Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo 11:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Waterstraat 27
3511 BW Utrecht
Route plannen Route plannen

030 - 23 18 292

Het Volksbuurtmuseum in hartje Utrecht
Ontdek hoe mensen 100 jaar geleden onder armoedige omstandigheden woonden in een volksbuurt
Moeder Marie heet je welkom in haar huis
Boodschappen deed je op de pof
Wel netjes schrijven hoor, en niet met links!
Kom kijken, luisteren én ruiken hoe het leven was in een volksbuurt
Stap in het leven van familie De Jong en oordeel zelf of het wel die 'goeie oude tijd' was

Ontdek hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven in een volksbuurt. Stap in het leven van familie De Jong en oordeel zelf of het wel die 'goeie oude tijd' was.

Kom kijken, luisteren én ruiken

De volksbuurt was vroeger een buurt waar ‘het gewone volk’ woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken.

Wijk C

Wijk C was 100 jaar geleden de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. In de wijk woonden grote gezinnen in kleine krotwoningen. De bewoners leefden vooral buiten. Iedereen moest keihard werken voor een paar centen en er was veel armoede. Maar er was ook veel saamhorigheid en solidariteit. Hoewel Wijk C als enige in Utrecht nu nog met een letter is aangeduid, is de wijk inmiddels erg veranderd. Nog steeds leven de mensen dicht op elkaar en er liggen ook nu allerlei uitdagingen in het samenleven. In het museum vertellen inwoners van Utrecht hoe zij aankijken tegen thema's die in de volksbuurt spelen en nog steeds actueel zijn. De volksbuurt van 100 jaar geleden bestaat niet meer, maar het heeft op deze plek wél het Volksbuurtmuseum opgeleverd.

Familie De Jong

Stap in het leven van familie de Jong en ontdek grote en kleine verhalen uit het gewone leven in een Utrechtse volksbuurt. Misschien bekijk jij hierna jouw buurt wel met een hele andere blik!

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken