Spelregels Museumkids wedstrijden

Museumkids is in 2023 gestopt met de Museuminspecteurs en de Kidsproof museum verkiezing en de wedstrijden in de schoolvakanties. Je leest hieronder de spelregels die geldig waren tot 1-11-2023.

Museuminspecteur van het jaar 2024

 • Heb je in de periode van 31 oktober 2022 tot en met 29 oktober 2023 fysiek een museum bezocht? Dan kun je tot en met 29 oktober 2023 22 uur voor de Museumkids Awards (de 12e editie) je inspectie van dat museum indienen.
 • Een inspectie dien je in door het invullen van een online vragenlijst op Museumkids.nl over je bezoek. Je kunt van je bezoek ook een kunstwerk maken met foto's van het museum of foto's die je zelf hebt gemaakt van je bezoek.
 • Je hebt een Museumkids inspecteursprofiel nodig om een inspectie in te dienen. Als je een Museumkidskaart hebt, kun je die hieraan koppelen. Het hoeft niet.
 • Je kunt elk museum beoordelen door een inspectie in te vullen. Een museum dient aangesloten te zijn bij de Museumvereniging, de initiatiefnemer van Museumkids.nl. Dat is het geval als je het museum kunt inspecteren. Bij de Museumvereniging zijn ruim 500 musea in Nederland aangesloten.
 • Elke inspecteur kan zoveel inspecties invoeren als er bezoeken zijn gedaan.
 • Om mee te doen aan de wedstrijden van Museumkids moet de inhoud van je kunstwerken gepubliceerd zijn en gedeeld worden met de redactie van Museumkids. Dit doe je bij de instellingen van het ouderprofiel.
 • Inspecties die onvolledig zijn of aantoonbaar verkeerd zijn ingevuld kunnen we verwijderen en uitsluiten van deelname.
 • Bij het vermoeden van niet echt uitgevoerde bezoeken kunnen wij die weigeren of verwijderen. Wij kunnen de inspecteur dan uitsluiten van deelname in dit seizoen. Wij laten dit de inspecteur weten.

Ben jij dé Museuminspecteur van 2024?

 1. Uit alle deelnemende inspecteurs van het Museumkidsseizoen worden aan het einde van het seizoen 3 inspecteurs benoemd tot 'Museuminspecteur van het jaar'. Deze 3 Museuminspecteurs mogen zich een jaar lang 'Museuminspecteur van het jaar’ noemen. De Museuminspecteur van het jaar wordt gekozen door een jury. De jury kiest 1 Museuminspecteur uit de elke van de volgende leeftijdscategorieën: 4-6 jaar, 7-9 jaar en 10-12 jaar.
 2. De bekendmaking van de Museuminspecteur van het jaar vindt plaats in november 2023. De vorm is afhankelijk van de actuele omstandigheden waarin musea zich bevinden.
 3. De 3 Museuminspecteurs van het jaar winnen een feestelijk museumbezoek voor de hele klas. Van dit bezoek worden film- of foto-opnames gemaakt.
 4. Een Museuminspecteur van het jaar kan de komende 3 jaren daarop niet opnieuw de hoofdprijs winnen.

Kidsproof: de meest kindvriendelijke musea van heel Nederland

Elk museum dat aangesloten is bij de Museumvereniging en te vinden op museum.nl kan worden geïnspecteerd en kan op verzoek materialen ontvangen om deel te nemen aan acties van Museumkids. Musea kunnen bij de Museumkids Awards het predikaat ‘Kidsproof’ ontvangen. Op basis van een minimum aantal inspecties en de beste score (NPS & CSAT) wordt bepaald welke musea het meest kindvriendelijk zijn per provincie. Uit de provinciale winnaars komt de landelijke winnaar voort. De bekendmaking van de nieuwe Kidsproof musea is na 30 oktober. Op 9 november 2023 tijdens het museumcongres in Zwolle is de bekendmaking van de nr. 1. De bekendmaking is mede afhankelijk van de actuele omstandigheden in ons land.

Winacties tussendoor

Na elke schoolvakantieperiode maak je met een ingevulde inspectie kans op een prijs. Houd hiervoor de website in de gaten.

De Zomervakantie Winactie 2023 geldt voor inspecties die gedaan worden in de zomervakantieperiode: van 8 juli t/m 3 september 2023. Let op je instellingen: je doet alleen mee met de wedstrijden van Museumkids als je in het ouderaccount bij je profiel staat aangegeven dat je promotie toestaat. De prijzen die je kunt winnen met inspecteren: 1e prijs: grote zeilschipvlieger t.w.v. € 89,95 (2x) 2e prijs: kleine zeilschipvlieger t.w.v. € 49,95 (8x).

Tijdens de zomervakantieperiode maak je daarnaast kans op extra prijzen als je je meest originele, zomerse museumtip met ons deelt via Instagram (@museumkids_nl). De prijzen die je kunt winnen met je zomerse museumtip: 1e prijs: Museumkidskaart t.w.v. € 39 (3x) 2e prijs: Het Grote Thuisnatuurklooiboek t.w.v. € 7,50 (4x).