Romeinse munt uit Rijksmuseum van Oudheden

Ga zwemmen in het geld

Je wilt er meer van of je zwemt erin: geld boeit iedereen. Op deze themapagina maak je een museale rondreis in de wereld van cash, centen, contanten, kapitaal, middelen, pecunia, poen: oftewel geld.

Naar beneden scrollen
Museumkaart ontdekt geld

Kijktip: De wereld van geld

In deze aflevering staat geld centraal. Een woningruil in de oudheid, vastgelegd op een kleitablet. Fijnzinnig ontworpen Griekse en propagandistische Romeinse munten. Een muntgewichtdoos om de zuiverheid van munten te meten. En tot slot, het ultieme symbool van rijkdom: diamanten.

De buitenkant van het Belasting & Douane Museum in Rotterdam

Belasting & Douane Museum

Neem een kijkje in ons fiscale verleden

De originele prinsjesdagkoffer

Originele Prinsjesdagkoffer. Dit eerste, originele Prinsjesdagkoffertje staat symbool voor de Nederlandse overheidsfinanciën en haar geschiedenis. Met het huishoudboekje van Nederland en een antwoord aan belastingbetalers: waarom betalen we belasting en waar blijft dat geld?

Spaarblik

Groengelakte kleine metalen geldkist, verdeeld in zeven vakken. Ieder vak heeft een eigen gleuf voor kolen, gas-licht, huishoudartikelen, kleding, vakantie, belasting en diversen. Deze spaarpot’komt uit de jaren 50, toen veel mensen hun loon nog contant kregen uitbetaald. Om meer controle te hebben over de vaste uitgaven konden ze die alvast apart houden in zo'n handige geldkist.

Muntengewichtdoos

De Nederlandse instrumentmaker Hendrik Linderman maakte in 1644 dit houten rechthoekige muntgewichtdoosje. Met een laadje met 18 vakjes met 12 messing gewichtjes. In het doosje 13 vakjes met 13 messing gewichtjes. Een balansje met 2 messing schaaltjes.

Het Diamant Museum in Amsterdam

Diamant Museum

Bekijk een rijke collectie aan diamanten

Gorillaschedel vol diamanten

De Diamond Ape Skull is één van de topstukken van het Diamantmuseum Amsterdam, geïnspireerd door de diamanten schedel For the Love of God van Damien Hirst. Royal Coster Diamonds maakte hier haar eigen variatie op door een gorillaschedel te bezetten met talloze kleine briljantgeslepen diamanten.

Het Rijksmuseum van de Oudheden in Leiden

Rijksmuseum van Oudheden

Bewonder munten van vroeger en leer het verhaal erachter

Voorzijde van de derde stater Lydie

Vroege munt met leeuwenkop. Bij wijze van betaling dreven ze in de oudheid lange tijd ruilhandel. De uitvinding van muntgeld markeert een belangrijke verandering in de geldgeschiedenis. De allereerste munten zijn geslagen in het Koninkrijk Lydië, in het westen van het huidige Turkije.

Gouden munt Trajanus

Gouden munt van Trajanus. Deze gouden munt uit het Romeinse Rijk, geslagen onder keizer Trajanus - 98 tot 117 - na Christus heet een aureus. Hij is gevonden in wat nu Woerden is, dat lag vroeger langs de Romeinse Rijksgrens.

Goudschat Wieuwerd

Van munt tot sieraad. Bij het afgraven van de terp Bessens, ten noordoosten van het Friese Wieuwerd, vond een arbeider in juni 1866 de spreekwoordelijke pot met goud: 39 gouden voorwerpen en een wit schijfje in een aardewerken pot, die waarschijnlijk rond 630 werd begraven.