Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo 11:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
di - vr 11:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Avenue Ceramique 250
6221 KX Maastricht
Route plannen Route plannen

043 - 32 90 190

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht
De buitenkant van het Bonnefantenmuseum
Een tentoonstellingszaal in het museum
Tentoonstellingszaal in het museum

Het Bonnefanten schittert aan de skyline van Maastricht. Het kunstmuseum ontwikkelt zich op het snijvlak van traditie en vernieuwing. Een museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst.

Verbinden

Het Bonnefanten wil de kunstwereld verbinden met de maatschappij en je uitdagen jezelf en de wereld waarin je leeft beter te begrijpen. De collectie heeft een duidelijke eigen signatuur, niet in de laatste plaats omdat er nauwelijks kunstenaars in vertegenwoordigd zijn die je tot de usual suspects’ kunt rekenen.

Verborgen parels

Het zijn kunstenaars die een eigenzinnige en markante positie innemen en daarmee recht doen aan het geloof in een meer diverse en pluriforme opvatting van de kunstgeschiedenis. De collectie is meer een afspiegeling van de onderbelichte vertegenwoordigers van de kunstgeschiedenis en diens verborgen parels dan die van de mainstream canon.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Restaurant
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite
De grote houtskooltekening van Alle Jong (Hemrik, 1988) laat de afstand tussen heden en verleden verdwijnen. Jong biedt nieuwe perspectieven op de hedendaagse maatschappij door nauwe verbanden te trekken met het (koloniale) verleden. Hij onderzoekt historische gebeurtenissen en processen die van grote invloed zijn op het hier en nu. Jong schept in zijn werk een nieuwe werkelijkheid, gebaseerd op fantasie- en bestaande beelden. Zijn werk varieert daarbij van reusachtige tekeningen tot videogames en 3D-animaties. Een kenmerkend aspect van Jongs werk is zijn gebruik van historische documenten. Door een eeuwenoud document in zijn tekening te verwerken zorgt Jong voor een ‘historische sensatie’. Dit begrip, bedacht door de bekende cultuurhistoricus Johan Huizinga, is de plotselinge emotie die iemand kan ervaren wanneer hij direct in contact komt met het verleden. Oog in oog met een historisch document lijken de eeuwen ertussenin te verdwijnen, de kijker is even in het verleden en het verleden is even in het nu. In Slaven-Wisselbrief is een originele brief uit de 19e eeuw verwerkt. Met het betreffende manuscript vol handtekeningen werden in 1863 slaven vrijgekocht van een plantage in Suriname. De Nederlandse overheid liet de slaven echter nog tien jaar doorwerken, als compensatie voor de plantage-eigenaar. Het manuscript is een metafoor voor de bevrijding en gedwongen onderdrukking in de 19e eeuw, die verdwenen is achter de rookpluimen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Binnen het samenwerkingsverband Musea Bekennen Kleur maakt dit kunstwerk deel uit van de internationale groepstentoonstelling SAY IT LOUD. Meer info: https://www.bonnefanten.nl/en/exhibitions/say-it-loud.

Slaven-Wisselbrief

De grote houtskooltekening van Alle Jong (Hemrik, 1988) laat de afstand tussen heden en verleden verdwijnen. Jong biedt nieuwe perspectieven op de hedendaagse maatschappij door nauwe verbanden te trekken met het - koloniale - verleden.

Nog meer ontdekken