De eerste elektrische trein (ZHESM)

Ga rijden, varen of vliegen

Ontdek verschillende spraakmakende en opvallende voertuigen, elk met een eigen verhaal en geschiedenis.

Naar beneden scrollen
Het Spoorwegmuseum in Utrecht van buitenaf

Het Spoorwegmuseum

Het spoorwegmuseum heeft een rijke historie. Een fascinerende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd.

De eerste elektrische trein (ZHESM)

De eerste elektrische trein reed in 1908 voor het eerst tussen Rotterdam en Scheveningen. Het was de eerste stap naar een duurzame transitie van het spoor. De spoorlijn had ook wel de bijnaam: ‘parfumlijntje’. Rijke mannen die met de trein reisden trokken namelijk een aparte groep reizigers aan: dames van lichte zeden.

De Hyperloop is een concept voor een vacuümtrein

De Hyperloop is voor de middellange afstand een duurzaam alternatief voor vliegen. Je zou ermee in een half uur van Utrecht naar Parijs kunnen reizen! Studenten van de TU Delft bouwden in 2017 een prijswinnend prototype. Deze ‘Pod’ is in permanent bruikleen gegeven aan het museum.

Entree Luchtvaartmuseum Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome is een wereld vol vliegtuigavontuur. Bij dit museum vliegt de tijd!

De Boing 747 in het Aviodrome

Wist je dat dit beroemde 4-motorige vliegtuig zijn eerste vlucht maakte in 1969? Deze Boeing 747-206 heeft gevlogen tot november 2003. Het toestel heeft maar liefst 98 miljoen kilometer afgelegd in meer dan 100.000 vlieguren. Daarbij is het achterste deel van het hoofddek ingericht als vrachtruim, met ruimte voor 7 vliegtuigpallets of een combinatie met paardentrailers.

Het Louwman Museum in Den Haag ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves

Het Louwman Museum

Ontdek de geschiedenis van de automobiel in het Louwman Museum: een van de belangrijkste uitvindingen van de 19e en 20e eeuw.

Brooke 25/30-HP Swan Car

Een bizarre verschijning van een door het water glijdende zwaan. Bij de wielen zitten borstels gemonteerd om de uitwerpselen van olifanten eraf te vegen en uit de snavel van de zwaan, die in verbinding staat met het koelsysteem van de motor, kan de chauffeur een wolk stoom spuiten om de weg vrij te maken. Via een klep achterin kan de auto witkalk op de weg storten om het geheel nog meer op een echte zwaan te doen lijken.

Pegaso Z-102 Cúpula

Al sinds zijn onthulling in 1953 trekt El Dominicano alle aandacht. Het liet de bezoekers van de World Motor Sports Show in New York watertanden. Vanwege het futuristische ontwerp en zeker ook door zijn opvallende kleurstelling: geel met een groen interieur en rode zijvlakken op de banden. Een echte showcar.

Spyker 60-HP Four-Wheel Drive Racing Car

De eerste auto ter wereld met een 6-cilinder motor en de eerste benzineauto met vierwielaandrijving en een vierwielremsysteem. Dat maakt deze Spyker 60-HP tot een van de belangrijkste auto’s uit de autogeschiedenis.

Buitenkant van Het Scheepvaartmuseum met ervoor het VOC schip

Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat met 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis zien hoe water werelden verbindt!

Met VOC-schip Amsterdam heeft Het Scheepvaartmuseum ’goud’ in handen. Helaas geen echt goud, want het onderhoud van een schip is buitengewoon kostbaar. Wél goud in de zin van een prachtig voorwerp.

Het DAF Museum gelegen in Eindhoven

Het DAF-museum

Van rallytruck tot takelwagen.

DAF 600 - de grote kleine auto!

Een grote kleine auto en de eerste personenauto van de gebroeders Van Doorne. Met de DAF 600 voerden ze één van hun grootste dromen uit: de productie van een personenauto.