De originele prinsjesdagkoffer

Originele Prinsjesdagkoffer     Het eerste Prinsjesdag koffertje

Dit eerste, originele Prinsjesdagkoffertje staat symbool voor de Nederlandse overheidsfinanciën en haar geschiedenis. Met het huishoudboekje van Nederland en een antwoord aan belastingbetalers: waarom betalen we belasting en waar blijft dat geld?

Eenvoudig koffertje

Aangeschaft door toenmalig minister Lieftinck van Financiën om in 1946 de eerste naoorlogse rijksbegroting en Miljoenennota in stijl aan te bieden aan de Staten-Generaal. Geïnspireerd door de koffertjestraditie in Engeland vroeg hij een ambtenaar een eenvoudig koffertje te kopen. Het werd dit bruine koffertje, voor een paar gulden aangeschaft bij een leerhandel in Den Haag. In eerste instantie was Derde dinsdag in september er in gouden letters opgeplakt. Later werd dat goudverf, omdat de plakletters loslieten.

Traditie

Een traditie was geboren. Sindsdien is deze koffer door verscheidene ministers van Financië jaarlijks op de derde dinsdag in september meegenomen naar de Tweede Kamer. Lieftinck's exemplaar is in 1964 vervangen door de huidige Prinsjesdagkoffer.

Locatie

Belasting & Douane Museum

Parklaan 14-16
3016 BB Rotterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken