Hommage à Apollinaire van Marc Chagall

Hommage à Apollinaire van Marc Chagall     Dwarsverbanden     Joep Jacobs

Dit is één van de iconen in de collectie van het Van Abbemuseum: Hommage à Apollinaire van Marc Chagall. Deze Russische kunstenaar maakte dit schilderij tijdens zijn eerste verblijf in Parijs, waar hij beïnvloed raakte door het kubisme. Zie je hoe hij de figuren en vormen in fragmenten verdeelt?

Eerbetoon

Het schilderij is opgedragen aan Apollinaire, een belangrijke kunstcriticus en voorvechter van nieuwe kunstvormen die begin 20e eeuw in Parijs ontstonden. Op zijn doek noemt Chagall ook Canudo, Cendrars en Walden en toont hiermee zijn waardering voor vernieuwende kunst.

Cirkel

Maar er zit nog een diepere betekenis in het kunstwerk: de cirkel kun je zien als aardbol, maar door de cijfers ook als wijzerplaat. De twee mensfiguren, Adam en Eva, vormen het middelpunt van tijd en ruimte.

Voelen en ruiken

Wat nou als je blind of slechtziend bent? In de tentoonstelling Dwarsverbanden vind je een voelreplica van Hommage à Apollinaire. Door met je vingers het reliëf te volgen, ‘zie’ je het schilderij met je handen. Ook ontwikkelde een parfumeur een geur van het kunstwerk. Deze geurcompositie verenigt de tegenstellingen in het doek: krachtige zware tonen vullen zachtere noten aan.

Locatie

Van Abbemuseum

Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken