10 musea in Den Haag die je niet wilt missen

Kom je naar Den Haag? Plan dan ook een museumbezoek in. Den Haag heeft een groot aantal bijzondere musea. Kies je voor kunst, auto's, boeken of liever een lesje over de aarde? Het kan allemaal.

Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum vind je in een prachtig gebouw van Berlage. Dwaal door schitterende daglichtzalen en ontdekt de enorme collectie van één van Europa’s grootste kunstmusea. Je vindt er een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. Het is de thuishaven van Piet Mondriaan.

Meer over Kunstmuseum Den Haag
Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan

One Planet

Ontdek alles over de aarde in One Planet, een van de Kidsproof musea in Den Haag. Ga mee op wereldreis door het museum aan de hand van een uitgebreide en veelzijdige collectie. Museon brengt ook actuele problemen aan het licht. Bijvoorbeeld over plastic vervuiling en het veranderende klimaat. Daarover leer je meer in de tentoonstelling 'Planet or plastic'.

Meer over One Planet
Bezoekers in het museum

Haags Historisch Museum

In het historische hart van Den Haag maak je kennis met de rijke geschiedenis van de stad; van het dorpje Die Haghe tot aan de internationale stad van nu. Je vindt er stadsgezichten en imposante schuttersstukken van schilders als Van Goyen en Van Ravesteyn.

Meer over het Haags Historisch Museum
tentoonstellingszaal Haags Historisch Museum met objecten en schilderijen.

Kinderboekenmuseum

De mooiste verhalen beleef je in het Kinderboekenmuseum. Kom samen op avontuur in de wereld van het kinderboek en je eigen fantasie. Dit Kidsproof museum is leuk voor de hele familie, van de allerkleinsten tot en met de volwassenen.

Meer over het Kinderboekenmuseum
Moeder en kind ontmoeten de grote kikker.

Mauritshuis

Het beste van de Nederlandse 17e-eeuwse schilderkunst vind je in het Mauritshuis. Bewonder in intieme museumzalen meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel en De anatomische les van Rembrandt. Je kunt in de intieme museumzalen meer dan tweehonderd topstukken bewonderen.

Meer over het Mauritshuis
Bezoekers bewonderen meisje met de parel

De Mesdag Collectie

De beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje waren grote kunstverzamelaars met een eigen museum. Vanaf 1866 bouwden de Mesdags een uitzonderlijke collectie op van schilders die zij bewonderden. Deze 19e-eeuwse kunst kun je nog steeds op dezelfde plek bewonderen.

Meer over De Mesdag Collectie
De binnenkant van een tentoonstellingszaal uit de Mesdag Collectie

Huis van het Boek

Huis van het boek is het oudste boekenmuseum ter wereld. Je vindt er een verzameling boeken uit alle perioden van de westerse boekgeschiedenis. Middeleeuwse handschriften en voorbeelden van de oudste vormen van het gedrukte boek behoren tot de topstukken.

Meer over het Huis van het Boek
De bibliotheek van het museum

Louwman Museum

De auto is een van de belangrijkste uitvindingen van de 19e en 20e eeuw. Kom langs en bekijk een indrukwekkende collectie van meer dan 250 pronkstukken. Stap in de geschiedenis van de vooruitgang.

Meer over het Louwman Museum
Auto's in een grote zaal van het museum

Panorama Mesdag

Tijdreizen kan gewoon in Den Haag. Stap Panorama Mesdag binnen en hup: je bent van de moderne stad ineens op het Scheveningse strand aan het einde van de 19e eeuw. En dat dankzij het grootste schilderij van Nederland!

Meer over Panorama Mesdag
Kinderen ontdekken het panorama

Nationaal Archief

Maar liefst 142 kilometer documenten, 15 miljoen foto’s en 300.000 historische kaarten en tekeningen en 1,2 petabyte aan digitale bestanden vormen samen de rijke archiefcollectie van het Nationaal Archief. Ontdek op een verrassende en interactieve wijze de geschiedenis en de verhalen die in de archieven verborgen liggen.

Meer over het Nationaal Archief
Een tentoonstelling in het Nationaal Archief

Kun je niet kiezen?

Ontdek al deze musea en meer met je eigen Museumkaart. Bezoek een jaar lang onbeperkt meer dan 500 inspirerende musea in Nederland voor maar € 75.

Koop hier een Museumkaart
Man in museum met Museumkaart