Het Nederlands Openluchtmuseum van bovenaf

Ga door de geschiedenis wandelen

Hieronder vind je de verhalen achter indrukwekkende pronkstukken uit Nederlandse openluchtmusea.

Naar beneden scrollen
Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn

Museumpark Archeon

Archeon brengt de steentijd, Romeinse tijd en middeleeuwen tot leven.

Prehistorische boomstamkano

Deze houten kano is een boomstamkano. De jagers-verzamelaars gingen met hun kano's op pad om te vissen in de rivieren en meren van Nederland. Ze makten die kano's van grote boomstammen die ze uitholden door te hakken met een stenen bijl en te branden met vuur.

Tempelceremonie Archeon

In de cella, het centrum van het tempelterrein, vind je vaak een beeld van de god(in). Dit was de zetel van de god, waar gewone burgers niet naar binnen mochten. Rituelen en offers waren buiten het gebouw. Rondom het vierkante gebouw loopt een zuilengalerij. Dit soort gebouwen komen vooral in Noord-West Europa voor. Daarom hebben we het ook over een Gallo-Romeinse tempel.

koopmanshuis middeleeuwen

De koopman had een veel luxer huis dan veel andere ambachtslieden. De handel bestaat uit textiel, vaatwerk, lokaal rood aardwerk en het uit het Rijnland afkomstige grijs-witte steengoed. Dat de koopman hier goed aan kon verdienen is te zien aan het huis dat hij zich kon veroorloven. Het huis is geheel van steen, met tegels op het dak en op de vloer. Alle ruimtes beschikken over een riante haardplaats en voor elke haardplaats moet belasting betaald worden.

Molens en museale gebouwen

Nederlands Openluchtmuseum

Het museum vol ambachtslieden en originele gebouwen biedt een kijkje in wonen, werken en tradities van de Nederlanders.

Scheepswerf

Deze scheepswerf lag op een eilandje midden in de haven van Marken. De vloer ligt extra hoog, zodat men geen last had van hoge waterstanden. Je kon de werf bereiken via een lange loopbrug.

Kousenhersteller Nederlands Openluchtmuseum

Mevrouw Van der Maat werkte vanaf haar 15e jaar als hersteller van nylon kousen bij De Kousendokter aan de Grote Kerkstraat in Hoogeveen. Een ladder ophalen kostte in die jaren ongeveer 10 cent. Toen mevrouw Van der Maat na haar bruiloft naar Oosterbeek verhuisde, ging zij voor de schoenenwinkel Van Scherrenburg thuis kousen repareren.

molen De David

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Je ziet in het museum hoe ze in de 19e eeuw op het platteland woonden en werkten.

tbc-huisje

Een vroegere voorganger van Corona was de eveneens zeer besmettelijke ziekte Tuberculose. De ‘tering’ was lange tijd volksziekte nummer 1. De prefab-huisjes waren te huur of te koop bij het Groene Kruis. Ze stonden op een draaicirkel, zodat ze met de zon mee konden draaien.

Veeartsenij, interieur werkkamer

Kornelis Laméris was de eerste Rijksgediplomeerde veearts van Warffum. Hij en zijn vrouw Jacoba Werkman lieten dit woonhuis met praktijk, stallen en koetshuis in 1887 bouwen. In zijn werkkamer staat een ‘vergiftkast’ met werkbank. De veearts maakte zelf zijn medicijnen voor de dieren.

molen De David

Deze kleine proefmolen uit Thesinge is in 1890 gebouwd om het systeem van zelfzwichting te testen. De wieken hebben kleppen, die door de wind verder open- of dichtgaan. Het toerental van de molen blijft zo constant.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van de mensen die hier vroeger woonden.

Vogelhoeksmolen

Deze molen, een achtkantige bovenkruier, is afkomstig uit het Friese Hemelum en stond oorspronkelijk aan de rand van de Vogelhoekspolder. Vanaf het midden van de negentiende eeuw tot 1947 maalde deze het water uit op de Morra. De houten vijzel van de molen draait in een bak en schroeft het water als het ware omhoog.

Vervoer-kaaspakhuis

Nadat het kaaspakhuis van Simon Goede in 1900 was afgebrand, liet hij dit witte pakhuis in Landsmeer bouwen. Twee maal per jaar, in mei en augustus, werd het pakhuis volgeladen met 15.000 magere Goudse kazen van vier kilo. Na drie maanden was de kaas rijp en kon deze via Rotterdam naar het Caraïbisch gebied worden verscheept.

Visrokerij

Vóór de aanleg van de Afsluitdijk is de Zuiderzee rijke visgrond waar spiering, garnalen, paling, haring, ansjovis en bot in groten getale rondzwemt. De door vissers aan land gebrachte verse vis werd in een tijd zonder vriezer en koelkast langer houdbaar gemaakt door bakken, drogen, zouten, inmaken in zuur of roken.