Depot Boijmans Van Beuningen

Ga genieten van de buitenkant

Ontdek verschillende museumgebouwen, die dienen als een functionele ruimte om kunst en cultuur te exposeren en daarnaast op zichzelf een kunstwerk zijn.

Naar beneden scrollen
De wenteltrap van Allessandro Mendini in het Groninger Museum

Groninger Museum

Het Groninger Museum, één van de grotere musea in Noord-Nederland, beheert een veelzijdige collectie bijzondere schatten van de steentijd tot nu. Wat het eerst opvalt, is het gebouw zelf. Dat alleen al is een bezoek waard!

Het architectonisch indrukwekkende Groninger Museum

Het opvallende gebouw van het Groninger Museum is ontworpen door Alessandro Mendini. Het lijkt op een langwerpig eiland en bestaat uit 3 volumes in het water, verbonden door gangen en pleinen. Het is een unieke mix van verschillende stijlen en materialen die samen een iconisch gebouw vormen.

Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum is een modern paleis voor de kunsten. Stap binnen in een betoverend gebouw, dwaal door schitterende daglichtzalen en ontdek dat ene kunstwerk dat je persoonlijk raakt.

Kunstmuseum Den Haag van buitenaf

Kunstmuseum Den Haag heeft een opvallend art decogebouw, ontworpen door architect H.P. Berlage met gele baksteen, een ruimtelijke indeling, stralende lichtinval en modern kleurgebruik. Berlage beschouwde het als zijn beste werk, maar hij overleed een jaar voor de oplevering. Desondanks blijft het gebouw populair bij bezoekers, kunstenaars en architecten.

Gebouw

Bonnefanten

Het Bonnefanten ligt in het architecturaal interessante stadsdeel Céramique. Het gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht.

Bouwtekening bonnefanten

Het gebouw heeft een E-vorm en is 4 verdiepingen hoog. Rond het skelet van beton en staal zijn traditionele materialen gebruikt zoals baksteen, natuursteen en zink. Het Bonnfanten is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi.

Depot Boijmans van Beuningen van buiten

Depot Boijmans van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. De bijzondere architectuur lijkt bijna een illusie. Ontdek het zelf in Rotterdam.

Depot Boijmans Van Beuningen

Het depot in Rotterdam, ontworpen door architect Winy Maas is even hoog als de naastgelegen museumtoren van Museum Boijmans Van Beuningen. Het ronde gebouw heeft een spiegelgevel met 1.664 panelen, waardoor het transparant lijkt en opgaat in de omgeving. Bovenop het gebouw vind je een daktuin met 75 berken en 20 dennen die naadloos overgaat in het omliggende park.

Museum Het Schip

Museum Het Schip

Je vindt Museum Het Schip in een fantasievol volkswoningbouwcomplex, dat behoort tot de top van de Amsterdamse School. Je ziet er van alle over de kunst en architectuur van deze kunststroming.

Museum Het Schip heeft de bouwstijl van de Amsterdamse School, een invloedrijke architectonische stijl uit het begin van de 20e eeuw. Het museum bevindt zich in een voormalig wooncomplex in Amsterdam, ontworpen door architect Michel de Klerk.

Kunsthal Rotterdam

Het opvallende gebouw van De Kunsthal heeft 3.300 m2 aan tentoonstellingsruimte. Jaarlijks komen er vele architectuurliefhebbers uit de hele wereld.

De Kunsthal, ontworpen door Rem Koolhaas en Fuminori Hoshino, heeft vele gezichten. Het lijkt overzichtelijk: een platte, vierkante doos met een smalle, hoge toren als verticaal accent. Alle gevels zijn verschillend, waardoor het soms transparant en open lijkt en soms introvert en gesloten, met een rustige en strakke zijde en een gefragmenteerde, collage-achtige andere kant.

Emily Bates LOST SPRING. LOST YEAR

Museum W

In het centrum van Weert bevindt zich een gloednieuw museum in een historisch gebouw. Het rijksmonument vol verhalen vertelt over wat waardevol en betekenisvol is, zowel in het verleden als het heden. Het gaat over identiteit en het vinden van zingeving in het leven.

Het Museum W is gevestigd in het oudste stadhuis van Weert, gelegen aan de Markt. De goudkleurige gevel, ontworpen door Maurice Mentjens, valt het meest op en is gemaakt van TECUgold, een unieke gevelbeplating van gerecycled koper en aluminium. Mentjens liet zich inspireren door kostbare en kunstig versierde reliekschrijnen en het idee is vergelijkbaar met het bewaren en koesteren van verzamelde objecten in een museum.

Het Schoenenkwartier

Het Schoenenkwartier

Het Schoenenkwartier rust op 3 pijlers: de Maaklabs, het Kenniscentrum en het museum

In het centrum van Waalwijk, aan het Raadhuisplein, hartje Langstraat, staat het Krophollercomplex, een rijksmonument, gebouwd in de jaren 30, naar het ontwerp van de Nederlandse architect Alexander Kropholler (1881-1973). Het is in diverse opzichten een unieke creatie, zowel van binnen als van buiten.