Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open tot 19:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za 10:00 - 19:00 uur
zo (Sinterklaasavond) Gesloten
ma - do 10:00 - 19:00 uur
Bekijk alle openingstijden
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 58 91 400

Het spectaculaire Eye Filmmuseum is een baken aan de noordzijde van het IJ. Foto Iwan Baan
Het Eye Filmmuseum, blikvanger aan het IJ. Foto © Iwan Baan
Bezoekers in het museum
Op de benedenverdieping van Eye, het Panorama, is een vaste presentatie met filmapparaten die belangrijke momenten uit de filmgeschiedenis markeren. De mutoscoop (1894).

Nieuwe films en de mooiste filmklassiekers zie je in het spectaculaire gebouw van Eye aan het IJ. Naast de vaste collectie vind je er per jaar ook vier grote wisselende tentoonstellingen. Let op: Eye is sinds 1 juni open. De vaste presentatie blijft tijdelijk gesloten, de speurtocht en Eye walk video tour zijn tijdelijk niet beschikbaar.

Het spectaculaire gebouw van Eye is een blikvanger aan het IJ. Per jaar presenteert Eye vier grote wisselende tentoonstellingen. Op de benedenverdieping is het Panorama: een vaste tentoonstelling met de topstukken uit de collectie van het filmmuseum en verschillende interactieve installaties. Panorama toont filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren, waaronder een 35mm Mitchell-camera, een mutoscoop en een toverlantaarn. Ze tonen de zoektocht van bevlogen uitvinders en visionairs naar het vastleggen van bewegend beeld. Je krijgt antwoord op vragen als: hoe werd film vroeger gemaakt, hoe zagen de oude cinema-apparaten eruit en welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt?

Classics en green screens

In de bioscoopzalen zijn nieuwe films en de mooiste filmklassiekers te zien, vaak met live muziek, een lezing of een speciale gast. Ook voor kinderen is er in Eye van alles te beleven. Van workshops tot speurtocht en van videotour tot green screen.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Drinken
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
Mutoscoop in het Eye

De Mutoscoop en Eye Filmplayer

Film is de illusie van beweging. Alleen bestaat het altijd uit een reeks plaatjes. Ook nu nog. Geen apparaat illustreert dit beter dan de Mutoscoop. Via Eye Filmplayer kijk je films uit de Eye collectie.

Nog meer ontdekken