Dit pronkstuk is niet meer te bezichtigen

Portret van IJsbrand van Diemerbroeck     Cornelis Jonson van Ceulen, 1657     Collectie Museum Het Valkhof.

IJsbrand van Diemerbroeck

In het licht van de tentoonstelling De Pest presenteerde Museum Het Valkhof het ijzersterke pronkstuk Portret van IJsbrand van Diemerbroeck van Cornelis Jonson van Ceulen uit 1657.

Stadsarts

Van Diemerbroeck is tijdens de pestepidemie van 1635-36 benoemd tot stadsarts van Nijmegen. De stad is deze jaren zwaar getroffen door de pest: meer dan de helft van de bevolking sterft. In 1646 schrijft Van Diemerbroeck naar aanleiding van zijn ervaringen het Traktaat over de pest: een standaardwerk voor medici dat men nog lang na zijn dood gebruikt.

Hoop

Zijn portret staat in de tentoonstelling over de angstaanjagende ziekte vooral voor hoop en verlichting. De pest was destijds een flinke inperking van onze vrijheid, iets waar we inmiddels iets meer bij kunnen voorstellen door de huidige coronacrisis. Na de lockdown ben je van harte welkom Van Diemersbroeck in zijn ogen aan te kijken in De Pest.

Collectie Museum Het Valkhof. Verworven mede dankzij steun van Vereniging Rembrandt, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vereniging van Vrienden van Museum Het Valkhof, de hoogleraren geneeskunde van het UMC St. Radboud te Nijmegen en kunsthandel Bob Haboldt & Co, New York.

Dit pronkstuk is niet meer te bezichtigen

Locatie

Valkhof Museum

Keizer Karelplein 33
6511 NH Nijmegen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken