Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 13:00 tot 16:30 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo 13:00 - 16:30 uur
ma Gesloten
di - vr 13:00 - 16:30 uur
Bekijk alle openingstijden
Hilversumseweg 51
1251 EW Laren
Route plannen Route plannen

035 - 53 82 520

Buitenkant van Geologisch Museum Hofland
Geologisch Museum Hofland in Laren
Gesteentecyclus uitgelegd in museum
Ontdek meer over de gesteentecyclus
De vaste tentoonstelling Goois verleden
De vaste tentoonstelling Goois verleden

Geologisch Museum Hofland geeft op een toegankelijke manier inzicht in de geschiedenis van de aarde aan de hand van een grote collectie mineralen, gesteenten en fossielen.

Het museum besteed ook aandacht aan de regionale prehistorie. Een van de permanente tentoonstellingen gaan over het ontstaan van Het Gooi en de oudste bewoningsgeschiedenis van dit gebied.

Collectie van het museum

In het museum leer je over de geschiedenis van het leven op aarde. Vitrinekasten met diorama's en fossielen geven een indruk van het leven op aarde. De kasten zijn ingericht volgens de opeenvolgende geologische perioden, bijna vanaf de ‘Oerknal' tot nu.

Reconstructies van vroegere wereldbeelden zijn belangrijk, want de geschiedenis van het het leven op aarde heeft alles te maken met de wisselwerking tussen veranderingen in de atmosfeer, de oceanen en in de aardkorst.

Lucas Hofland

Amateurgeoloog Lucas Hofland legde met zijn verzameling zwerfstenen de basis voor de collectie van het museum. Na zijn dood kreeg de gemeente Laren zijn verzameling in beheer. Sindsdien is de museale collectie sterk uitgebreid en veel gevarieerder geworden door aankopen en schenkingen.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
Een stuk rots, met daarin fossiele zeelelies van zo'n 360 miljoen jaar oud. Met daarnaast een exemplaar dat ruim een eeuw geleden is gevonden.

De zeelelie en een Azuriet

Geologisch Museum Hofland heeft naast een fossiel van zo'n 360 miljoen jaar oud, een vrijwel identiek exemplaar dat ruim een eeuw geleden is gevonden. Het azuurblauwe mineraal azuriet komt voor in de geoxideerde delen van koperafzettingen

Nog meer ontdekken