Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van tot uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo 11:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Van Alkemadelaan 1258
2597 BP Den Haag
Route plannen Route plannen

070 - 22 28 070

Oranjehotel van buiten
Het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag
Het Oranjehotel was een Scheveningse gevangenis tijdens WO2
De buitenkant van het Oranjehotel
Exterieur van het Oranjehotel
Vaste tentoonstelling
Vaste tentoonstelling
Winkel en entree
Shop en entree

Ontdek indrukwekkende verhalen in het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag. Het Oranjehotel was een Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog met onder andere verzetsmensen en Joden.

Nazi gevangenis

Ruim 25.000 mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten voor verhoor en berechting. Een diverse groep, opgepakt voor handelingen die de Duitse bezetter als overtreding zag: verzetsmensen, maar ook Joden, communisten, Jehova's getuigen en zwarthandelaren. Al in de oorlog werd de gevangenis het ‘Oranjehotel’ genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die hier vastzaten.

Bekende en onbekende gevangenen

Onder de gevangenen zaten bekende personen, zoals de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Titus Brandsma, George Maduro, Pim Boellaard, Corrie ten Boom, Trix Terwindt, Anton de Kom, Simon Vestdijk, Henri Pieck en Heinz Polzer (Drs. P.). Naast hen talloze anderen. Voor velen van hen was het Oranjehotel het beginpunt van een lange tocht langs Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Voor ruim 250 gevangenen was dit het eindpunt. Zij werden op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Indrukwekkende verhalen

Tot 2009 was de cellenbarak in gebruik als gevangenis en daarom niet toegankelijk. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 het Oranjehotel als Herinneringscentrum door koning Willem-Alexander geopend. In het Nationaal Monument Oranjehotel hoor je nu verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde en ziet u in de tentoonstelling en films onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Nog meer ontdekken