Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - zo 11:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden
s Gravenhof 4
7201 DN Zutphen
Route plannen Route plannen

0575 - 51 68 78

Kids proof
Entree van de Musea Zutphen via de Schelpenkoepel op het 's Gravenhof in Zutphen
Entree Musea Zutphen | Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak
Twee kinderen bekijken de uitleg over een harnas
Ontdek ‘Het Verhaal van Zutphen’, een van de oudste steden van Nederland aan de hand van museale en archeologische collecties
Een van de topstukken uit het Stedelijk Museum Zutphen is het Vikingslachtoffer uit 882. Het eerste forentische bewijs van een Vikingaanval in Europa.
Een van de hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen is het Vikingslachtoffer uit 882.
Ooit waren deze glazen kralen onderdeel van een ketting rond de hals van de prinses van Leesten. De kralen zijn gevonden in een grafheuvel ten zuiden van het huidige Zutphen. We hebben het dan over de late bronstijd, ongeveer 8oo jaar voor Christus.
Deze glazen kralenketting van de Princes van Leesten stamt uit 800 vc en is gevonden in een grafheuvel in Zutphen.
Vader legt aan kind uit wat er in een vitrinekast met oude objecten in Stedelijk Museum Zutphen te zien is
Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogtepunten en dieptepunten elkaar af
In het Stedelijk Museum Zutphen vind je veel objecten die tot de oudsten van Nederland behoren, zo ook deze Maan- en Klaagbrief uit 1493. Het oudste 'stripverhaal' van Nederland
De Maan- en Klaagbrief uit 1493 is een van de oudste objecten van Nederland
In de zaal 'Stad worden, Stad zijn' ontdek je hoe Zutphen zich tot moderne stad ontwikkelde met bijhorende stadsrechten
De zaal 'Stad worden, Stad zijn' in het Stedelijk Museum Zutphen
Een kijkje in de Pracht en Praal zaal van het Stedelijk Museum Zutphen, waarin de rijkdom van de Achterhoekse Adel centraal staat.
Een kijkje in de Pracht en Praal zaal van het Stedelijk Museum Zutphen waarin de rijkdom van de Achterhoekse Adel centraal staat
Zutphen en Zilver horen bij elkaar. Het Zutphens zilver, zoals deze potpourri is enorm bekend. Het fraaie Zutphense zilver toont de rijkdom van de adellijke elite die in de 17e, 18e en eerste helft 19e eeuw in Zutphen aanwezig was.
Het beroemde Zutphens zilver uit 1755, te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.
Bij de Musea Zutphen vind je twee musea onder één dak: het cultuurhistorische Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak voor figuratieve beeldende kunst.
Bij de Musea Zutphen vind je twee musea onder één dak: het cultuurhistorische Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak voor figuratieve beeldende kunst.

Het Stedelijk Museum Zutphen verzamelt de geschiedenis van de stad en de Achterhoek. Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van deze plekken.

Hooge- en dieptepunten

Het Stedelijk Museum Zutphen neemt je op een boeiende manier mee naar de hoogtepunten en dieptepunten uit de geschiedenis van Zutphen en de Achterhoek. Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. Een belangrijke gebeurtenis hierbij was de aanval door Vikingen in 882, die als een crimescene te zien is. Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogte- en dieptepunten elkaar af zoals de Hanzetijd – die Zutphen de bijnaam De Rijkste bezorgde – en de gewelddadige Tachtigjarige Oorlog. Je ziet de pracht en praal van de Gelderse adel, waaronder het beroemde Zutphens Zilver, maar ook de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.

Oud, oud en nog eens oud

Het museum heeft een diverse collectie aan beeld en objecten die behoren tot de oudste van Nederland, zoals het 'oudste horloge', het 'oudste stripverhaal' en de 'oudste foto'.

Ons echte goud is zilver!

Een andere bijzondere collectie is het Zutphens zilver. Je ontdekt in het museum de vakkundigheid en creativiteit van de Zutphense zilversmeden. Kortom, een bezoek aan het Stedelijk Museum Zutphen is Goud waard!

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite
Zilver is ons echte goud

Ons echte goud is Zutphens zilver!

Trakteer je ogen op de schoonheid van schoongepoetst zilver. Bewonder de creativiteit en vakkundigheid van de Zutphense zilversmeden door de eeuwen heen.

Nog meer ontdekken