Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za - do Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Roode Steen 1
1621 CV Hoorn
Route plannen Route plannen

022 - 92 80 028

Het Westfries Museum in Hoorn
Treed binnen in de Gouden Eeuw...
Helden in musea
De indrukwekkende schutterijzaal met een uniek vierluik uit ca. 1650, geschilderd door de Rembrandt van Hoorn, Jan Albertsz Rotius
Het museum belicht de vele facetten van de enerverende 17e eeuw
Werk van Snijder&CO
Laat je verrassen door uitdagende tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten

Let op: het museum is vanaf 1 januari 2023 tot medio 2025 gesloten voor een ingrijpende restauratie.

Dwaal door de 27 zalen vol voorwerpen over de geschiedenis van de stad Hoorn, de VOC, kunstnijverheid, de schutterij, handel en archeologie.

Het Westfries Museum is langdurig gesloten. Online en in de stad blijven we echter het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Volg de bouwkundige en archeologische vorderingen op onze website, in onze nieuwsbrief en op sociale media. Ontdek de online tentoonstellingen Pala en Slag op de Zuiderzee. En bezoek ons in de loop van 2023 in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort: hét startpunt voor de ontdekking van de stad.

Sinds 1881 is het cultuurhistorische Westfries Museum gevestigd in het voormalige Statencollege: een Rijksmonument uit 1632 in het hart van Hoorn. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en West-Friesland, met het accent op de 17e eeuw. Net als in onze tijdelijke tentoonstellingen spiegelen we daarin graag het heden aan het verleden.

Vanaf 1 januari 2023 is het museum gesloten voor een grootscheepse renovatie, verduurzaming en vernieuwing. Daarna is iedereen welkom in het vernieuwde museum, ook bezoekers die minder goed ter been zijn. Dan biedt een nieuwe kelderverdieping ruimte voor o.a. tijdelijke exposities, ontstaat een vrij toegankelijk horecagebied en kun je je laten inspireren door een nieuw museaal concept.

In het vernieuwde museum behouden we de monumentale kracht van het gebouw. Ook blijven we het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en West-Friesland, met het accent op de 17e eeuw. Maar dat doen we straks vanuit meer dan 20 verhalenkamers en vanuit verschillende perspectieven.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Drinken
Meer informatie op de museumsite
Portret van Adriaan Bredehoff

Helden en Schilderijenkabinet

Bij het Westfries Museum ontdek je verhalen van alle soorten helden. Zouden deze helden vandaag de dag nog steeds een held zijn? Bewonder ook het 17e-eeuws schilderijenkabinet met schilderijen van plint tot plafond en ontdek hoe een simpele bloem een gekte veroorzaakte: de tulpenmanie.

Nog meer ontdekken