Ga voor een heel-veel-gangendiner
8x musea om je vingers bij af te likken
De feestdagen staan voor de deur, hoog tijd om een feestelijke dis samen te stellen. Doe inspiratie op in deze smakelijke musea.
Amuse
We starten met een lekkermakertje om in de stemming te komen. Planten vormen de basis van ons voedselsysteem, en in dit museum ontdek je op interactieve manier wat je elke dag eet en wat er allemaal bij komt kijken om gezond en voldoende voedsel te creëren. In dit interactieve museum beleef je de huidige ontwikkelingen en de toekomst van land- en tuinbouw.
tentoonstelling
Koud voorgerecht
Hier nemen we dat lekkere plantaardige hapje op je bord onder de loep. Want ooit begon dat als een wilde plant. Al duizenden jaren selecteren mensen gewassen die lekker zijn, goed groeien en makkelijk oogsten. Maar waar komen al deze planten en kruiden eigenlijk vandaan? Hoe weten we dat? En hoe zijn ze hier terechtgekomen? Maak kennis met archeobotanisch onderzoek in Groningen.
T/m 4 januari 2026
Soep
Tijd voor een hartwarmer. En bij een goede soep hoort een knapperig, nog warm stuk brood. Het Nederlands Bakkerijmuseum heeft vijf historische panden, gelegen aan een romantisch straatje, waar je een kijkje kunt nemen in het dagelijks leven van de bakker van toen en nu. In de bakkerswinkel vind je producten uit eigen bakkerij.
tentoonstelling
Hoofdgerecht
Schitterende kaarsen, blinkend bestek, oogverblindend kristal en last but not least: serviesgoed waar je u tegen zegt. Een feestelijk gedekte tafel mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het hoofdgerecht. Inspiratie doe je op tijdens deze expositie, want keramisten dekken een tafel met eigen handgemaakte serviezen en er wordt serviesgoed van weleer uit het depot gehaald om te pronken en fonkelen in het licht.
T/m 22 maart 2026
Zoet dessert
Er is altijd nog ruimte voor een toetje. Helemaal als er lekker veel suiker in zit. In Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij stap je terug in de tijd en leer je alles over het bakkersambacht. De oude winkel, bakkerij en ruimtes voor zoetigheid als chocolade, speculaas, marsepein en suikerwerk zijn nog allemaal in bedrijf. Bekijk hoe deze producten worden gemaakt en verwerkt tot een eetbaar kunstwerk.
Kaas na
Op z'n Frans komt de Hollandse kaas na het zoete. Maar hoe ontstaat dit niet te versmaden zuivelproduct eigenlijk? Dát zie je in het Kaasmuseum in Alkmaar. Net als de geschiedenis, de bereidingswijze en de kaashandel. Niet alleen leuk voor kaasliefhebbers, want het historische Waaggebouw met uitzicht op de Alkmaarse Kaasmarkt is al een feest op zich.
tentoonstelling
Natafelen met koffie
Of je na zo'n uitgebreid banket nou een warme drank drinkt voor de smaak, om een after diner dip voor te zijn of om je spijsvertering een zetje te geven... een lekker kopje koffie of thee is een perfecte afsluiter. In Joure, waar de roots van Douwe Egberts liggen, beleef je koffie en thee in elk pand op een andere interactieve manier. En in het Kleine Pakhuis is nu een koffieproeverij gevestigd.
evenement
Nu even niet?
Heb jij juist nu je buik even vol van alle gangen en feestmaaltijden? Dan kun je er ook voor kiezen ná al het feestgedruis, vanaf 23 januari, bij de Maaltuin op Winterkasteel Muiderslot te dineren. Betoverende winteravonden vol smaak, verhalen en sfeer. Een culinair vijfgangendiner in verschillende ruimtes van het kasteel, van de sfeervolle Tuinkamer tot de imposante Ridderzaal en Wapenzaal. Laat je onderweg verrassen door muziek, verhalen en een vleugje geschiedenis, allemaal in een knusse wintersetting.
23 januari 2026 t/m 1 maart 2026, meerdere opties