Iris Kensmil - Angela Davis #2

Angela Davis #2 van Iris Kensmil     Peter Cox

“Ik gebruik bewust een Europese manier van schilderen met lichte toetsen. Dit geeft een bepaalde tegenwoordigheid aan hen die ik portretteer en waarmee ik respectvol hun belang wil benadrukken.” – Iris Kensmil

Emancipatiebeweging

Iris Kensmil portretteert personen die een belangrijke rol spelen in de zwarte emancipatiebeweging. Op dit schilderij zie je de Amerikaanse Angela Davis, een filosoof, activiste en auteur. Zij is van fundamenteel belang voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en feminisme in de Verenigde Staten.

Haardos

Wat opvalt aan dit werk is het indrukwekkende haar van de activiste; het beslaat meer dan de helft van het doek. De haardos toont gelijkenissen met een halo en de manier waarop heiligen worden afgebeeld.

Zien en voelen

Van de Nederlandse kunstenaar met Surinaamse wortels zie je in Dwarsverbanden nog meer kunstwerken die ze maakte van mensen van kleur, zoals van Octavia Butler en Marcus Garvey. Van deze werken zijn ook voeltekeningen gemaakt: reliëf replica’s waarmee blinde en slechtziende bezoekers deze schilderijen ‘zien’ door te voelen.

Locatie

Van Abbemuseum

Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken