Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - zo 11:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Zonnebrink 4
7101 NC Winterswijk
Route plannen Route plannen

054 - 35 15 400

Villa Mondriaan
De jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, bracht Piet Mondriaan door in de Villa aan de Zonnebrink 4.
Een wandschildering met kleurvlakken van Jan van der Ploeg.
Bezoekers zitten op het zonnige terras van Café Mondriaan met een kop koffie of thee.
Café Mondriaan, van dinsdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 17:00!

Museum Villa Mondriaan vertelt het verhaal van de jonge Piet Mondriaan. Het museum toont altijd het vroege werk van Piet Mondriaan en zijn leermeesters, maar ieder half jaar zet Villa Mondriaan zijn werk in een nieuwe context. Mondriaan gaat hier in dialoog met tijdgenoten, (jonge) talenten en vernieuwers.

Van conventioneel naar experimenteel

Piet Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Veel minder bekend is dat zijn schilderscarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn 8e tot zijn 20e jaar woonde. In Villa Mondriaan ontdek je hoe hij zich ontwikkelde van een ambachtelijk en conventioneel schilder naar een kunstenaar die experimenteerde met kleur en vorm.

Leermeesters

In het voormalige woonhuis krijg je een indruk van het gezinsleven van de familie Mondriaan. Hier is werk te zien van Mondriaans 3 leermeesters: vader Piet Cornelis Mondriaan sr., oom Frits Mondriaan en de schilder Jan Braet von Überfelt. Op de bovenverdieping geven foto’s uit de persoonlijke collectie van fotopionier Ger Fiolet je een beeld van het latere leven van Mondriaan. Daar, en in het nieuwe paviljoen zijn tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite
Een halfrond schilderij waarop allerlei symbolen afgebeeld staan, die in het verlengde liggen van het christelijke geloof; een Bijbel, de zandloper, een anker, een palmtak, een zeis, een kruis, een kelk, etc.

Mondriaan: de familie

In de tentoonstelling 'Mondriaan: de familie', die t/m 29 oktober te zien is, worden werken van vader Mondriaan, oom Frits Mondriaan en Piet Mondriaan naast elkaar uitgelicht. Enkele pronkstukken bestaan uit gezamenlijke schilderijen en werken waarop elkaars invloeden duidelijk te merken zijn.

Nog meer ontdekken