Wandelaars in Kroller Muller Arnhem

Een dagje uit in Gelderland

Kom op avontuur in deze mooie provincie!

Leer over Afrikaanse tradities in het Afrika Museum of loop mee langs het verhaal van de Waal in De Bastei. Je vindt topstukken in Kröller-Möller en oude instrumenten in het Kijk en Luistermuseum.

Naar beneden scrollen
De buitenkant van de Bastei in Nijmegen

De Bastei

De Bastei vertelt het verhaal van het leven in, om en aan de rivier. Raak in de oudste stad van Nederland het verleden aan, ontdek bijzondere dieren en planten uit het Gelderse rivierengebied en ga zelf aan de slag in dit vestingwerk aan de Waal. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers!

Mammoetschedel in de Bastei

In het rivierengebied zijn veel mammoetresten gevonden, maar zelden zo intact als deze schedel.

Bastei Kanon

Dit kanon laden ze niet aan de voorkant, maar aan de achterkant. Je vindt dit bijzondere en gevaarlijke kanon in De Bastei.

Een familie geniet van het uitzicht over de Waal

In De Bastei vind je een glazen erker in de voorgevel. Hoogtevrees? Zet even door want het uitzicht vanaf de erker is fantastisch!

Bezoeker in de van Gogh galerij van het Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum

Bewonder de collectie van het Kröller-Müller Museum. Je ziet topstukken van moderne en hedendaagse meesters. Ook de unieke beeldentuin is een pronkstuk op zich.

Tempeltje van het Dagelijks Leven in het Kröller-Müller Museum.

Bekijk het, in hardsteen gehakte, 'Tempeltje van het dagelijks leven' in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.

Schilderij van meisje in het bos in het Kröller-Müller Museum.

In het Kröller-Müller Museum zie je een van de eerste olieverf schilderijen van Van Gogh. Hij koos hier voor een palet met gezonde kleuren zodat hij zelf niet hoeft te mengen.

In het buitenmuseum is traditionele architectuur van vijf Afrikaanse volkeren te zien

Afrika Museum

Het Afrika Museum in Berg en Dal is een binnen- en buitenmuseum vol traditionele Afrikaanse objecten, hedendaagse Afrikaanse kunst en architectuur en vooral over mensen.

Haarkammen uit Afrika

Haarkammen zijn altijd al een cruciaal hulpmiddel geweest voor het maken en onderhouden van kapsels. Ze zijn er in verschillende materialen en vormen. En zijn ook vaak een symbool van status of culturele verbondenheid.

Pop uit het Afrika Museum met een kalebas als hoofd

Ambo vrouwen in Angola en Namibië maakten dit soort poppen. Ze werden van moeder op dochter doorgegeven en kregen dan iedere keer een nieuwe naam. Die nieuwe naam kreeg ook het eerste kind dat dan geboren werd.

Marokkaanse jurk te zien in het Afrika Museum

Modeontwerper Karim Adduchi uit Amsterdam maakte deze prachtige jurk in 2017, in zijn collectie She has 99 names. De jurk is gemaakt van een ca. 100 jaar oud wollen kleed dat door een Amazigh vrouw in de Midden-Atlas in Marokko geweven.

Speeldoos met bewegende acrobaten

Kijk en Luistermuseum

Hoe maakten ze mechanische muziek in huis of de danszaal toen er nog geen grammofoon, radio of cd-speler bestond? Het Kijk- en Luistermuseum geeft antwoord op die vraag. Kijk én luister!

Speeldoos met bewegende acrobaten

Met een handslinger zorg je ervoor dat de muziek te horen is en dat de clowns bewegen. Je vindt deze speeldoos met muzikale clowns in het Kijk en Luistermuseum.

Eroica speelkast, Symphonion uit 1893

Ontdek de speelkast met drie schijven en zes toonkammen. Dit was het nieuwste van het nieuwste aan het eind van de 19e eeuw.

Bruder draaiorgel uit 1870

Een grote houten cilinder, waarop negen verschillende melodieën staan, bespeelt dit straatorgel.