Bezoekers in de ondergrondse Airborne Experience  van het Airborne Museum

De Tweede Wereldoorlog

Oorlog hoort in een museum

In Nederland zijn we 78 jaar vrij, terwijl helaas niet ver van ons een oorlog woedt. In dit thema zie je dat oorlog in een museum hoort. Oorlogs- en verzetsmusea laten dat overtuigend zien.

Naar beneden scrollen
Luuk bij Airborne Museum at Hartenstein

Museumkaart ontdekt

Tweede Wereldoorlog in musea

Glider in Airborne Experience Airborne Museum at Hartenstein

Airborne Museum at Hartenstein

Je beleeft hier de wereldberoemde Slag om Arnhem als nooit tevoren

Houten bolderkar

Samen met haar man Roelof en hun twee kinderen moest Bep op 24 september 1944 gedwongen haar huis in Arnhem achterlaten. Ze vulden een bolderkar met zoveel mogelijk spullen en liepen zo de stad uit.

Hoorn van Frost

Op 17 september 1944 landde luitenant-kolonel Frost samen met het 2nd Parachute Battalion bij Wolfheze. Direct na de landing blies Frost op zijn jachthoorn om zijn troepen te verzamelen.

gang met cellen

Nationaal Monument Oranjehotel

Een gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog

Horloge

De behandeling van communisten, als grootste vijanden van de nazi’s, is streng in het Oranjehotel. Zo ook Herman Holstee. Zijn verhoor is zó ruw, inclusief mishandeling, dat hij aan de gevolgen hiervan in zijn cel overlijdt.

Borduurwerk van Elisabeth Boon-Mees

Gevangenen zitten dagenlang in hun cel zonder iets te doen. Met beperkte middelen moeten zij de tijd zien te doden. Zij bedenken de meest creatieve manieren om met de verveling om te gaan. Elisabeth - Bep - Boon-Mees is in juni 1942 gearresteerd vanwege het verbergen van parachutisten. Tijdens haar gevangenschap maakt ze dit borduurwerk op een strozak met episoden uit het Oranjehotel.

Kruizen aan de muur

Deze 4 kruizen stonden ooit op de Waalsdorpervlakte. Ze zijn in 1946 gemaakt van houten executiepalen die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte.

Oorlogsmuseum Overloon heeft een grote collectie wapenuitrusting en uniformen

Oorlogsmuseum Overloon

Het museum behandelt de opkomst van Hitler, bezetting, verzet & bevrijding en natuurlijk de Slag bij Overloon

Deze Britste Churchill tank kreeg de naam Jackal en ondersteunde de infanterieaanval op Overloon. De bemanning bestond uit 5 mannen. Deze jonge jongens leefden al met elkaar samen sinds ze eind juni aankwamen op Gold Beach, één van de stranden van Normandië.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen het neutrale Nederland binnen. Op 12 mei 1940 vertrok het jonge gezin van kroonprinses Juliana vanuit het Haagse Paleis Noordeinde om niet in handen van de Duitsers te vallen. Ze gebruikten deze bankwagen van de Nederlandsche Bank.

In april 1943, na maanden voorbereiding, besloten 5 personen samen de overtocht naar Engeland te wagen. Het vletje werd vernoemd naar de enige vrouw aan boord: Yvette. Op 2 mei bereikte de Yvette de monding van de Theems.

Het Vrijheidsmuseum (Foto: Shaded Dome Technologies)

Vrijheidsmuseum

De Tweede Wereldoorlog krijgt in het Vrijheidsmuseum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht

Een pagina uit het dagboek van Trees Schretlen. Versierd met o.a. tekeningen, een kauwgompapiertje en een airborne embleem.

Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden. Duizenden mensen zagen de parachutisten naar beneden komen en dachten: vandaag wordt geschiedenis geschreven. We worden bevrijd. Honderden van deze mensen begonnen een dagboek.

Een gasmaker, speciaal gemaakt voor baby's. Het gehele lichaam, behalve de beentjes kan erin.

De Britse regering verstrekte gasmaskers aan de burgerbevolking ter bescherming tegen gasaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gasmasker is speciaal gemaakt voor baby's. Het gehele lichaam, behalve de beentjes kon erin. De armpjes konden ook in het gasmaker zodat het kind eventueel op zijn duimpje kon zuigen. Door het glazen scherm kon de moeder zien hoe het met het kind ging.

Een zilveren serviesset, bestaande uit onder andere een theepot, een suikerschaaltje en een zilveren onderblad.

Geallieerde soldaten plunderden veel in Duitse steden. Een Britse soldaat stal tijdens het Rijnlandoffensief dit servies uit een huis in Kleef. Hij gaf het aan de moeder van een Nijmeegs meisje, op wie hij verliefd was geworden. Zij wilde geen cadeau dat gestolen was van Duitse burgers en het servies verdween bijna 70 jaar in een kast.

Een versierd sigarendoosje met daarin een aantal voorverpakte sigaren.

Het Commissariat General Recuperation was een Nederlandse organisatie, die direct na de oorlog gestolen goederen uit Duitsland terughaalde. Daarbij werden soms ook souvenirs meegenomen. Deze sigaren uit het huis van Rijksmaarschalk Hermann Göring zijn hier een voorbeeld van. Göring was hoofd van de Duitse luchtmacht en één van de machtigste politieke en militaire leiders van nationaalsocialistisch Duitsland.

Een speldenkussen in de vorm van Adolf Hitler. In de achterzijde konden spelden gestoken worden.

Om de oorlogsproductie gaande te houden, werd geld ingezameld bij burgers. In de Verenigde Staten gebeurde dit onder andere door de verkoop van dit speldenkussen, waarbij naalden in Hitler konden worden gestoken.

Een trui gemaakt van het haar van een hond. De trui bevat rode knopen en is vrij lang.

Gedurende de oorlogsjaren werd materiaal om kleding te maken steeds schaarser. Op een dag kwam mevrouw Van Ogtrop op het idee de hondenharen opnieuw te gebruiken. Een kennis spon voor haar een groot aantal kluwen wol en daarvan kon zij voor haar kleine dochter Liesbeth een warme trui breien.

Expositie 'Weg naar Vrijheid'

Oorlogsmuseum Medemblik

Ontdek onbekende, maar belangrijke missies van de geallieerden én kom meer te weten over de burgerlijke kant van de Tweede Wereldoorlog

Bevrijdingskisten die zijn gebruikt bij de bevrijding in Medemblik na de Tweede Wereldoorlog. Staat in Oorlogsmuseum Medemblik.

De geschilderde bakken of kisten zijn gemaakt voor het huwelijk van Prins Bernhard en Juliana, op 7 januari 1937. Toen Medemblik bevrijd werd, wilden ze de Oosterhaven in Medemblik aankleden. Hiervoor zijn ze toen gebruikt.

Dit matrozenjurkje hangt in het dorpje in jaren ’40 stijl. Deze jurk heeft Maartje (1938) tijdens de hongerwinter gekregen. Haar moeder kreeg dit jurkje in ruil voor eten.

Dit matrozenjurkje hangt in het dorpje in jaren 40 stijl. Maartje (1938) kreeg hem tijdens de hongerwinter. Haar moeder kreeg dit jurkje in ruil voor eten.