Een foto van een vrouwenvoetbalelftal

Vrouwen in musea

Laat je inspireren door vrouwen in musea

Vrouwen vind je in alle onderdelen van musea. Als stichter, als onderwerp van een tentoonstelling of pronkstuk en als kunstenaar. Ontdek hieronder de kunst en verhalen van een aantal vrouwen in musea.

Naar beneden scrollen
De kamer van Aletta Jacobs

Bewonder de werkplek van feministe en eerste vrouwelijke Nederlandse arts Aletta Jacobs. Naast haar studies staan ook haar persoonlijke leven, vele reizen en haar werk voor het vrouwenkiesrecht centraal.

Pop van zuster Stieltjes met werkmansverband. Toonbeeld van innovatie in de verpleegkunde.

Wijkverpleegster Antje Stieltjes verbaasde in 1898 vriend en vijand met een revolutionaire uitvinding. Ze ontwierp het Werkmansverband. Hiermee kon je fabrieksarbeiders die last hadden van eczeem slimmer verbinden en ze zonder al te veel pijn te verschonen. Haar uitvinding paste ze toe op dit popje, dat ze instuurde naar de jury. Met haar uitvinding won ze op de 'Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid' de hoofdprijs.

De bril van Hannie Schaft

In het Verzetsmuseum in Amsterdam vind je de bril van verzetsstrijder en communiste Hannie Schaft. Hannie en haar strijdmakker Truus Oversteegen pleegde aanslagen op Duitsers en verraders. Na verschillende succesvolle missies werd Hannie op 17 april 1945, drie weken voor het einde van de oorlog, doodgeschoten.

Portret van Maria Frederica van Reede

Dit portret is gemaakt door jonkvrouw van Lockhorst. Ze heeft zeer bekwaam het kenmerkende lieve gezicht en het prachtige blauw van het met hermelijn afgezette manteltje van Maria Frederica nagemaakt. De jonkvrouw moet de pasteltechniek zeer goed beheerst hebben om zo'n verrassend goede kwaliteit te leveren.

Wervingsposter MARVA uit 1948

In 1944 werd de Marine Vrouwenafdeling (MARVA) opgericht en in 1982 werd de MARVA opgeheven. Vrouwelijke militairen zijn vanaf de opheffing officieel geïntegreerd in de marine. Dit pronkstuk is een wervingsposter uit 1948.

Lubbers met Nel Slis in 1993

Nel Slis stond bekend om haar directheid en durf, als Nederlander in de internationale journalistiek en als vrouw tussen overwegend mannen. In de Tweede Wereldoorlog was ze in Engeland, ze luisterde daar Duitse gesprekken af en vertaalde deze naar het Engels.

Portret van Mathilde

In Museum MORE vind je dit iconische portret van Mathilde, geschilderd door Carel Willink. Mathilde was niet alleen de (ex)vrouw van Willink. Ze was Zeeuws meisje, een fenomeen, levend kunstwerk, modekoningin van de jaren zeventig, ambassadrice van Fong-Leng, mythe en mysterie.

Elisabeth

Dit portret van Ermgard Elisabeth van Dorth stelt haar voor in rijke kleding, met opstaande kraag en imposante juwelen. Ze werd in 1628, nog voor het overlijden van haar ouders, vrouwe van Rosendael.