Ruimte en Wetenschap
Kijk je ogen uit
Bewonder telescopen en leer over planeten en ruimtereizen. Ga je mee naar het Oyfo Techniekmuseum, Teylers Museum, Space Expo, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en NEMO?
Museumkaart ontdekt Oyfo Techniekmuseum
Een fabriek vol techniek in Hengelo
Teylers Museum
Machines die elektriciteit opwekken, miljoenen jaren oude fossielen, Hollandse meesters en historische boeken en munten. Het Haarlemse Teylers museum verrast met voorwerpen uit kunst en wetenschap.
Deze grote spiegeltelescoop is gemaakt door de Engelse astronoom William Herschel. In 1790 kocht het museum hem van Herschel zelf.
Teylers Museum, Haarlem
In de middenvitrine van de Ovale Zaal, tussen andere meteorieten, ligt een stuk ijzermeteoriet. Het is gevallen tussen 1350 en 1430 en ontdekt in 1776. Aan het stuk meteoriet zit een spannend volksverhaal.
Teylers Museum, Haarlem
Dit instrument is een bijzonder soort planetarium. Het toont de planeet Jupiter en vier van haar manen. Het is gemaakt door George Adams. Teylers Museum heeft meerdere planetaria van hem in de collectie.
Teylers Museum, Haarlem
Space Expo
Space Expo in Noordwijk is dé plek voor wie ruimtevaart wil beleven. Je kunt een echte meteoriet aanraken, een raket lanceren of springen op de maan.
Je kunt de Sojoez TMA-03M-ruimtecapsule waarmee ESA-astronaut André Kuipers zijn reis naar het International Space Station (ISS) maakte sinds 2016 bij Space Expo zien.
Space Expo, Noordwijk
In Space Expo kun je door het levensgrote model van de Columbus en Zvezda module lopen en zien hoe astronauten eten, slapen en leven in de ruimte.
Space Expo, Noordwijk
Bewonder een originele maansteen bij Space Expo. De steen is in 1972 opgeraapt door Apollo 17-astronaut Gene Cernan.
Space Expo, Noordwijk
Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
Het oudste werkende planetarium ter wereld staat gewoon in Franeker. Het Eise Eisinga Planetarium is óók een museum met een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten.
Roelof Hessels Hommema, tijdgenoot en bekende van Eise Eisinga was niet alleen boer. Hij maakte ook bliksemafleiders en telescopen.
Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Franeker
NEMO Science Museum
5 verdiepingen vol tentoonstellingen en experimenten laten je ervaren hoe bijzonder wetenschap is.
Zien hoe elektriciteit door je heen gaat zonder het te voelen? Dat kan met de Bliksembol van Nikola Tesla. Het gas licht op en er ontstaan prachtige bliksemschichten.
NEMO Science Museum, Amsterdam
Deze bijzondere ruimtesteen is 4,6 miljard jaar oud. De meteoriet weegt 47 kilo, is in 1958 gevonden in Nantan (China) en bestaat voornamelijk uit ijzer. Deze ruimtesteen is vast het oudste wat je ooit aanraakt!
NEMO Science Museum, Amsterdam
Welkom in de wereld van potentiële- en kinetische energie. De Kettingreactie is een demonstratie over actie/reactie en oorzaak/gevolg.
NEMO Science Museum, Amsterdam