We zien een chaotisch kantoor vol administratie, waar boeren en buitenlui in de rij staat om hun belasting te betalen, meest in natura.  Achter een tafel zit een ontvanger onverstoord een document te lezen.

Het belastingkantoor, schilderij naar Pieter Brueghel de Jonge, ± 1630     In een chaotisch kantoor bomvol administratie zit een ontvanger achter een tafel, onverstoord een document lezend.

Geld ontvangen

Boeren en buitenlui staan in de rij om hun belasting af te dragen, meest in natura. Pieter Brueghel de Jonge heeft 25 werken met dit thema geschilderd. Een geliefd onderwerp dat ook wel de dorpsadvocaat wordt genoemd, vanwege het hoofddeksel. Dat de ontvanger op Karel V lijkt, tot 1555 landheer van de Nederlanden, pleit voor een bestempeling als belastingontvanger. Je zou maatschappijkritiek kunnen zien in de duidelijk niet-welvarende boeren die komen betalen. Het werk is gemaakt tijdens de tachtigjarige oorlog, toen de Nederlanden zich losmaakten van hun landheer, de Spaanse koning. In 1630 was dat Filips IV, de achterkleinzoon van Karel V.

Locatie

Belasting & Douane Museum

Parklaan 14-16
3016 BB Rotterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken