Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
Route plannen Route plannen

023 - 51 60 960

Exterieur Teylers Museum
Het eerste en oudste museum van Nederland
Schilderijen aan een groene muur in het museum
Raak geïnspireerd door de kunstverzameling
Een ovale zaal met een balkon helemaal rondom
De Ovale Zaal werd in 1784 opengesteld voor bezoekers

Machines die elektriciteit opwekken, miljoenen jaren oude fossielen, Hollandse meesters en historische boeken en munten; het Haarlemse Teylers museum verrast met voorwerpen uit kunst en wetenschap.

Teylers is het Museum van de Verwondering. Al sinds 1784 is dit de plek om je te verbazen en verwonderen over eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, vernuftige apparaten, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen.

Teylers is het oudste museum van Nederland en nergens anders in de wereld vind je zo’n authentiek 18e-eeuws museum als hier. Alleen al het interieur, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een bezienswaardigheid van de eerste orde. Het is alsof je in een tijdmachine stapt.

In de moderne vleugel zijn steeds wisselende tentoonstellingen. Soms over kunst, soms over wetenschap. In het oude laboratorium van Nobelprijswinnaar Lorentz, geopend in 2017, stap je in de voetsporen van professor Einstein en Lorentz en zie je Teylers topstuk, de Grote Elektriseermachine, tot leven komen. Ook een bezoek aan het prachtig gerestaureerde Pieter Teylers Huis, het voormalige woonhuis van grondlegger Pieter Teyler, hoort bij je bezoek.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
De Ovale Zaal uit 1784

De historische bibliotheek en meer

De historische Bibliotheek van Teylers Museum, uit 1826, telt niet minder dan 25.000 boeken en 100.000 tijdschriften. De collectie is vooral natuurhistorisch en veel boeken komen uit de 18de en 19de eeuw. Bekijk ook de andere pronkstukken van het museum.

Nog meer ontdekken