Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo - ma 13:00 - 17:00 uur
di - vr 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Museumstraat 2
8501 CD Joure
Route plannen Route plannen

0513 - 41 22 83

Museum Joure
Een van de industriële gebouwen van Museum Joure
de museumkoffieshop
Museumcafé De Túnkeamer voor een kop koffie, high tea of lunch
de fraaie museumtuin
In de fraaie museumtuin is het goed toeven bij mooi weer
De werkplaats van de zilversmid in Museum Joure
De werkplaats van de zilversmid
authentieke drukpersen
Authentieke drukpersen

Museum Joure is een verrassend maakmuseum middenin het centrum van Joure. In 10 monumentale gebouwen, waaronder de eerste D.E.-fabriek, beleef je de passie voor maken en ga je zelf aan de slag!

Een verrassend maakmuseum

Heb jij een pak Douwe Egberts-koffie wel eens goed bekeken? Voorop lees je: Joure 1753. Verwijzend naar het – nu – monumentale industrieterreintje, middenin het centrum, waar het wereldberoemde koffiemerk zijn oorsprong kent. Maar Joure en haar museum zijn meer dan Douwe Egberts. Museum Joure is een verrassend en veelzijdig maakmuseum.

Proef het ontstaan van Douwe Egberts en Pickwick

Op de bakermat van Douwe Egberts vind je natuurlijk alles over de wereldberoemde Jouster koffie- en theemaker. Van de populaire D.E-geschenken en nostalgische reclameschilderingen, tot schitterend servies, heerlijk geurende koffiebranders en een ingenieuze theepakmachine. Ook diverse panden herinneren aan Douwe Egberts. Zoals het markante winkeltje De Witte Os (in 2018 het KLM-huisje), het naastgelegen herenhuis, het Pakhuis uit 1898 en het achttiende-eeuwse geboortehuisje van grondlegger Egbert Douwes. Maar zoals gezegd: het museum biedt meer, want Joure is meer.

Verbaas je over de fijne techniek van Friese klokken

Joure is van oudsher een echt ambachtsdorp. Aangewakkerd door de florerende handel in koffie en thee maar ook de productie van de beroemde Friese klokken. Joure was begin negentiende eeuw het centrum van de klokkenindustrie. En nog steeds kent het dorp typisch Friese klokkenmakerijen. Ook Museum Joure heeft een authentieke klokkenmakerij, evenals een klokkenwinkel én ‘s werelds grootste collectie van het beroemde uurwerk.

Ervaar vakmanschap van gieters en smeden

Naast de pakhuisjes, werkplaatsen en vertrekken die de historie van Douwe Egberts en de Friese klok tastbaar maken, herbergt het sfeervolle museumterrein een fraaie, voormalige Metaalwarenfabriek. In het fotogenieke pand maak je kennis met het ambachtelijke proces van het geelgieten, nóg zo’n typisch Jouster ambacht. Samen met de werkplaatsen van de koperslager en de zilversmid vormt de geelgieterij het cluster Metaal van het museum.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken