Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 10:00 tot 19:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
ma - za 10:00 - 19:00 uur
Bekijk alle openingstijden
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 58 91 400

Modern wit gebouw aan het water van het Amsterdamse IJ
Het Eye Filmmuseum, blikvanger aan het IJ. Foto © Corinne de Korver
twee personen toveren kleuren op een witte muur met behulp van installatie Body Paint
Op de benedenverdieping van Eye, het Panorama, is een vaste presentatie met filmapparaten die belangrijke momenten uit de filmgeschiedenis markeren. De mutoscoop (1894).
Moeder en kind bedienen apparaat dat uitlegt hoe film is ontstaan vanuit stilstaand beeld
Voorlopers van de film in het museumgebouw van Eye laten je zien hoe film is ontstaan
Voorloper van de film laat zien hoe vanuit stilstaand beeld beweging ontstaat
beneden in de permanente tentoonstelling staan apparaten die tonen hoe - vanuit stilstaand beeld - film is ontstaan

Nieuwe films en de mooiste filmklassiekers zie je in het spectaculaire gebouw van Eye aan het IJ. Naast de vaste collectie vind je er per jaar ook vier grote wisselende tentoonstellingen.

Blikvanger

Het spectaculaire gebouw van Eye is een blikvanger aan het IJ. In onze grote tentoonstellingsruimte bezoek je de tijdelijke tentoonstelling, waar toonaangevende kunstenaars het raakvlak tussen beeldende kunst en cinema onderzoeken. Op de benedenverdieping en verspreid door het gebouw bezoek je de permanente tentoonstelling, Wat is film? Via collectiestukken en interactieve installaties zoals flipbookmachine, film catcher, green screen en de animatietafel maak je kennis met de ontwikkeling van film, van vroeger tot nu. Wat is film? toont filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren, waaronder een 35mm Mitchell-camera, een mutoscoop en een toverlantaarn. Ze tonen de zoektocht van bevlogen uitvinders en visionairs naar het vastleggen van bewegend beeld. Je krijgt antwoord op vragen als: hoe werd film vroeger gemaakt, hoe zagen de oude cinema-apparaten eruit en welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt?

Films, workshops en meer...

In de bioscoopzalen zijn nieuwe films en filmklassiekers te zien, vaak met live muziek, een lezing of een speciale gast. Ook voor kinderen is er in Eye van alles te beleven. Van films en workshops tot speurtocht en green screen.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Drinken
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
Beestenboel met ballonnen

Eye Film Player

Als jij niet naar Eye kan, komen wij naar jou. Bekijk de mooiste films uit de collectie van Eye op Eye Film Player: internationale klassiekers, films uit de Nederlandse filmgeschiedenis, stille films en heel veel andere hoogtepunten.

Nog meer ontdekken