Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - di Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Roode Steen 1
1621 CV Hoorn
Route plannen Route plannen

022 - 92 80 028

Het Westfries Museum in Hoorn
Treed binnen in de Gouden Eeuw...
Helden in musea
De indrukwekkende schutterijzaal met een uniek vierluik uit ca. 1650, geschilderd door de Rembrandt van Hoorn, Jan Albertsz Rotius
Het museum belicht de vele facetten van de enerverende 17e eeuw
Werk van Snijder&CO
Laat je verrassen door uitdagende tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten

Let op: het museum is van 1 januari 2023 tot medio 2025 gesloten voor een ingrijpende restauratie. Op de tijdelijke locatie in de Nieuwstraat 23 kun je de multimediashow Ontdek het verhaal van Hoorn bekijken.

Wel te zien

Online en in de stad blijft het museum het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Volg de bouwkundige en archeologische vorderingen op de website, in de nieuwsbrief en op sociale media. Ontdek de online tentoonstellingen Pala en Slag op de Zuiderzee. En bezoek de tijdelijke museumlocatie Statenpoort, Nieuwstraat 23: hét startpunt voor de ontdekking van de stad.

17e eeuw

Sinds 1881 is het cultuurhistorische Westfries Museum gevestigd in het voormalige Statencollege: een Rijksmonument uit 1632 in het hart van Hoorn. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en West-Friesland, met het accent op de 17e eeuw. Net als in de tijdelijke tentoonstellingen spiegelt het museum daarin graag het heden aan het verleden.

Vernieuwd vanaf medio 2025

Het vernieuwde museum behoudt de monumentale kracht van het gebouw. Ook blijft het het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en West-Friesland, met het accent op de 17e eeuw. Maar dat gebeurt straks vanuit meer dan 20 verhalenkamers en vanuit verschillende perspectieven, ook voor bezoekers die minder goed ter been zijn. Dan biedt een nieuwe kelderverdieping ruimte voor onder andere tijdelijke exposities, ontstaat een vrij toegankelijk horecagebied en kun je je laten inspireren door een nieuw museaal concept.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Drinken
Meer informatie op de museumsite
Portret van Adriaan Bredehoff

Helden en Schilderijenkabinet

Bij het Westfries Museum ontdek je verhalen van alle soorten helden. Zouden deze helden vandaag de dag nog steeds een held zijn? Bewonder ook het 17e-eeuws schilderijenkabinet met schilderijen van plint tot plafond en ontdek hoe een simpele bloem een gekte veroorzaakte: de tulpenmanie.

Nog meer ontdekken