11 inspirerende musea in Utrecht

In de Utrechtse musea is van alles zien, doen en meemaken. Lees hieronder meer over 11 inspirerende musea in de Domstad en plan je bezoek.

BAK, basis voor actuele kunst

BAK is een plek voor esthetisch politieke experimenten en een podium voor kunst, kennis en activisme. Het museum stelt de dringende sociale, ideologische en milieugerelateerde vraagstukken van vandaag de dag aan de orde. Laat je inspireren door kunst, activisme en academische wetenschap.

Meer over BAK, basis voor actuele kunst
De binnenkant van het museum in Utrecht

Spoorwegmuseum

Ontdek het verhaal achter 175 jaar Nederlandse Spoorwegen. Bezoek het levensechte station, verschillende tentoonstellingen, spannende attracties en een theater. Een museum waar niet alleen de kinderen maar ook de (groot-)ouders hun ogen uitkijken. En je kunt er met de trein komen!

Meer over het Spoorwegmuseum
Kinderen in de attractie De Vuurproef

Centraal Museum

De grootste Rietveld-verzameling ter wereld en het atelier van Dick Bruna? Het Centraal Museum in Utrecht heeft het. Net als oude, moderne en toegepaste kunst, mode en stadsgeschiedenis. Het Centraal Museum is dé centrale plek waar cultuur en historie samenkomen. Gegarandeerd, een leuk dagje uit voor de hele familie.

Meer over het Centraal Museum
Buitenkant en tuin van het Centraal Museum Utrecht

Volksbuurtmuseum

Ontdek hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven in een volksbuurt. Stap in het leven van familie De Jong en oordeel zelf of het wel die goeie oude tijd was.

Meer over het Volksbuurtmuseum
Een afbeelding van Het Volksbuurtmuseum in Utrecht.

Nijntje Museum

Het nijntje museum is de wereld in het klein en het allerleukste museum voor peuters en kleuters. Maak kennis met de kunst van Dick Bruna, ga zelf aan de slag met vorm en kleur, of bouw een kunstwerk.

Meer over het nijntje museum
Bezoekers in een van de themaruimten van het Nijntje Museum

Museum Speelklok

Museum Speelklok neemt je mee in de wondere wereld van de eeuwenoude zelfspelende muziekinstrumenten. Je hoort er iedere dag verrassende en vrolijke muziek. Door te doen en te luisteren, leer je meer over de eeuwenoude instrumenten. Van het kleinste speeldoosje tot de grootste dans- en draaiorgels.

Meer over Museum Speelklok
Een kind aan het knutselen

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

Op Sonnenborgh komt ver weg dichterbij! In de authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht ontrafelden wetenschappers vroeger de samenstelling van de zon en deden ze voor het eerst voorspellingen over het weer. Nu is Sonnenborgh een museum en ga je als bezoeker op onderzoek.

Meer over Museum Sterrenwacht Sonnenborgh
Zijaanzicht van Museum Sonnenborgh in Utrecht

Het Utrechts Archief

De miljoenen tekeningen, kaarten, foto’s, films, boeken en stukken in Het Utrechts Archief vormen hét geheugen van Utrecht. De verhalen achter deze collectie ontdek je in de expo Utrecht begint hier.

Meer over Het Utrechts Archief
Bezoekers in het archief

Museum Catharijneconvent

Bezoek hét nationaal museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis. Met een collectie van zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen is het museum uniek in de wereld. Je vindt het museum in een sfeervol middeleeuws klooster in hartje Utrecht.

Meer over Museum Catharijneconvent
Museum het Catharijneconvent in de binnenstad van Utrecht

Botanische Tuinen Utrecht

De 9 hectaren van de Botanische Tuinen in Utrecht staan bol van de prachtige natuur. Ontdek op en rondom Fort Hoofddijk de enorme rotstuin, evolutietuin, tropische kassen en de vogelkijkhut.

Meer over Botanische Tuinen Utrecht
De tuinen in Utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum in Utrecht is hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennismaakt met wetenschappelijk onderzoek. Het museum is voorlopig alleen online te bezoeken. In september gaan de deuren van het geheel vernieuwde museum weer open.

Meer over Universiteitsmuseum Utrecht
Drie bezoekers experimenteren in het museum

Kun je niet kiezen?

Ontdek al deze musea en meer met je eigen Museumkaart. Bezoek een jaar lang onbeperkt meer dan 500 inspirerende musea in Nederland voor maar € 75.

Koop hier een Museumkaart
Vrouw met Museumkaart buiten het museum