Valkhof Museum organiseert een reeks Kunstcafés in het museum naar aanleiding van de tentoonstelling Bittere Oogst. In elk Kunstcafé staat een ander thema centraal, waar op ingezoomd wordt met gesprekken, kunst, muziek en spoken word. Met in het tweede Kunstcafé het thema Ik zie geen kleur.
Ik zie geen kleur
Hoe kijk je naar geschiedenis? Wat bepaalt jouw blik op de werkelijkheid? In een reeks Kunstcafés verkennen we de verhalen die vaak buiten beeld blijven. In Kunstcafé #2 zoomen we in op het thema Ik zie geen kleur. Wat betekent de zin: ik zie geen kleur? Vaak wordt hij gebezigd door mensen die zeggen niet racistisch te zijn. De zin heeft voor hen een positieve lading. Maar voor mensen van kleur kan hij ook negatief opgevat worden. Want wie geen kleur ziet, ontkent de verschillende kleuren ook.
Programma
Moderator Suus te Braak deelt zijn persoonlijke ervaring met de uitspraak "Ik zie geen kleur” en onderzoekt wat deze betekent, vooral in relatie tot kinderen. Want ook over kinderen wordt vaak gezegd dat ze geen kleur zien. Joan Windzak heeft een online boekhandel vol met boeken voor álle kinderen. Want in de meeste kinderboeken is een heterorelatie de norm en spelen witte mensen de hoofdrol. Daar herkent lang niet iedereen zich in.
Dichter Martin Rombouts werkte mee aan de podcast; ‘En ze noemde me Dientje’. Een podcast die speciaal voor kinderen gemaakt is en op een begrijpelijke manier het slavernijverleden bespreekt. Martin vertelt waarom hij de podcast zo belangrijk vindt.
Kunstcafés bij Bittere Oogst
Aan de hand van gesprekken, kunst, muziek en spoken word openen we nieuwe perspectieven op het verleden en het heden. Elke maand gaan inspirerende gasten en experts in gesprek over thema’s zoals slavernij, kolonialisme en de doorwerking ervan in onze samenleving.
foto: Henck Pengel
Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.