen zijn.

In april 1943, na maanden voorbereiding, besloten vijf personen samen de overtocht naar Engeland te wagen. Zo stil mogelijk probeerden de Engelandvaarders door de branding te komen. Angst voor ontdekking was groot en het eerste stuk werd geroeid, om geen geluid te maken.

Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje in het Prinsenhof Delft neergeschoten door Balthasar Gerards. De kogels die werden afgevuurd op Willem maakten gaten in de muur, die tot op heden nog te zien zijn in wat nu Museum Prinsenhof Delft is.

Henry Darger, Zonder Titel - Collection of Robert A. Roth (Intuit Chicago)

Henry Darger groeide op in Chicago en bracht na het overlijden van zijn moeder een groot deel van zijn jeugd door in een berucht tehuis in Illinois. Trauma’s uit het verleden en ook zijn wisselende emoties waren duidelijk van invloed op zijn werk.

We zien een chaotisch kantoor vol administratie, waar boeren en buitenlui in de rij staat om hun belasting te betalen, meest in natura.  Achter een tafel zit een ontvanger onverstoord een document te lezen.

Boeren en buitenlui staan in de rij om hun belasting af te dragen, meest in natura. Pieter Brueghel de Jonge heeft 25 werken met dit thema geschilderd.