De Space Expo in Noordwijk

Ga op missie naar de ruimte

Bewonder telescopen en leer over planeten en ruimtereizen. Ga je mee naar het Oyfo Techniekmuseum, Teylers Museum, Space Expo, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en NEMO?

Naar beneden scrollen
Hal van het Oyfo Techniekmuseum

Museumkaart ontdekt Oyfo Techniekmuseum

Een fabriek vol techniek in Hengelo

De Ovale Zaal uit 1784

Teylers Museum

Machines die elektriciteit opwekken, miljoenen jaren oude fossielen, Hollandse meesters en historische boeken en munten. Het Haarlemse Teylers museum verrast met voorwerpen uit kunst en wetenschap.

Zevenvoets Telescoop Space Expo zijaanzicht

Deze grote spiegeltelescoop is gemaakt door de Engelse astronoom William Herschel. In 1790 kocht het museum hem van Herschel zelf.

IJzermeteoriet Teylers Museum

In de middenvitrine van de Ovale Zaal, tussen andere meteorieten, ligt een stuk ijzermeteoriet. Het is gevallen tussen 1350 en 1430 en ontdekt in 1776. Aan het stuk meteoriet zit een spannend volksverhaal.

Jovarium in het Teylers Museum

Dit instrument is een bijzonder soort planetarium. Het toont de planeet Jupiter en vier van haar manen. Het is gemaakt door George Adams. Teylers Museum heeft meerdere planetaria van hem in de collectie.

Objecten in Space Expo

Space Expo

Space Expo in Noordwijk is dé plek voor wie ruimtevaart wil beleven. Je kunt een echte meteoriet aanraken, een raket lanceren of springen op de maan.

Je kunt de Sojoez TMA-03M-ruimtecapsule waarmee ESA-astronaut André Kuipers zijn reis naar het International Space Station (ISS) maakte sinds 2016 bij Space Expo zien.

ISS columbus en Zvezda Space Expo

In Space Expo kun je door het levensgrote model van de Columbus en Zvezda module lopen en zien hoe astronauten eten, slapen en leven in de ruimte.

Een maansteen in museum Space Expo

Bewonder een originele maansteen bij Space Expo. De steen is in 1972 opgeraapt door Apollo 17-astronaut Gene Cernan.

De Planetariumkamer van onderaf, een model van de zon met planeten die er omheen draaien

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het oudste werkende planetarium ter wereld staat gewoon in Franeker. Het Eise Eisinga Planetarium is óók een museum met een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten.

Gouden Telescoop Roeloef Hommema Eise Eisinga Planetarium

Roelof Hessels Hommema, tijdgenoot en bekende van Eise Eisinga was niet alleen boer. Hij maakte ook bliksemafleiders en telescopen.

Twee jongens in witte jassen die bezig zijn met proefjes in het Laboratorium

NEMO Science Museum

5 verdiepingen vol tentoonstellingen en experimenten laten je ervaren hoe bijzonder wetenschap is.

Bliksembol

Zien hoe elektriciteit door je heen gaat zonder het te voelen? Dat kan met de Bliksembol van Nikola Tesla. Het gas licht op en er ontstaan prachtige bliksemschichten.

Meteoriet

Deze bijzondere ruimtesteen is 4,6 miljard jaar oud. De meteoriet weegt 47 kilo, is in 1958 gevonden in Nantan (China) en bestaat voornamelijk uit ijzer. Deze ruimtesteen is vast het oudste wat je ooit aanraakt!

Kettingreactie

Welkom in de wereld van potentiële- en kinetische energie. De Kettingreactie is een demonstratie over actie/reactie en oorzaak/gevolg.