Koerdische meisjes in koerdisch dorp. Tentoonstelling Verhalen van Vrijheid / Tales of Freedom in Stedelijk Museum Zutphen foto: Farzad Ariannejad

Ga leren over vrijheid

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Op deze themapagina maak je een museale rondreis met een videoreportage en verschillende pronkstukken uit musea.

Naar beneden scrollen
Museumkaart ontdekt video

Kijktip: Verhalen over vrijheid

Vrijheid spreekt nooit vanzelf. Zie de eerste 'vrije statenvergadering' in 1572 in Dordrecht. Of hoe onderduikers moesten leven. Luister naar de verhalen van vluchtelingen.

Het Hof van Nederland van binnen

Het Hof van Nederland

De Nederlanden als vrij land

Schilderij De Ellendighe Staat der Nederlanden

Propaganda van Willem van Oranje. Na 1566 begon hij een opstand tegen de Spaanse koning Filips II omdat hij het oneens was met diens beleid op het gebied van kettervervolging, privileges en belastingen. Dat trof ook de gebieden waar Spanje over heerste, zoals de Nederlanden.

Schilderij van Pouwels Weyts de Jonge

Vrijheid van geweten. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden staat bekend als een tolerant land. Vanaf de oprichting in 1588 waren hier meer vrijheden dan elders in Europa. Iedereen mocht achter zijn voordeur zijn eigen geloof belijden. Op straat was alleen het gereformeerde geloof toegestaan.

Shot uit de film over de Eerste Vrije Statenvergadering

Verborgen revolutie. In 1572 riep Willem van Oranje de Hollandse steden bijeen om te praten over de toekomst. Hij vroeg geld en steun voor zijn opstand tegen de Spaanse koning Filips II, wettelijk landsheer van de Nederlanden. Deze Eerste Vrije Statenvergadering vond plaats in Dordrecht.

Nationaal Onderduikmuseum

Hier vind je verhalen over vluchten en onderduiken

Foto van een onderduikruimte

Op Markt 12 in Aalten ontdek je interactief 'de oorlog onder één dak'. In de Tweede Wereldoorlog woonden hier een gezin, de Duitse Ortskommandant en onderduikers. Bij bombardementen kwamen ook nog de buren naar de schuilkelder.

Scheveningse kap

Scheveningse kap als dekmantel. De Duitse bezetters weten dat de kerken in Aalten zondags vol zitten. Op zondag 30 januari 1944 wordt de gereformeerde Westerkerk in Aalten omsingeld door SS-ers. Binnen proberen enkele onderduikers tevergeefs langs het orgel te ontsnappen. De kerkgangers worden gecontroleerd en krijgen twee gulden boete als ze geen persoonsbewijs kunnen tonen. Jonge mannen in de leeftijd van 19 tot en met 23 jaar worden vastgehouden. Gerrit Hoopman (19 jaar) krijgt van een evacué, mevrouw Visser-Taal uit Scheveningen, haar overrok, schouderdoek en hoofdijzer: een Scheveningse kap. Hij ontsnapt in klederdracht op een herenfiets.

Vliegtuigje Joop Levy

Joop Levy moest met zijn ouders onderduiken in Aalten. Hij kon met niemand spelen. Op zijn 8e verjaardag in 1944 kreeg hij een houten speelgoedvliegtuigje.