In de zwarte zaal van Oorlogsmusuem Eyewitness wordt een overzicht gegeven van de hoofdrolspelers en bijzondere items uit de Tweede Wereldoorlog in Europa.

De Tweede Wereldoorlog

Oorlog hoort in een museum

In Nederland zijn we 77 jaar vrij, terwijl helaas niet ver van ons een oorlog woedt. In dit thema zie je dat oorlog in een museum hoort. Oorlogs- en verzetsmusea laten dat overtuigend zien.

Naar beneden scrollen
Luuk bij Airborne Museum at Hartenstein

Museumkaart ontdekt

Tweede Wereldoorlog in musea

Bezoekers in de ondergrondse Airborne Experience  van het Airborne Museum

Airborne Museum at Hartenstein

Je beleeft hier de wereldberoemde Slag om Arnhem als nooit tevoren

Houten bolderkar

Samen met haar man Roelof en hun twee kinderen moest Bep op 24 september 1944 gedwongen haar huis in Arnhem achterlaten. Ze vulden een bolderkar met zoveel mogelijk spullen en liepen zo de stad uit.

Hoorn van Frost

Op 17 september 1944 landde luitenant-kolonel Frost samen met het 2nd Parachute Battalion bij Wolfheze. Direct na de landing blies Frost op zijn jachthoorn om zijn troepen te verzamelen.

gang met cellen

Nationaal Monument Oranjehotel

Een gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog

Horloge

De behandeling van communisten, als grootste vijanden van de nazi’s, is streng in het Oranjehotel. Zo ook Herman Holstee. Zijn verhoor is zó ruw, inclusief mishandeling, dat hij aan de gevolgen hiervan in zijn cel overlijdt.

Borduurwerk van Elisabeth Boon-Mees

Gevangenen zitten dagenlang in hun cel zonder iets te doen. Met beperkte middelen moeten zij de tijd zien te doden. Zij bedenken de meest creatieve manieren om met de verveling om te gaan. Elisabeth (‘Bep’) Boon-Mees wordt in juni 1942 gearresteerd vanwege het verbergen van parachutisten. Tijdens haar gevangenschap maakt ze dit borduurwerk op een strozak met episoden uit het Oranjehotel.

Kruizen aan de muur

Deze 4 kruizen stonden ooit op de Waalsdorpervlakte. Ze zijn in 1946 gemaakt van houten executiepalen die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte.

Oorlogsmuseum Overloon heeft een grote collectie wapenuitrusting en uniformen

Oorlogsmuseum Overloon

Het museum behandelt de opkomst van Hitler, bezetting, verzet & bevrijding en natuurlijk de Slag bij Overloon

Tank van voren

Deze Britste Churchill tank kreeg de naam Jackal en ondersteunde de infanterieaanval op Overloon. De bemanning bestond uit 5 mannen. Deze jonge jongens leefden al met elkaar samen sinds ze eind juni aankwamen op de stranden van Normandië Gold Beach.

Bankauto van zijaanzicht

Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen het neutrale Nederland binnen. Op 12 mei 1940 vertrok het jonge gezin van Kroonprinses Juliana vanuit het Haagse Paleis Noordeinde om niet in handen van de Duitsers te vallen. Ze gebruikte deze bankwagen van de Nederlandsche Bank.

Bootje vanaf de zijkant

In april 1943, na maanden voorbereiding, besloten 5 personen samen de overtocht naar Engeland te wagen. Het vletje werd vernoemd naar de enige vrouw aan boord: Yvette. Op 2 mei bereikte de Yvette de monding van de Theems.

de overgave...

Oorlogsmuseum Eyewitness

Met een gedurfd en eigentijds concept ben je ooggetuige van de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog

Uniform van een Duitse admiraal

Het uniform van de Duitse admiraal Karl-Jesko von Puttkamer herinnert aan enkele bijzondere gebeurtenissen uit het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Zo was Von Puttkamer aanwezig bij de stafbespreking op het moment van de bomaanslag op 20 juli 1944. Eind april 1945 vloog Von Puttkamer vanuit Berlijn naar het Obersalzberggebiet om daar aanwezige documenten van Hitler te vernietigen.

Wapen

Met deze Walther P-38 werd op maandag 14 augustus 1944 te Heerlen NSB’er Mathias Raeven door verzetsman Pierre Janssen geliquideerd.

Medaille en diploma van Forrest Guth

Door de miniserie Band of Brothers groeiden de parachutisten van Easy Company uit tot beroemde Tweede Wereldoorlog-veteranen. Forrest Guth was één van hen. Hij heeft deelgenomen aan meerdere grote operaties waaronder operatie Market Garden. Voor de verwonding die hij tijdens de luchtlanding opliep, ontving hij deze Purple Heart, die samen met zijn uniform te zien is in Oorlogsmuseum Eyewitness.