Ga bekijken wat vrijheid voor jou betekent

Niets zo belangrijk als je vrij kunnen voelen. In wat je gelooft, hoe je je kleedt, op wie je verliefd wordt en waar je van droomt. Ontmoet mensen voor wie vrijheid niet vanzelfsprekend was.

Naar beneden scrollen

Van buiten een grachtenpand, op zolder een verborgen kerk. In de 17e eeuw was het verboden om het katholieke geloof in het openbaar uit te oefenen. Katholieken vierden hun mis daarom in schuilkerken, zoals deze. Achter gesloten deuren werd dit door het stadsbestuur gedoogd. Voor die tijd uitzonderlijk tolerant.

Hugo de Groot zat gevangen in Slot Loevestein om politieke redenen. Tijdens zijn gevangenschap leest hij stapels boeken, gebracht in een grote kist. In 1621 verstopt Hugo zich in deze boekenkist en vlucht uit het kasteel. Gedurende zijn leven dacht Hugo veel na over oorlog en vrede: waarom voeren landen oorlog en mogen ze dat wel doen?

Scheveningse kap

Deze Scheveningse kap was een dekmantel tijdens WOII. Terwijl in Aalten SS-ers een kerk omsingelen, krijgt de negentienjarige Gerrit Hoopman van een mevrouw uit Scheveningen haar overrok, schouderdoek en hoofdijzer: een Scheveningse kap. Hij ontsnapt in klederdracht op een herenfiets.

Tabo Jansz was bediende én eigendom van een Hoornse regent. Die schonk Tabo bij zijn dood de vrijheid en liet hem geld na. Toen dit werd geweigerd, spande Tabo een rechtszaak aan. Een zwarte bediende die het durfde op te nemen tegen de regentenelite. Dat was in die tijd ongekend. En, hij kreeg zijn gelijk. Tijdens de sluiting van het Westfries Museum, beluister je dit verhaal en meer via een nieuwe multimediashow en podwalks.

Iris Kensmil - Angela Davis #2

Dit is de Amerikaanse Angela Davis, een lesbische vrouw van kleur. Zij is van fundamenteel belang voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en feminisme in de Verenigde Staten. Davis vond dat er meer voor de rechten van zwarte vrouwen moest worden gedaan. De strijd voor vrijheid is van alle tijden. Wat betekent vrijheid voor jou? En hoe vrij voel jij je?