Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - zo 11:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
di 11:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Brink 56
7411 BV Deventer
Route plannen Route plannen

0570 - 64 05 90

Museum De Waag op de Brink in Deventer
Museum De Waag is het podium voor de rijke collectie van Hanzestad Deventer!
Het Laatste Avondmaal door Han van Meegeren, 1941
Museum De Waag
Deventer Topstukken van landelijke en zelfs internationale bekendheid.
Museum De Waag
Beleef in vogelvlucht de geschiedenis van Hanzestad Deventer.
De Waag in 1861 door Cornelis Springer
Museum De Waag
Deze leren beurs was vermoedelijk eigendom van een welgestelde handelaar uit de 16e eeuw.

Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van de stad, aan het eeuwenoude marktplein de Brink. Maak een reis door dit iconische gebouw en beleef de rijke historie van deze belangrijke Hanzestad.

Hanzestad

Door de gunstige ligging aan de IJssel groeide Deventer in de Middeleeuwen uit tot één van de belangrijkste Hanzesteden. Aan de hand van topstukken uit de stedelijke collectie vertelt het museum de rijke geschiedenis van deze markt-, vesting- en industriestad.

Oudste waaggebouw van Nederland

Het laatgotische waaggebouw telt drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. In 1643 werd aan de voorzijde een laat-maniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. Opvallend is de scheve positie van de waag. Het monument staat circa 80 cm uit het lood. Dit heeft te maken met de ingeklonken grond van de oude verdedigingswal die over de Brink liep en waarop De Waag werd gebouwd.

In de 19e eeuw verdween de waagfunctie en werd het waaggebouw een ‘Teekenschool’. Even was het zelfs een telegraafstation. In 1915 werd het gebouw een museum. Sindsdien kan men nog altijd de oude schatten van deze prachtige, historierijke stad bekijken in dit bijzondere monument.

Gratis audiotour

In Museum De Waag kan je een Nederlandstalige, Engelstalige of Duitstalige audiotour doen! De audiotour is leuk als je op zoek bent naar verdiepende informatie over de tentoonstelling en de collectie. De audiotour is gratis bij het museumbezoek inbegrepen en verkrijgbaar bij de servicebalie in de museumwinkel.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

De beker die het rampjaar overleefde

In het Rampjaar 1672 werd Deventer belegerd door de troepen van de bisschop van Münster. De stad gaf zich over en de vijand werd betaald met stadstegoeden en omgesmolten zilver. Ook de burgemeestersbekers moesten er aan geloven. Slechts 1 exemplaar bleef dat lot bespaard.

Nog meer ontdekken