Vrouwen

Laat je inspireren door vrouwen in musea

Vrouwen vind je in alle onderdelen van musea. Als stichter, als onderwerp van een tentoonstelling of pronkstuk en als kunstenaar. Ontdek hieronder de kunst en verhalen van een aantal vrouwen in musea.

Naar beneden scrollen
Lee Miller in Print - Depot Boijmans Van Beuningen

Lee Miller werd in 1907 geboren in de staat New York, als dochter van een amateurfotograaf. Na een korte periode als model kwam ze zélf achter de camera te staan. Dat was voor een vrouw in die periode heel uitzonderlijk.

Iris Kensmil - Angela Davis #2

Iris Kensmil portretteert personen die een belangrijke rol spelen in de zwarte emancipatiebeweging. Op dit schilderij zie je de Amerikaanse Angela Davis, een filosoof, activiste en auteur. Zij is van fundamenteel belang voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en feminisme in de Verenigde Staten.

Wervingsposter MARVA uit 1948

In 1944 werd de Marine Vrouwenafdeling (MARVA) opgericht en in 1982 werd de MARVA opgeheven. Vrouwelijke militairen zijn vanaf de opheffing officieel opgenomen in de marine. Dit pronkstuk is een wervingsposter uit 1948.

De kamer van Aletta Jacobs

Bewonder de werkplek van feministe en eerste vrouwelijke Nederlandse arts Aletta Jacobs. Naast haar studies staan ook haar persoonlijke leven, vele reizen en haar werk voor het vrouwenkiesrecht staan centraal.

Portret van Anna Maria van Schurman in een zeventiende eeuws gewaad.

Anna Maria van Schurman was de eerste vrouw die in Nederland aan een universiteit gestudeerd heeft. Ze studeerde aan de universiteit van Utrecht, al in het begin van de 17e eeuw. Anna Maria leerde Latijn, wat voor een vrouw in die tijd zeer uitzonderlijk was. Daarnaast bestudeerde zij verschillende andere talen zoals Grieks, Hebreeuws, Aramees, Syrisch en Ethiopisch. Haar doel was om de Bijbelteksten in de originele taal te kunnen lezen. Anna Maria was daarnaast een getalenteerde kunstenaar en een zeer gelovige vrouw.

Foto van meisje in New York

Vrouwen zijn sinds de uitvinding van de fotografie in 1839 actief als fotograaf. Ze werken in alle genres en spelen op vele manieren een rol als pionier. Toch zijn de bijdragen van vrouwen aan de fotografie onderbelicht gebleven. In deze tentoonstelling staat het vernieuwende werk centraal van 43 vrouwen die pioniers zijn in de fotografie.