Hanzestad
Door de gunstige ligging aan de IJssel groeide Deventer in de Middeleeuwen uit tot één van de belangrijkste Hanzesteden. Aan de hand van topstukken uit de stedelijke collectie vertelt het museum de rijke geschiedenis van deze markt-, vesting- en industriestad.
Oudste waaggebouw van Nederland
Het laatgotische waaggebouw telt 3 bouwlagen: een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. In 1643 werd aan de voorzijde een laat-maniëristisch bordes gebouwd met 3 zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. Opvallend is de scheve positie van de waag. Het monument staat circa 80 cm uit het lood. Dit heeft te maken met de ingeklonken grond van de oude verdedigingswal die over de Brink liep en waarop De Waag werd gebouwd.
Museum sinds 1915
In de 19e eeuw verdween de waagfunctie en werd het waaggebouw een ‘Teekenschool’. Even was het zelfs een telegraafstation. In 1915 werd het gebouw een museum. Sindsdien kun je nog altijd de oude schatten van deze prachtige, historierijke stad bekijken in dit bijzondere monument.
Valsemuntersketel
Vanuit allerlei windstreken kwamen handelaren naar Hanzestad Deventer om hun waar te verkopen op de Brink. Eerlijke handel was van groot belang en daarvoor moest toezicht zijn op de maatvoering. Voor een handelsovertreding, zoals valsmunterij, stond een straf. Valsemunters liepen in de Middeleeuwen het reële risico levend te worden gekookt in een ketel. Het overkwam de muntmeester van Batenburg in 1434. Van het langst bewaarde historische object van Deventer is een replica gemaakt en hangt aan de buitenzijde van de waag. Het origineel hangt in de museumwinkel.
Gratis audiotour
In Museum De Waag kun je een Nederlandstalige, Engelstalige of Duitstalige audiotour doe. Leuk als je op zoek bent naar verdiepende informatie over de tentoonstelling en de collectie. De audiotour is gratis bij het museumbezoek inbegrepen.