10x mooie musea rond Leiden

Een dagje musea afstruinen in Leiden is zeker de moeite waard! Je vindt er van alles wat. Ga op zoek naar de mooiste natuur en kunst. Laat je inspireren door culturele diversiteit en leer meer over gezondheid en geschiedenis.

Museum De Lakenhal

In Museum De Lakenhal vind je beeldende kunst en kunstnijverheid. Leer daarnaast meer over het verleden van de stad. Laat je inspireren door de bijzondere ontmoetingen tussen heden en verleden.

Meer over Museum De Lakenhal
Het pronkstuk van de Lakenhal, het laatste oordeel van Lucas van Leyden

Museum Volkenkunde

Eén van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Museum Volkenkunde gaat over mensen over de hele wereld. Van Bali tot Guatemala, van Oceanië tot de Noordpoolgebieden en van Mekka tot Djenné. Ontdek dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Meer over Museum Volkenkunde
Topstukken uit het museum

Stoomtrein Katwijk Leiden

Bewonder de 100 jaar oude stoomtrein die je op het perron op staat te wachten. Als de conducteur op zijn fluitje blaast zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Ga je mee?

Stoomtrein Katwijk Leiden
De stoomtrein met de machinist

Rijksmuseum Boerhaave

Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze wetenschapsgeschiedenis? Wie zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven? In Museum Boerhaave vind je de antwoorden! Neem een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap.

Rijksmuseum Boerhaave
Een van de tentoonstellingszalen van het museum

Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland, aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna. De Hortus is het groene hart van Leiden en dé plek voor een rustgevende wandeling door de kassen en tuinen.

Hortus botanicus Leiden
De Hortus Botanicus in Leiden

Naturalis

Leer meer over de rijkdom van de natuur. Bij Naturalis ga je op reis naar het heden en het verleden. Laat je verleiden in de zaal De Verleiding. En ontmoet T.rex Trix in de zaal dinotijd. Bezoek ook de LiveScience zaal en bekijk live hoe ze dinobotten schoonmaken.

Naturalis
Naturalis haar wetenschappelijke collectie bevat miljoenen objecten, een deel hiervan is te bewonderen is het museum

Japanmuseum SieboldHuis

In Japanmuseum SieboldHuis vind je het mooiste uit Japan in een Hollands historisch huis. Bekijk prenten, fossielen, keramiek, geprepareerde dieren, kaarten en andere in de 19e eeuw verzamelde schatten.

Japanmuseum SieboldHuis
Japanse prenten in het Sieboldhuis

Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt oudheid en archeologie tot leven. Objecten als een complete Egyptische tempel nemen je mee naar het oude Egypte. Ontdek ook de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen.

Rijksmuseum van Oudheden
Mummiekisten uit de collectie van het museum

Museum Het Spinozahuis

Het Spinozahuis is te vinden in Rijnsburg, een half uurtje buiten Leiden. In dit huis woonde de Nederlandse filosoof Spinoza van 1661 tot 1663. Op een kleine kamer sleep hij lenzen voor optische instrumenten en schreef hij met de ganzenpen zijn overpeinzingen op. Kom jij kijken?

Museum Het Spinozahuis

Molenmuseum De Valk

Molenmuseum De Valk vind je in een ronde stenen stellingkorenmolen uit 1743. Bekijk de enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning van Nederland die grotendeels intact is gelaten. Ooit stonden er 19 windmolens op de wallen van Leiden; daarvan is alleen De Valk nog over.

Molenmuseum De Valk
Molenmuseum de Valk in Leiden

Wil je ze allemaal bezoeken?

Ontdek al deze musea en meer met je eigen Museumkaart. Bezoek een jaar lang onbeperkt meer dan 500 inspirerende musea in Nederland voor maar € 75.

Meer over de Museumkaart
Vrouw met Museumkaart in het museum