Vrouwen van Noord, 2022, Tara Vink

Vrouwen

Laat je inspireren door vrouwen in musea

Vrouwen vind je in alle onderdelen van musea. Als stichter, als onderwerp van een tentoonstelling of pronkstuk en als kunstenaar. Ontdek hieronder de kunst en verhalen van een aantal vrouwen in musea.

Naar beneden scrollen
Chateleine

Op de gordelhaal zie je Judith met het hoofd van Holofernes. Judith woonde in Betulia, een plaats die door legergeneraal Holofernes was ingenomen. Om haar stad te bevrijden gaat Judith op een nacht naar de tent van Holofernes. Hij hoopt uiteraard op een lange liefdesnacht, maar dat verloopt geheel anders. Judith voert Holofernes dronken, waarna ze hem onthoofd. Met het hoofd als trofee keert ze terug naar de Betulia. Dit verhaal over een sterke vrouw was in de 16de en 17de eeuw zeer populair. Het is vaak afgebeeld op schilderijen en prenten. Maar ook op kunstnijverheidsobjecten als kannen, bekers en haardplaten komt het verhaal geregeld voor.

SCHUNCK Heerlen Yael Bartana, Patriarchy is History, 2019, neon

Het neonwerk Patriarchy is History van Yael Bartana. Bartana maakte de letter-sculptuur in 2019 als voortzetting op haar performance What If Women Ruled the World? Haar werk, zo legt ze uit, zijn visualisaties van wat in de toekomst mogelijk plaatsvindt. Ze zetten je aan tot nadenken over de toekomst en het hier en nu. Hoe zou de wereld er bijvoorbeeld uitzien als vrouwen inderdaad de macht in handen zouden hebben?

Wervingsposter MARVA uit 1948

In 1944 werd de Marine Vrouwenafdeling (MARVA) opgericht en in 1982 werd de MARVA opgeheven. Vrouwelijke militairen zijn vanaf de opheffing officieel geïntegreerd in de marine. Dit pronkstuk is een wervingsposter uit 1948.

Trijn van Leemput, portret

Trijn van Leemput (1530–1607) heeft een heldenstatus in Utrecht. Vaak is ze daadkrachtig afgebeeld met pikhouweel. En dat is ook precies waarom de stad haar eert. Na maandenlang getreuzel van de - mannelijke - stadsbestuurders, trommelde Trijn in mei 1577 wat vriendinnen op om kasteel Vredenburg te gaan slopen. Al in 1639 is zij beschreven als de kloecke heldinne van Utrecht.

De kamer van Aletta Jacobs

Bewonder de werkplek van feministe en eerste vrouwelijke Nederlandse arts Aletta Jacobs. Naast haar studies staan ook haar persoonlijke leven, vele reizen en haar werk voor het vrouwenkiesrecht staan centraal.

Pop van zuster Stieltjes met werkmansverband. Toonbeeld van innovatie in de verpleegkunde.

Wijkverpleegster Antje Stieltjes verbaasde in 1898 vriend en vijand met een revolutionaire uitvinding. Ze ontwierp het Werkmansverband. Hiermee kon je fabrieksarbeiders die last hadden van eczeem slimmer verbinden en ze zonder al te veel pijn te verschonen. Haar uitvinding paste ze toe op dit popje, dat ze instuurde naar de jury. Met haar uitvinding won ze op de 'Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid' de hoofdprijs.

De bril van Hannie Schaft

In het Verzetsmuseum in Amsterdam vind je de bril van verzetsstrijder en communiste Hannie Schaft. Hannie en haar strijdmakker Truus Oversteegen pleegde aanslagen op Duitsers en verraders. Na verschillende succesvolle missies werd Hannie op 17 april 1945, drie weken voor het einde van de oorlog, doodgeschoten.

Schilderkunst, Mechtelt van Lichtenberg toe Boeicop

Mechtelt van Lichtenbergh toe Boecop was één van de zeer weinige vrouwelijke schilders uit de 16e eeuw. In tegenstelling tot andere vrouwelijke schilders uit die tijd, beperkte ze zich niet tot kleine schilderijtjes en miniaturen. Deze Piëta doet in formaat en kwaliteit niet onder voor werk van mannelijke schilders. Het is haar vroegste en enig bekende Utrechtse werk.

Lubbers met Nel Slis in 1993

Nel Slis stond bekend om haar directheid en durf, als Nederlander in de internationale journalistiek en als vrouw tussen overwegend mannen. In de Tweede Wereldoorlog was ze in Engeland, ze luisterde daar Duitse gesprekken af en vertaalde deze naar het Engels.

Portret van Anna Maria van Schurman in een zeventiende eeuws gewaad.

Anna Maria van Schurman was de eerste vrouw die in Nederland aan een universiteit gestudeerd heeft. Ze studeerde aan de universiteit van Utrecht, al in het begin van de 17e eeuw. Anna Maria leerde Latijn, wat voor een vrouw in die tijd zeer uitzonderlijk was. Daarnaast bestudeerde zij verschillende andere talen zoals Grieks, Hebreeuws, Aramees, Syrisch en Ethiopisch. Haar doel was om de Bijbelteksten in de originele taal te kunnen lezen. Anna Maria was daarnaast een getalenteerde kunstenaar en een zeer gelovige vrouw.

 Replica van Café 't Mandje

Bet van Beeren nam in 1927 op 25-jarige leeftijd café 't Mandje aan de Zeedijk over. Zij was een van de legendarische uitbaatsters van Amsterdam. In een leren jas scheurde ze op de motor door de stad, soms met een nieuwe verovering achterop.

Witte jurk met kronkels

Iris van Herpen verovert de wereld met haar iconische en innovatieve werken. Hoewel de creaties sculpturaal aandoen, is het menselijk lichaam essentieel voor haar en vormt de catwalk haar belangrijkste podium. Vanuit de volle overtuiging dat mode sterk zal veranderen door nieuwe ontwikkelingen, zoals deze 3D-printtechniek Selective Laser Sintering, daagt ze zichzelf en anderen telkens weer uit om een stap verder te gaan.