Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - vr 10:00 - 17:00 uur
za (Koningsdag) 11:00 - 17:00 uur
zo 10:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
di 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag
Route plannen Route plannen

070 - 31 06 665

Panorama Mesdag
Museum Panorama Mesdag in Den Haag
Trailer - Museum Panorama Mesdag in het kort
Collectie Museum Panorama Mesdag
Museumzalen vaste collectie Museum Panorama Mesdag

Tijdreizen kan gewoon in Den Haag. Stap Panorama Mesdag binnen en hup: je bent van de moderne stad ineens op het Scheveningse strand aan het einde van de 19e eeuw. En dat dankzij het grootste schilderij van Nederland!

Museum Panorama Mesdag is een icoon in Den Haag, met het Panorama van Scheveningen als absoluut hoogtepunt.

Geschiedenis van het Panorama

Het Panorama van Scheveningen is al meer dan 140 jaar oud. In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag van een Belgische panoramamaatschappij de opdracht van zijn leven: het maken van een 360 graden-schilderij van zijn geliefde Scheveningen als onderwerp. Een vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen!

Grootste schilderij van Nederland

Het Panorama van Scheveningen is het grootste schilderij van Nederland: het is 1680 vierkante meter groot. Het schilderij is 14,6 meter hoog en 114,5 meter in het rond. Mesdag kon deze klus niet alleen klaren. Met hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, George Hendrik Breitner, Théophile de Bock en Bernard Blommers – stuk voor stuk belangrijke schilders in die tijd werd het Panorama van Scheveningen in vier maanden geschilderd. Een enorme prestatie.

Collectie en tentoonstellingen

In Museum Panorama Mesdag vind je meer dan alleen het Panorama van Scheveningen. Ook de vaste collectie met persoonlijke werken van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten is zeer de moeite waard. Verder vinden er tentoonstellingen plaats die heden en verleden verbinden, bijvoorbeeld door te reflecteren op het fenomeen van het panorama en het weergeven van de natuur.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
panorama van Scheveningen

Panorama van Scheveningen

Wie Museum Panorama Mesdag binnengaat, staat ineens midden in het grootste schilderij van Nederland, kijkt 360 graden in het rond en beleeft het Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw.

Nog meer ontdekken