Mode in het museum

Haute couture, hippe outfits en digitale mode

Kom naar Kunstmuseum Den Haag en ontdek het werk van couturier Balenciaga. Of ontdek digitale fashion in het Zeeuws Museum, alleen te dragen in de metaverse.

Naar beneden scrollen
Tentoonstelling Balenciaga in het Kunstmuseum in Den Haag

Mode in musea

Zwarte jurken tentoongesteld in Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag

Een modern paleis voor de kunsten in een prachtig gebouw van Berlage. In het Kunstmuseum vind je een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst.

Zwarte avondjurk rondom gezicht

De Spaanse modeontwerper, Cristóbal Balenciaga, stond bekend als een strenge couturier die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart.

Zwart wit foto van cocktailjapon

Zwart is voor Balenciaga bij uitstek de kleur om zijn kunstenaarschap te benadrukken. Zonder de afleiding van kleur maakt een Balenciaga-ontwerp in het zwart – of het nu een getailleerd kostuum, een oogverblindende avondjurk of volumineuze baby doll dress is – éérst indruk met het sculpturale en complexe ontwerp. Bij een tweede blik verleidt hij je oog door de rijke, vaak contrasterende texturen en prachtige details.

Een Zeeuws meisje met oude Zeeuwse vondsten

Zeeuws Museum

Het museum vertelt het verhaal van Zeeland en de Zeeuwen. In het Zeeuws Museum ontdek je van alles, van bijzondere kunstwerken tot oud-Zeeuwse klederdracht.

Design van the Fabricant

Een NFT is een non-fungible of uniek token: een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Om de historische hemdrok behalve naar het heden ook naar de toekomst te brengen haakt digitaal modeontwerper Amber Jae Slooten van The Fabricant aan. Zij maakte een NFT geïnspireerd op de oude hemdrok die je in verschillende varianten kunt kopen via de website van The Fabricant. Voor de duidelijkheid, deze aanwinst is alleen te dragen door jouw avatar in de metaverse.

Hemdrok van het Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum onderzoekt de herkomst én toekomst van 18e en 19e -eeuws hemdrokken van gebrocheerde damast. Het textiel is vol toewijding in Norwich geweven en daarna door, onder meer, de Zeeuwse man met liefde gedragen.

Hedendaags hemdrok ontwerp door Sjaak Hul le kes textielontwerp door Remi Veldhoven

Aan de hand van het onderzoek achter de tentoonstelling 're_USED re_SATIN' ontwerpt textielontwerper Remi Veldhoven een hedendaags damast. Modeontwerper Sjaak Hullekes (Hul le Kes) maakte van het nieuwe damast dit nieuwe jasje.

Design Museum Den Bosch van binnen digitale mode

Design Museum Den Bosch

Over de invloed van design op ons dagelijks leven en het verhaal erachter.

Dititale mode door Auroboros

Voor de benodigde digitale kledingkast is er al een groot aanbod: van comfortabele hoodies die je koopt als NFT tot ontwerpen die voorbij gaan aan de natuurwetten voor je sociale media. En niet te vergeten: collectibles van prominente modehuizen voor in je favoriete game.

Jurken

Centraal Museum

Het Centraal Museum was het eerste museum dat in 1917 een conservator mode aanstelde en is inmiddels een ruim 100 jaar oude verzamelaar van mode. In de collectie én in spraakmakende tentoonstellingen staat mode regelmatig op de agenda.

ICJAH Centraal Museum

Met de komst van Virgil Abloh, DJ en zoon van Ghanese immigranten in de VS, als artistiek directeur voor de mannenlijn van Louis Vuitton in 2018, stond de modewereld op z’n kop. In zijn debuutcollectie voor de zomer van 2019 met als thema We are the World geeft Abloh een duidelijke boodschap mee: mode is er voor iedereen.

Witte jurk met kronkels

'De verslaving van het constante vluchten uit de realiteit naar digitaal entertainment, is iets dat vandaag de dag een belangrijk deel uit maakt van ieders wereld', zo omschrijft modeontwerpster Iris van Herpen haar idee achter de Escapism-collectie. Van Herpen zocht naar de grens tussen de virtuele en de werkelijke wereld, met als resultaat sublieme en bijna avatarachtige ontwerpen, uitgedrukt in grijs, zwart en wit.

Beige met rode kinderjurk

Een jurkje met roze linten lijkt een typisch kledingstuk voor een meisje. Toch is dit wollen winterjurkje met strikjes gedragen door een jongetje. Vanaf de 2e helft van de 16e eeuw tot aan het einde van de 19e eeuw is het gebruikelijk om zowel jongens als meisjes in hun eerste levensjaren een jurkje aan te trekken.