De Tweede Wereldoorlog
Oorlog hoort in een museum
In Nederland zijn we 77 jaar vrij, terwijl helaas niet ver van ons een oorlog woedt. In dit thema zie je dat oorlog in een museum hoort. Oorlogs- en verzetsmusea laten dat overtuigend zien.
Museumkaart ontdekt
Tweede Wereldoorlog in musea
Airborne Museum at Hartenstein
Je beleeft hier de wereldberoemde Slag om Arnhem als nooit tevoren
Samen met haar man Roelof en hun twee kinderen moest Bep op 24 september 1944 gedwongen haar huis in Arnhem achterlaten. Ze vulde een bolderkar met zoveel mogelijk spullen en liepen zo de stad uit.
Airborne Museum at Hartenstein, Oosterbeek
Op 17 september 1944 landde luitenant-kolonel Frost samen met het 2nd Parachute Battalion bij Wolfheze. Direct na de landing blies Frost op zijn jachthoorn om zijn troepen te verzamelen.
Airborne Museum at Hartenstein, Oosterbeek
Nationaal Monument Oranjehotel
Een gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog
Communisten, als grootste vijanden van de nazi’s, worden in het Oranjehotel streng behandeld. Zo ook Herman Holstege (1903-1941). Hij wordt zo ruw verhoord en mishandeld dat hij aan de gevolgen hiervan in zijn cel overlijdt.
Nationaal Monument Oranjehotel, Den Haag
Gevangenen zitten dagenlang in hun cel zonder iets te doen. Met beperkte middelen moeten zij de tijd zien te doden. De creatiefste manieren worden bedacht om met de verveling om te gaan. Elisabeth (‘Bep’) Boon-Mees wordt in juni 1942 gearresteerd vanwege het verbergen van parachutisten. Tijdens haar gevangenschap maakt ze dit borduurwerk op een strozak met episoden uit het Oranjehotel.
Nationaal Monument Oranjehotel, Den Haag
Deze vier kruizen stonden ooit op de Waalsdorpervlakte. Ze werden in 1946 gemaakt van houten executiepalen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werden gebruikt.
Nationaal Monument Oranjehotel, Den Haag
Oorlogsmuseum Overloon
De opkomst van Hitler, de bezetting tot het verzet en de bevrijding en natuurlijk over de Slag bij Overloon
Deze Britste Churchill tank kreeg de naam 'Jackal' en ondersteunde de infanterieaanval op Overloon. De bemanning bestond uit vijf mannen. Deze jonge jongens leefden al met elkaar samen sinds ze eind juni aankwamen op de stranden van Normandie (Gold Beach).
Oorlogsmuseum Overloon, Overloon
Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen het neutrale Nederland binnen. Op 12 mei 1940 vertrok het jonge gezin van Kroonprinses Juliana vanuit Paleis Noordeinde (Den Haag) om niet in handen van de Duitsers te vallen. Ze gebruikte deze bankwagen van de Nederlandsche Bank.
Oorlogsmuseum Overloon, Overloon
In april 1943, na maanden voorbereiding, besloten vijf personen samen de overtocht naar Engeland te wagen. Het vletje werd vernoemd naar de enige vrouw aan boord: Yvette. Op 2 mei bereikte de Yvette de monding van de Theems.
Oorlogsmuseum Overloon, Overloon
Oorlogsmuseum Eyewitness
Met een gedurfd en eigentijds concept ben je ooggetuige van de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog
Het uniform van de Duitse admiraal Karl-Jesko von Puttkamer herinnert aan enkele bijzondere gebeurtenissen uit het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Zo was Von Puttkamer aanwezig bij de stafbespreking op het moment van de bomaanslag op 20 juli 1944. Eind april 1945 vloog Von Puttkamer vanuit Berlijn naar het Obersalzberggebiet om daar aanwezige documenten van Hitler te vernietigen.
Oorlogsmuseum Eyewitness, Beek
Met deze Walther P-38 werd op maandag 14 augustus 1944 te Heerlen NSB’er Mathias Raeven door verzetsman Pierre Janssen geliquideerd.
Oorlogsmuseum Eyewitness, Beek
Door de miniserie Band of Brothers groeiden de parachutisten van Easy Company uit tot beroemde Tweede Wereldoorlog-veteranen. Forrest Guth was één van hen. Hij heeft deelgenomen aan meerdere grote operaties waaronder operatie Market Garden. Voor de verwonding die hij tijdens de luchtlanding opliep, ontving hij deze Purple Heart.
Oorlogsmuseum Eyewitness, Beek