Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - za 10:00 - 17:00 uur
zo - ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Coudorp 41
4455 AH Nieuwdorp (Borsele)
Route plannen Route plannen

0113 - 67 14 75

Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp
Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp
Tentoonstellingszaal in het Bevrijdingsmuseum
Een tentoonstellingszaal van het museum
Tank op de buitenplaats van het museum
Tank uit de Tweede Wereldoorlog op de buitenplaats

In Bevrijdingsmuseum Zeeland zie je de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de Slag om de Schelde.

Leren van toen voor een vreedzame toekomst

Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt je mee door de bewogen jaren van de provincie Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rode draad in dit verhaal is de Slag om de Schelde. De hevige strijd in het najaar van 1944 tussen de geallieerde en Duitse troepen om de heerschappij over de Westerschelde, de belangrijke vaarweg naar de toen reeds bevrijde haven van Antwerpen. Een vaak vergeten strijd, maar van doorslaggevende betekenis voor de latere bevrijding van West-Europa.

Persoonlijke verhalen en stille getuigen

Je maakt een reis door de geschiedenis. Van de opkomst van het fascisme en het nazisme, tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Van binnenvallende Duitse troepen, tot de Jodenvervolging, het verzet en de bevrijding. Je leest persoonlijke verhalen en ontdekt stille getuigen van de oorlog op Zeeuwse bodem. Je treft ze aan in de zalen van het museum maar ook daarbuiten, in het Bevrijdingspark Zeeland dat het museum omringt.

Geweld...

Tijdens je rondgang zie je wat oorlogsgeweld teweegbrengt, zowel onder soldaten als onder de burgerbevolking. Hun ellende, pijn, angst en verdriet zijn nog altijd invoelbaar, bij het zien van de vele foto’s en bij het lezen en beluisteren van hun getuigenissen. Je maakt ook kennis met de oorlogservaringen van de zeelieden van de koopvaardij en van de Nederlandse troepen, die na de Tweede Wereldoorlog werden uitgezonden naar Nederlands-Indië.

De gebundelde verhalen vormen samen het fundament van Bevrijdingsmuseum Zeeland. Een plek om bij stil te staan. Om te leren van het verleden voor een vreedzame toekomst. Want de lessen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog altijd actueel.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Restaurant
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken